Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποθαρρύνονται να ταξιδέψουν φέτος οι Εγγλέζοι

τουρισμός
13 Μαΐου 2020 / 13:39

Κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια ο Τέλεγκραφ να παρουσιάσει και τις δυο όψεις του νομίσματος αλλά δεν τα καταφέρνει και καλά. Οι κυβερνητικές οδηγίες και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατατείνουν στην παράταση του «μένουμε Αγγλία».

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη δύσκολη και αβέβαιη κατάσταση όσον αφορά στις μετακινήσεις για τουρισμό διεκτραγωδεί ο Ν. Τρεντ στον Τέλεγκραφ (9/5), επισημαίνοντας την κυβερνητική παραίνεση να μην ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό οι Βρετανοί.

Γραφεί: Υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα στοιχεία για τους Βρετανούς παραθεριστές που ονειρεύονται διακοπές στον ήλιο. Η Wizz Air επανέλαβε πρόσφατα πτήσεις από το Λούτον προς την Τενερίφη, τη Λισαβόνα και τη Βουδαπέστη, η BA δήλωσε ότι ελπίζει να πραγματοποιήσει το 50% των πτήσεων της από τον Ιούλιο και ότι η καραντίνα έχει αρθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη Γερμανία, για παράδειγμα, τώρα να προσδοκά να ανοίξει ξανά ξενοδοχεία από 25 Μαΐου.
 
Τα αρνητικά σημάδια
 
Υπάρχουν όμως και άλλα σημάδια που υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες για καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό μειώνονται ραγδαία. Η British Airways επεξέτεινε την πολιτική της χορήγησης δωρεάν κράτησης έως τις 31 Ιουλίου 2020 (προηγουμένως ήταν στις 31 Μαΐου). Πρόβλεψε επίσης πρόσφατα ότι η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει αρκετά χρόνια. Η Norwegian Air αποφάσισε να κατεβάσει τις περισσότερες πτήσεις της έως τον Απρίλιο του 2021. Ακόμη και το 2022, αναφέρει ότι αναμένεται να πετάξει μόνο 120 αεροσκάφη, σε σύγκριση με 168 το 2019. Και ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η TUI, έχει πλέον ακυρώσει όλες τις διακοπές μέχρι τον Ιούνιο 11 (προηγουμένως 14 Μαΐου), καθώς και όλα τα κρουαζιερόπλοια έως τις 30 Ιουνίου 2020. Επιπλέον, οι οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για απομόνωση δυο εβδομάδων και  για όλες τις διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων των παραθεριστών,που θα επιστρέφουν, θα μπορούσαν να καταστήσουν τις διακοπές εκτός της Χώρας πρακτικά ανέφικτες για το προβλέψιμο μέλλον.
 
Στον δρόμο της Thomas Cook
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για όλες σχεδόν τις ταξιδιωτικές εταιρείες, από μικρά ξενοδοχεία έως εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, και αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες μεγάλους και μικρούς. Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις εξαρτώνται από μια σταθερή ροή μετρητών από νέες κρατήσεις για να τις διατηρήσουν. Τώρα δεν έχουν χάσει μόνο αυτό το εισόδημα, αλλά πολλοί έπρεπε να πληρώσουν το πρόσθετο κόστος των επειγουσών επαναπατρισμών και πρέπει να επιστρέψουν εκείνους των οποίων οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να πληρώσουν το προσωπικό τους και να καλύψουν όλα τα έξοδα λειτουργίας τους. Φαίνεται βέβαιο ότι θα χρειαστεί κρατική βοήθεια για να τους κρατήσει μέχρι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και οι άνθρωποι να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά.