Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Θέλουμε νερό, κε Πρωθυπουργέ!», το αίτημα της Κέρκυρας στον Μητσοτάκη

Φράγματα
09 Ιουλίου 2020 / 09:33

Το χρόνιο πρόβλημα της Κέρκυρας με το νερό και η επίλυσή του -με την επαναφορά στην επικαιρότητα του έργου των φραγμάτων- θ΄ αποτελέσει τη σημαντικότερη διεκδίκηση της Κέρκυρας από τον Πρωθυπουργό

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στον... αφρό ξαναβγαίνει, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα, το χρόνιο πρόβλημα του νησιού των Φαιάκων, αυτό της υδροδότησης με πόσιμο νερό.

Όπως αποδείχθηκε στη χθεσινή (8/7) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, η οποία έγινε για ν' αποφασιστούν τα θέματα, που θα πρέπει ο Δήμος να θέσει υπ' όψιν του Πρωθυπουργού δια μέσω της Δημάρχου, αυτό που -μακράν από τα υπόλοιπα- απασχολεί τους εκπρσώπους του α' βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα, είναι η έλλειψη πόσιμου νερού.

Στην εισαγωγική εισήγησή της ωστόσο, η Μερόπη Υδραίου, παρά το ότι... ξεδίπλωσε μια βεντάλια με -σχεδόν- όλα τα θέματα που άπτονται του στρατηγικού σχεδιασμού της Κέρκυρας (από οδικό δίκτυο και παραλιακό μέτωπο, μέχρι smart & green city και σχολική στέγη), δεν συμπεριέλαβε το έργο των φραγμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρέπει πρώτα να συσταθεί το νέο δ.σ. της διαδημοτικής πλέον ΔΕΥΑΚ. Εξάλλου προχωρούν τα δύο υποέργα, αυτά της αφαλάτωσης για την πόλη της Κέρκυρας και το νότιο συγκρότημα...».

Το σκηνικό ωστόσο, άλλαξε άρδην μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής (ή των εκπροσώπων) των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς ο ένας μετά τον άλλον, τοποθέτησαν ως κορωνίδα των απαιτήσεων της Κέρκυρας από τον Πρωθυπουργό την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της ύδρευσης στο νησί.

«Κορυφαίο θέμα, αποτελεί αγώνα και διεκδίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και τριάντα χρόνια!», τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Τρεπεκλής, με τον επικεφαλής της παράταξης «Κέρκυρα να ζεις» και πρώην Δήμαρχο Κερκυραίων να επισημαίνει πως: «υπάρχουν οι μελέτες, η χρηματοδότηση χάθηκε στο παρά πέντε, απαιτείται σξληρή διεκδίκηση εκ μέρους μας, η κυβέρνηση το οφείλει στον κερκυραϊκό λαό!»

Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα», Γιώργος Καλούδης, χαρακτήρισε ως «Νούμερο 1 πρόβλημα της Κέρκυρας το νερό». Σύμφωνα με τον Γιώργο Καλούδη συντελείται επί σειρά ετών μια πολιτική απάτη εις βάρος της Κέρκυρας για χάρη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Όπως υπογράμμισε με νόημα: «Το νερό, ένα ύψιστο κοινωνικό αγαθό, στην Κέρκυρα επί της ουσίας έχει ιδιωτικοποιηθεί εδώ και πενήντα χρόνια!».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Χρυσόστομος Μπούκας από την παράταξη «Κερκυραϊκή Αναγέννηση», ο οποίος τόνισε ότι σαφώς και θα πρέπει ν' αποτελέσει τη βασική διεκδίκηση της Κέρκυρας η επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης και μάλιστα, η Δήμαρχος θα πρέπει ν' απαιτήσει μια σαφή και δεσμευτική απάντηση από τον Πρωθυπουργό.

Ο Παναγιώτης Βαρούχας μιλώντας από την παράταξη του Σπύρου Νεράντζη «Η Κέρκυρα ψηλά», τόνισε ότι η αυτάρκεια του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα ενός τουριστικού προορισμού και γι' αυτό δεν θα μπορούσε να μη συμφωνήσει ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη από πλευράς Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

Απόλυτη ταύτιση με τους υπόλοιπους για τη σπουδαιότητα του θέματος υπήρξε και από την Μαρία Δρυ και από τον Σπύρο Πουλή, καθώς αμφότεροι το έθεσαν ως πρώτο στη λίστα με τα «προτεινόμενα υπο συζήτηση θέματα».

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γιώργου Καρύδη, με τον επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» ν' αναρωτιέται πως είναι δυνατό να τεθεί στον Πρωθυπουργό το θέμα της χρηματοδότησης του έργου των φραγμάτων, όταν αυτό έχει εδώ και χρόνια απενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το είχε χαρακτηρίσει «φαραωνικό» βάζοντας οριστικά τελεία στην εκτέλεσή του. Όπως τόνισε μάλιστα, υπήρξε προσπάθεια να μη χαθεί αυτή η τεράστια χρηματοδότηση και γι' αυτό δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα «υπό-έργα», τα οποία επί της ουσίας είναι τα μόνα που μπορούν να υλοποιηθούν. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Γιώργος Καρύδης, ζήτησε να μην υπάρξει επαναφορά ενός θέματος που χάνεται στο βάθος των χρόνων, αλλά να ζητηθεί να προχωρήσουν τάχιστα τα εγκεκριμένα υποέργα.

Όπως και να 'χει, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Δημοτικό Θέατρο, κατέστη απολύτως σαφές ότι καθολικό αίτημα των αιρετών στο δημοτικό συμβούλιο είναι να προταχθεί ως σημαντικότερο πρόβλημα της Κέρκυρας αυτό της ύδρευσης και να υπάρξει η όσο το δυνατον μεγαλύτερη και πιεστικότερη διεκδίκηση της επίλυσής του στον Πρωθυπουργό της χώρας

Όπως χαρακτηριστικά, τόνισε, άλλωστε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Αναγέννηση» και πρώη Δήμαρχος Κερκυραίων, Χρύσανθος Σαρλής, «για δύο πράγματα θα μας καταράζονται όλους εμάς οι επόμενες γενιές Κερκυραίων... Το ένα θα είναι η λειψυδρία που το πολύ μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια θ' αποτελεί ζοφερή πραγματικότητα για το νησί (σ.σ. το άλλο, σύμφωνα με τον Χρ. Σαρλή, θα είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος και του τουριστικού «προϊόντος» από την εξόρυξη πετρελαίων στο Ιόνιο). Πρέπει ν' αφήσουμε κάτι για τις επόμενες γενιές, γι' αυτό οφείλουμε να διεκδικήσουμε και πάλι το έργο των φραγμάτων...»