Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ηρεμήστε, ο Πρωθυπουργός έρχεται, όχι ο... Θεός!»

Υδραίου Μερόπη
09 Ιουλίου 2020 / 18:17

Άνοιξε, χθες στο δημοτικό συμβούλιο, όλη η βεντάλια των προβλημάτων της κερκυραϊκής πραγματικότητας - Άγνωστο παραμένει ποια θέματα θα προτάξει η Μερόπη Υδραίου στον Πρωθυπουργό

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σ' ένα εξαιρετικό brain storming με... πρωθυπουργικό άρωμα -λόγω της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη- που αφορούσε στα προβλήματα και τις παθογένειες της Κέρκυρας, εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο.

Το πλάνο προέβλεπε συζήτηση των παρατάξεων για τα θέματα, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν στην «ατζέντα» της Δημάρχου, Μερόπης Υδραίου, στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό το Σάββατο.

Το θέμα είναι ότι εσφαλμένα είχε δημιουργηθεί σε κάποιους (αρκετούς είναι η αλήθεια...) η εντύπωση ότι θ' ακολουθούσε ψηφοφορία μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων. Η συνεδρίαση ωστόσο, είχε συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, με τη Μερόπη Υδραίου να καταγράφει τις απόψεις και να συνθέτει εκείνη τελικά την «ατζέντα», με την οποία θα υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων -το έργο των φραγμάτων δηλαδή- αναδείχθηκε σε μείζον θέμα για όλες τις παρατάξεις «υποχρεώνοντας» ουσιαστικά τη Δήμαρχο -στην αρχική εισήγησή της το είχε αφήσει εκτός- να το εντάξει (και μάλιστα, σε περίοπτη θέση) στη λίστα των υπό συζήτηση θεμάτων με τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τα υπόλοιπα θέματα -σύμφωνα με τη δευτερολογία Υδραίου και μετά τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης- είναι:

η (συν)διαχείριση των φρουρίων της Κέρκυρας με το Υπουργείο Πολιτισμού (αρμοδιότητα Μενδώνη),

- η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον Τουρισμό-Επισιτισμό που έχουν πληγεί από την πανδημία (αρμοδιότητα Θεοχάρη),

- η δημιουργία υγειονομικής περιφέρειας Ιονίων Νήσων (αρμοδιότητα Κικίλια),

- το «πάγωμα» της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του ΦΟΔΣΑ στο νέο Διαβαθμιδικό Περιφερειακό Φορέα μέχρι να ολοκληρωθούν τα project της μεταφοράς και του εργοστασίου (αρμοδιότητα Χατζηδάκη-Γραφάκου),

- η άμεση παραχώρηση του παραλιακού μετώπου,

- οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο,

- η σχολική στέγη,

- η μεταστέγαση των φυλακών Κέρκυρας,

- το έργο της παράκαμψης της πόλης, αλλά και

- οι προσλήψεις προσωπικού (επιστημονικού και όχι μόνο) στους Δήμους που έχουν προκύψει από διάσπαση, όπως αυτός της Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Μερόπη Υδραίου: «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το momentum! Να μη χάσουμε καμία ευκαιρία ανάπτυξης», δίνοντας έμφαση στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις 2,5 δις € στους Δήμους όλης της χώρας. Γι' αυτό ο Δήμος πρέπει να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό, αλλά και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Σε ότι αφορά στο «καυτό» θέμα της επικαιρότητας, την επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη, παρά το ότι τέθηκε απ' όλες τις παρατάξεις, η Μερόπη Υδραίου εξέφρασε την άποψη πως «Τι να συζητήσω με τον Πρωθυπουργό από τη στιγμή που έρχεται για να κάνει τα εγκαίνια των εργασιών...;»

Στο «δια ταύτα» της συνεδρίασης, υπήρξε κλίμα συνεργασίας, με εξαίρεση την «ΛΑ.ΣΥ.», η οποία δια στόματος Γιάννη Μπορμπότη, εξέφρασε την άποψη πως η συνεδρίαση ήταν ανούσια, καθώς αφενός ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Κέρκυρας, αφετέρου η απαρίθμησή τους δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όλοι προσβλέπουν στις ίδιες λύσεις. «Μην υπολογίζετε στη συναίνεση της Λαϊκής Συσπείρωσης, διαφωνούμε πολιτικά τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τη δημοτική αρχή. Τα αιτήματά του, θα τα εκφράσει ο λαός της Κέρκυρας στον Πρωθυπουργό, όπως εκείνος ξέρει, με δυναμικές κινητοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ.».

Η μεγάλη αγωνία όλων των επικεφαλής (και όχι μόνο) των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στο μέγεθος της «ατζέντας», την οποία θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Μερόπη Υδραίου.  Άπαντες επεσήμαναν στη Δήμαρχο ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε 3-4 κομβικά (αν μη τι άλλο, πολιτικά ζητήματα) και να μην ανοίξει... όλη τη βεντάλια της κερκυραϊκής πραγματικότητας «μπουχτίζοντας» τον Πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε, με ιδιαίτερα σκωπτικό ύφος, ο Χρύσανθος Σαρλής: «Ας ηρεμήσουμε, ο Πρωθυπουργός έρχεται, όχι ο... Θεός, για να μας λύσει με μιας όλα μας τα προβλήματα!»