Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η διαχείριση των τραπεζοκαθισμάτων στην παλιά πόλη της Κέρκυρας
εστίαση
20 Μαΐου 2020
/ 17:37
Γρίφος παραμένει η αναμενόμενη επανεκκίνηση της εστίασης στην Κέρκυρα, σε συνθήκες κορωνοϊού και με τις νέες προϋποθέσεις τήρησης των υγειονομικών κανόνων. Η κατάσταση του κλάδου της εστίασης στην Κέρκυρα, που αποτελείται από 5.500 επιχειρήσεις και απασχολεί περίπου 45.000 εργαζομένους, έπειτα από τους δύο μήνες του lockdown, είναι δυσχερής.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολλά είναι αυτά που βαραίνουν την τσέπη των καταστηματαρχών: ο χαμένος τζίρος, τα πεταμένα προϊόντα, τα ενοίκια, τα συσσωρευμένα χρέη και κυρίως το αβέβαιο μέλλον. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ισχύουν, τα έξοδα για εγκαταστάσεις πλέξιγκλας ή πτυσσόμενων ανοιγμάτων, η μισθοδοσία του προσωπικού καθώς και η επαναφορά σε μία πραγματικότητα με λιγότερη πελατεία.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι επαγγελματίες που βλέπουν την πιθανότητα «λουκέτου» ως ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο. Σύμφωνα με τον Βασίλη Βασιλάκη, εκπρόσωπο της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν γενναία μέτρα στήριξης από το κράτος με επιδότηση και όχι δανειοδότηση. Εκτιμά ότι είναι αδύνατη η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με αναπόφευκτες συνέπειες την απώλεια θέσεων εργασίας και τη διάχυση των αρνητικών επιπτώσεων σε κάθε νοικοκυριό του νησιού.
Οι νέοι κανόνες
Συνοπτικά, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύνανται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου για το προσωπικό ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Για την εστίαση στην πόλη της Κέρκυρας, οι γενικές οδηγίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, αν και αρκετά λεπτομερείς, εξακολουθούν να μην δίνουν απαντήσεις σε επιμέρους θέματα και οι Κερκυραίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αβεβαιότητα.
Με την τροπολογία που καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Στην Κέρκυρα φαίνεται να διαμορφώνονται δύο «ταχύτητες» στην εστίαση: α) Τα καταστήματα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία με έναν σχετικό «αέρα», όπως π.χ. πλατείες, άλση και β) Τα (πάρα πολλά) καταστήματα που βρίσκονται διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο και σε καντούνια, τα οποία έχουν αντικειμενική αδυναμία να διπλασιάσουν τον χώρο. Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη κοινόχρηστων χώρων έως και σε ποσοστό 50% και έως 60% απαλλαγή από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Με αυτά τα δεδομένα αρκετοί επιχειρηματίες σταθμίζουν τα κόστη σε σχέση με τα εκτιμώμενα έσοδα.
Αντιδήμαρχος Εμπορίου: Βήμα-βήμα
Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος, όπως λέει ο αντιδήμαρχος Εμπορίου Σπύρος Μωραΐτης, που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οριζόντιοι κανόνες. Τονίζει ότι ο Δήμος δεσμεύεται να σταθεί στο πλευρό της εστίασης και να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το μόνο όριο που θα μπει θα είναι ο λεγόμενος «ζωτικός» χώρος των πεζών, των ΑμΕΑ και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Επισημαίνει ότι η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στον Δήμο και η έγκριση θα γίνεται κατά περίπτωση, μάλιστα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αντιδημάρχου ή του αρμόδιου κλιμακίου του Δήμου.
Ετσι, για οποιαδήποτε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε το «σταμπένε» από Πυροσβεστική, Τροχαία, Αρχαιολογία και Σύλλογο ΑμΕΑ - με το restart, να μην απέχει παρά ελάχιστα 24ωρα! Μιλώντας στο enimerosi.com, o αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει ότι οι σχετικές διαδικασίες θα είναι συνοπτικές αλλά σε κάθε περίπτωση θα πάμε «βήμα-βήμα», διαπιστώνοντας στην πορεία τις ανάγκες και αποφασίζοντας κατά περίπτωση σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες.
Ενστάσεις των κατοίκων Παλιάς Πόλης
Μολονότι ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, το ιστορικό κέντρο δεν έχει πάψει ποτέ να αποτελεί επίσης τον ζωτικό χώρο χιλιάδων μονίμων κατοίκων, που χρόνια τώρα διεκδικούν λελογισμένη ανάπτυξη και στοιχειώδη ποιότητα ζωής. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παλαιά πόλη και των εργαζόμενων σε αυτές για την επιστροφή στην εργασία τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως αυτή η στήριξη να δοθεί σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της.
Η συζήτηση για αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ίσως έχει μια βάση σε περιοχές με άπλετο χώρο. Στην παλαιά πόλη που η ήδη υπάρχουσα κατάσταση έχει προκαλέσει στο παρελθόν τεράστια προβλήματα (αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικής, ασθενοφόρων κλπ) ο περαιτέρω αποκλεισμός θα είναι καταστροφικός τόσο για τους κατοίκους της πόλης, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Η συζήτηση για αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ίσως έχει μια βάση σε περιοχές με άπλετο χώρο. Στην παλαιά πόλη που η ήδη υπάρχουσα κατάσταση έχει προκαλέσει στο παρελθόν τεράστια προβλήματα (αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικής, ασθενοφόρων κλπ) ο περαιτέρω αποκλεισμός θα είναι καταστροφικός τόσο για τους κατοίκους της πόλης, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων υπενθυμίζει σε κάθε κατεύθυνση τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι κάτοικοι για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μέσα από την απελευθέρωση δημόσιου χώρου που σε πολλές περιπτώσεις καταλαμβάνεται παράνομα, αλλά και εφαρμογή κανόνων που θα περιόριζαν την ανεξέλεγκτη «νόμιμη» παραχώρηση χώρου σε επιχειρήσεις. Την υπόσχεση ότι θα μπει «σέστο».