Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βραβείο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τις έρευνές του για τον κορωνοϊό

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
23 Ιουνίου 2020 / 11:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Βραβείο από το Texas Medical Center απέσπασε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου,

για τις έρευνές του στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού  Η έρευνα παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε μέλη της ερευνητικής κοινότητας του Texas Medical Center, την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Η βράβευση έγινε από τη Hope Biosciences στον επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας, πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο.

Η έρευνα που διεξήγαν ο κ. Βλάμος και η ομάδα του ήταν πάνω σε βιοδείκτες του SaRS-COV2, με σκοπό την εύρεση αυτών που δημιουργούν μεγαλύτερη ευπάθεια σε πληθυσμούς, οι οποίοι πρόκειται να νοσήσουν και έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ και οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, αλλά και άλλων τμημάτων. Μεταξύ αυτών, οι Γεώργιος Μαντέλλος (ανάπτυξη της εφαρμογής), Αριστείδης Βραχάτης (αναλυτική δεδομένων), Θεμιστοκλής Έξαρχος (συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στην εύρεση της ευπάθειας), Παναγιώτης Κουρουθανάσης (συστήματα ποσοτικοποίησης του κινδύνου μόλυνσης), Βασίλειος Καρυώτης (διαχείριση βάσεων δεδομένων), Χριστόφορος Νταντογιάν (ασφάλεια της πλατφόρμας), Δημήτριος Βλαχάκης (τεχνικές βιοπληροφορικής για τον εντοπισμό νέων βιοδεικτών), Μαρία Γονίδη (γιατρός – κυτταρολόγος, επαλήθευση νέων βιοδεικτών) και Μαριάννα Καστή (γιατρός, εύρεση νέων βιοδεικτών).

«H πολυμελής ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας ανέπτυξε καινοτόμες υπολογιστικές τεχνικές βιοπληροφορικής και μηχανικής μάθησης σε ψηφιακά κλινικά δεδομένα, με σκοπό τον προσδιορισμό βιοδεικτών που καθορίζουν παράγοντες κινδύνου, που έχουν την ικανότητα να ταξινομούν και να προβλέπουν άτομα που είναι πιο ευάλωτα με την ίδια επιδημιολογική ταξινόμηση. Οι βιοδείκτες και παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευπάθεια ατόμων που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη μοντέλων και αντίστοιχων εφαρμογών, για την παροχή υποστήριξης απόφασης στον εντοπισμό των έντονων συνεπειών στην υγεία ευάλωτων ομάδων», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Εισήσεων ο κ. Βλάμος.

«Η έρευνα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας συνεχίζεται και έχει στόχο την ανάλυση του μηχανισμού εξάπλωσης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της εύρεσης πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους φαρμάκων» κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ