Κάλεσμα Μπιάγκη προς πάσα κατεύθυνση για συστράτευση
Μπιάγκης Δημήτρης
08 Μαΐου 2020
/ 15:14
Με επιστολή του προς τους δύο άλλους Βουλευτές Κέρκυρας, τους Δημάρχους του νησιού, την Περιφερειάρχη και όλους τους τοπικούς φορείς, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζητά να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο για ν΄ αντιμετωπιστεί η τουριστική κρίση
ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιστολή του προς τους βουλευτές του νησιού, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τους τέσσερις δημάρχους του νομού και τους τοπικούς φορείς, ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, καλεί σε συστράτευση και προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση της τουριστικής κρίσης σε επίπεδο νομού.
Συγκεκριμένα, προτείνει να συνταχθούν όλοι οι φορείς σε μια κοινή γραμμή πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πέρα από σωματειακές και κλαδικές απαιτήσεις, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολικά αιτήματα, μια φωνή ρεαλισμού που θα επιχειρήσει να πείσει με στεντόρεια φωνή τους κυβερνώντες για τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το τουριστικό τοπικό μας προϊόν και κατ’ επέκταση τη συνολική μας οικονομία.
Είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τον Βουλευτή, έστω και τούτη την ύστατη ώρα, να συνταχθεί ένα κοινό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, ένα καταστάλαγμα απόψεων αναφορικά τόσο με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει άμεσα η πολιτεία. Κι αυτό, γιατί το τουριστικό προϊόν του νομού μας έχει τεράστιες ιδιαιτερότητας και άρα τα όποια μέτρα στήριξης που καλείται να λάβει η κυβέρνηση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα πανελλαδικά, αφού ο αντίκτυπος της τουριστικής κρίσης δεν πλήττει ισοβαρώς κάθε περιφέρεια της χώρας.
Στην επιστολή του, ο Βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά την εξάρτηση του προϊόντος μας από την κρουαζιέρα ακόμα και για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, που φαίνεται πως λειτουργούν όλον τον χρόνο των οποίων η βιωσιμότητα επηρεάζεται άμεσα από αυτήν, τις μεγάλες επιπτώσεις που ήδη έχουμε υποστεί από την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα, αλλά και το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και της τουριστικής αγοράς που ζητά ενίσχυση των υγειονομικών μας δομών και αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορωνοϊο εν όψει του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το εν λόγω υπόμνημα θα πρέπει να συνταχθεί από ειδική ομάδα εξειδικευμένων στον τομέα, όπου θα συλλέξουν τα επιμέρους υπομνήματα των τοπικών φορέων, θα ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, θα ομαδοποιήσουν τις προτάσεις, θα προβούν σε ποσοτικοποίηση αυτών και θα τεκμηριώσουν τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ισχυροποιήσουν με επιχειρήματα τις απαιτήσεις τους για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και ενεργούς τους εργαζόμενούς μας.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής προτείνει να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που σύστησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, υπό τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Παναγιώτη Βαρούχα, επιτροπή που θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε αξιόλογη ανεξάρτητη φωνή με ποιοτικά χαρακτηριστικά (Επιχειρηματικό Τουριστικό Φόρουμ) καθώς και μεμονωμένων ανθρώπων του τουρισμού και απόψεις εξειδικευμένων τεχνοκρατών.
«Σας καλώ να ενεργήσετε και να συνεργαστείτε άμεσα, ώστε να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όχι ο καθένας από το πόστο του, αλλά όλοι μαζί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής. «Ας ενώσουμε επιτέλους τις φωνές μας. Ας υπερασπιστούμε την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της όπως οφείλουμε, κι ας διεκδικήσουμε σαν μια γροθιά συνασπισμένοι όσα η Κέρκυρα και οι πολίτες της απαιτούν και δικαίως από το κεντρικό κράτος».
Η επιστολή Μπιάγκη
«Δημιουργία κοινού μετώπου για την προώθηση αιτημάτων φορέων και κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια της στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω της τουριστικής κρίσης»
Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και η «νέα κανονικότητα» που θα κληθούμε να διαχειριστούμε τουλάχιστον για τα επόμενα έτη αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της περιοχής μας, αφού αποδεδειγμένα η οικονομία των νησιών μας (Κέρκυρα, Παξοί, Διαπόντια) εξαρτάται κατά τεράστιο ποσοστό (80% τουλάχιστον) από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Μια σειρά από εργασιακούς κλάδους και επιχειρήσεις, ειδικά για το τρέχον έτος αλλά και για τα επόμενα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση με άμεσες συνέπειες τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, καθώς μεγάλος αριθμός εργαζομένων και απασχολούμενων σ’ αυτές θα κληθεί να προσαρμοστεί στα νέα απαιτητικά δεδομένα.
Η Κέρκυρα, σε τούτη την πρωτόγνωρη κατάσταση θα πρέπει να έχει μια φωνή, τεκμηριωμένη και κρυστάλλινη. Απαιτείται η συστράτευση όλων μας σ’ έναν κοινό αγώνα προάσπισης της τοπικής κοινωνίας, η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πέρα από σωματειακές και κλαδικές απαιτήσεις, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολικά αιτήματα, μια φωνή που θα επιχειρήσει να πείσει με στεντόρεια φωνή τους κυβερνώντες για τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το τουριστικό τοπικό μας προϊόν και κατ’ επέκταση τη συνολική μας οικονομία με τις όποιες προεκτάσεις της για το βιωτικό επίπεδο όλης της περιοχής.
Είναι επιβεβλημένο λοιπόν, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων μας, έστω και τούτη την ύστατη ώρα, να συνταχθεί ένα κοινό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, ένα καταστάλαγμα απόψεων αναφορικά τόσο με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει άμεσα η πολιτεία όσο και με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να δρομολογηθούν, τόσο για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, όσο και για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Κι αυτό, γιατί τα μέτρα, στήριξης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους τις ουσιαστικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, αφού ο αντίκτυπος της τουριστικής κρίσης δεν πλήττει ισοβαρώς κάθε περιφέρεια της χώρας.
Ειδικά για την περιοχή μας, μια σειρά από εργασιακοί κλάδοι και επιχειρήσεις πλήττονται βάναυσα από την κρίση που θα διανύσουμε και απαιτείται να τεκμηριωθεί επαρκώς ετούτη η άποψη στην κεντρική εξουσία, που προετοιμάζει οριζόντια μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ετούτη τη σοβαρότατη παράμετρο. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τα ίδια και για όλους, καθώς η εποχικότητα της πλειονότητας των επιχειρήσεων στο νομό (ακόμα κι αυτών που το ίδιο το υπουργείο οικονομικών θεωρεί μη πληττόμενες όπως τα μικρά περιφερειακά καταστήματα τροφίμων) αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, όπως επίσης και η φύση των ίδιων των επισκεπτών του νησιού.
Μεγάλο κομμάτι τους π.χ. αλλά και σημαντικότατη πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις πάσης φύσεως ειδικά της πόλης (λιανεμπόριο), αποτελεί η κρουαζιέρα, που δεδομένων των συνθηκών, αποτελεί τον πλέον πληττόμενο τουριστικό κλάδο που φαίνεται ότι δεν θα ανακάμψει μέσα στο έτος. Η Κέρκυρα αποτελεί τον 4ο προορισμό σε Πανελλαδικό επίπεδο, με αφίξεις που αγγίζουν τις 800.000 ετησίως (στοιχεία 2019), ενώ η αγορά της αποτελεί το 20% περίπου της τουριστικής της συνολικής κίνησης. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψη η τεράστια επιρροή που έχει στο τουριστικό μας προϊόν η εξάρτηση από τις πτητικές μεταφορές 80% αλλά και οι εθνικότητες των επισκεπτών μας που αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, χώρες που έχουν πληγεί βάναυσα από τον κορωνοϊό και είναι αβέβαιη η στάση που θα τηρήσουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι μεγάλες επιπτώσεις από την ακύρωση των εκδηλώσεων του Πάσχα στο νησί, καθώς η Κέρκυρα αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τον εορτασμό των εκδηλώσεων πανελλαδικά. Οι επισκέπτες της περιόδου προσεγγίζουν τις 50.000 και δημιούργησαν ήδη τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές μας επιχειρήσεις, παράμετρος που δεν μπορεί να ξεχαστεί και διαφοροποιεί κατά πολύ την περιοχή μας σε σχέση με τις υπόλοιπες της χώρας.
Το εν λόγω υπόμνημα θα πρέπει να συνταχθεί από ειδική ομάδα εξειδικευμένων στον τομέα, όπου θα συλλέξουν τα επιμέρους υπομνήματα των τοπικών φορέων, θα ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, θα ομαδοποιήσουν τις προτάσεις, θα προβούν σε ποσοτικοποίηση αυτών και θα τεκμηριώσουν τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ισχυροποιήσουν με επιχειρήματα τις απαιτήσεις τους για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και ενεργούς τους εργαζόμενούς μας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αρμοδιότερο όργανο όλων, κρίνεται η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που σύστησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, υπό τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Παναγιώτη Βαρούχα, επιτροπή που θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε αξιόλογη ανεξάρτητη φωνή με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως το Επιχειρηματικό Τουριστικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν αξιόλογοι επιχειρηματίες και τεχνοκράτες που προτίθενται να βοηθήσουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Κομμάτι των διεκδικήσεων της τοπικής μας κοινωνίας για την επόμενη μέρα, θα πρέπει να παραμένει, πέρα των όποιων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μας, όσον αφορά τις δομές υγείας στην περιοχή. Δεν φθάνει να λέμε ότι είμαστε ασφαλής προορισμός, αυτό πρέπει να τεκμηριώνεται, με ιατρικά δεδομένα κι όχι με όσα κατακτήσαμε μέσα από τα αποτελέσματα καθεστώτος επιτυχημένης καραντίνας. Ο τουρισμός προϋποθέτει μετακινήσεις πληθυσμού, πιθανούς συγχρωτισμούς, ανθρώπινη αλληλεπίδραση και όχι απομόνωση.
Πρέπει να απαιτήσουμε την ουσιαστική ενίσχυσή των δομών υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και εξοπλισμό και αναλώσιμα, αλλά και την άμεση αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορωνοϊο καθώς δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση η Κέρκυρα να εξακολουθήσει να υποδέχεται σωρεία επισκεπτών χωρίς να πληροί βασικές προϋποθέσεις που ίσως θέσουν οι μεγάλοι tour operators. Θα πρέπει να προβλέπουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές, καθώς είναι πιθανόν να υπάρξουν ταξιδιωτικές οδηγίες που να μας οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σ’ αυτή τη λογική. Πιθανά κρούσματα τουριστών στην περιοχή και μετακίνησή τους στα Ιωάννινα θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για την εικόνα της Κέρκυρας με απρόβλεπτες συνέπειες. Πρέπει να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν, κι όχι να το αφήσουμε απροστάτευτο χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Ειδική βαρύτητα τέλος, θα πρέπει να δοθεί στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και η πιστοποίηση των επιχειρήσεων που θα προχωρούν σε ενέργειες προς την κατεύθυνση της προστασίας των πελατών τους.
Μ’ αυτό το σκεπτικό, σας καλώ να ενεργήσετε και να συνεργαστείτε άμεσα, ώστε να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όχι ο καθένας από το πόστο του, αλλά όλοι μαζί. Ας ενώσουμε επιτέλους τις φωνές μας. Ας υπερασπιστούμε την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της όπως οφείλουμε, κι ας διεκδικήσουμε σαν μια γροθιά συνασπισμένοι όσα η Κέρκυρα και οι πολίτες της απαιτούν και δικαίως από το κεντρικό κράτος.
Με τιμή,
Δημήτρης Μπιάγκης
Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας
Συγκεκριμένα, προτείνει να συνταχθούν όλοι οι φορείς σε μια κοινή γραμμή πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πέρα από σωματειακές και κλαδικές απαιτήσεις, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολικά αιτήματα, μια φωνή ρεαλισμού που θα επιχειρήσει να πείσει με στεντόρεια φωνή τους κυβερνώντες για τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το τουριστικό τοπικό μας προϊόν και κατ’ επέκταση τη συνολική μας οικονομία.
Είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τον Βουλευτή, έστω και τούτη την ύστατη ώρα, να συνταχθεί ένα κοινό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, ένα καταστάλαγμα απόψεων αναφορικά τόσο με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει άμεσα η πολιτεία. Κι αυτό, γιατί το τουριστικό προϊόν του νομού μας έχει τεράστιες ιδιαιτερότητας και άρα τα όποια μέτρα στήριξης που καλείται να λάβει η κυβέρνηση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα πανελλαδικά, αφού ο αντίκτυπος της τουριστικής κρίσης δεν πλήττει ισοβαρώς κάθε περιφέρεια της χώρας.
Στην επιστολή του, ο Βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά την εξάρτηση του προϊόντος μας από την κρουαζιέρα ακόμα και για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, που φαίνεται πως λειτουργούν όλον τον χρόνο των οποίων η βιωσιμότητα επηρεάζεται άμεσα από αυτήν, τις μεγάλες επιπτώσεις που ήδη έχουμε υποστεί από την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα, αλλά και το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και της τουριστικής αγοράς που ζητά ενίσχυση των υγειονομικών μας δομών και αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορωνοϊο εν όψει του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το εν λόγω υπόμνημα θα πρέπει να συνταχθεί από ειδική ομάδα εξειδικευμένων στον τομέα, όπου θα συλλέξουν τα επιμέρους υπομνήματα των τοπικών φορέων, θα ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, θα ομαδοποιήσουν τις προτάσεις, θα προβούν σε ποσοτικοποίηση αυτών και θα τεκμηριώσουν τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ισχυροποιήσουν με επιχειρήματα τις απαιτήσεις τους για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και ενεργούς τους εργαζόμενούς μας.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής προτείνει να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που σύστησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, υπό τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Παναγιώτη Βαρούχα, επιτροπή που θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε αξιόλογη ανεξάρτητη φωνή με ποιοτικά χαρακτηριστικά (Επιχειρηματικό Τουριστικό Φόρουμ) καθώς και μεμονωμένων ανθρώπων του τουρισμού και απόψεις εξειδικευμένων τεχνοκρατών.
«Σας καλώ να ενεργήσετε και να συνεργαστείτε άμεσα, ώστε να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όχι ο καθένας από το πόστο του, αλλά όλοι μαζί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής. «Ας ενώσουμε επιτέλους τις φωνές μας. Ας υπερασπιστούμε την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της όπως οφείλουμε, κι ας διεκδικήσουμε σαν μια γροθιά συνασπισμένοι όσα η Κέρκυρα και οι πολίτες της απαιτούν και δικαίως από το κεντρικό κράτος».
Η επιστολή Μπιάγκη
«Δημιουργία κοινού μετώπου για την προώθηση αιτημάτων φορέων και κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια της στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω της τουριστικής κρίσης»
Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και η «νέα κανονικότητα» που θα κληθούμε να διαχειριστούμε τουλάχιστον για τα επόμενα έτη αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της περιοχής μας, αφού αποδεδειγμένα η οικονομία των νησιών μας (Κέρκυρα, Παξοί, Διαπόντια) εξαρτάται κατά τεράστιο ποσοστό (80% τουλάχιστον) από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Μια σειρά από εργασιακούς κλάδους και επιχειρήσεις, ειδικά για το τρέχον έτος αλλά και για τα επόμενα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση με άμεσες συνέπειες τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, καθώς μεγάλος αριθμός εργαζομένων και απασχολούμενων σ’ αυτές θα κληθεί να προσαρμοστεί στα νέα απαιτητικά δεδομένα.
Η Κέρκυρα, σε τούτη την πρωτόγνωρη κατάσταση θα πρέπει να έχει μια φωνή, τεκμηριωμένη και κρυστάλλινη. Απαιτείται η συστράτευση όλων μας σ’ έναν κοινό αγώνα προάσπισης της τοπικής κοινωνίας, η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πέρα από σωματειακές και κλαδικές απαιτήσεις, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολικά αιτήματα, μια φωνή που θα επιχειρήσει να πείσει με στεντόρεια φωνή τους κυβερνώντες για τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το τουριστικό τοπικό μας προϊόν και κατ’ επέκταση τη συνολική μας οικονομία με τις όποιες προεκτάσεις της για το βιωτικό επίπεδο όλης της περιοχής.
Είναι επιβεβλημένο λοιπόν, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων μας, έστω και τούτη την ύστατη ώρα, να συνταχθεί ένα κοινό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, ένα καταστάλαγμα απόψεων αναφορικά τόσο με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει άμεσα η πολιτεία όσο και με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να δρομολογηθούν, τόσο για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, όσο και για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Κι αυτό, γιατί τα μέτρα, στήριξης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους τις ουσιαστικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, αφού ο αντίκτυπος της τουριστικής κρίσης δεν πλήττει ισοβαρώς κάθε περιφέρεια της χώρας.
Ειδικά για την περιοχή μας, μια σειρά από εργασιακοί κλάδοι και επιχειρήσεις πλήττονται βάναυσα από την κρίση που θα διανύσουμε και απαιτείται να τεκμηριωθεί επαρκώς ετούτη η άποψη στην κεντρική εξουσία, που προετοιμάζει οριζόντια μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ετούτη τη σοβαρότατη παράμετρο. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τα ίδια και για όλους, καθώς η εποχικότητα της πλειονότητας των επιχειρήσεων στο νομό (ακόμα κι αυτών που το ίδιο το υπουργείο οικονομικών θεωρεί μη πληττόμενες όπως τα μικρά περιφερειακά καταστήματα τροφίμων) αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, όπως επίσης και η φύση των ίδιων των επισκεπτών του νησιού.
Μεγάλο κομμάτι τους π.χ. αλλά και σημαντικότατη πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις πάσης φύσεως ειδικά της πόλης (λιανεμπόριο), αποτελεί η κρουαζιέρα, που δεδομένων των συνθηκών, αποτελεί τον πλέον πληττόμενο τουριστικό κλάδο που φαίνεται ότι δεν θα ανακάμψει μέσα στο έτος. Η Κέρκυρα αποτελεί τον 4ο προορισμό σε Πανελλαδικό επίπεδο, με αφίξεις που αγγίζουν τις 800.000 ετησίως (στοιχεία 2019), ενώ η αγορά της αποτελεί το 20% περίπου της τουριστικής της συνολικής κίνησης. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψη η τεράστια επιρροή που έχει στο τουριστικό μας προϊόν η εξάρτηση από τις πτητικές μεταφορές 80% αλλά και οι εθνικότητες των επισκεπτών μας που αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, χώρες που έχουν πληγεί βάναυσα από τον κορωνοϊό και είναι αβέβαιη η στάση που θα τηρήσουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι μεγάλες επιπτώσεις από την ακύρωση των εκδηλώσεων του Πάσχα στο νησί, καθώς η Κέρκυρα αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τον εορτασμό των εκδηλώσεων πανελλαδικά. Οι επισκέπτες της περιόδου προσεγγίζουν τις 50.000 και δημιούργησαν ήδη τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές μας επιχειρήσεις, παράμετρος που δεν μπορεί να ξεχαστεί και διαφοροποιεί κατά πολύ την περιοχή μας σε σχέση με τις υπόλοιπες της χώρας.
Το εν λόγω υπόμνημα θα πρέπει να συνταχθεί από ειδική ομάδα εξειδικευμένων στον τομέα, όπου θα συλλέξουν τα επιμέρους υπομνήματα των τοπικών φορέων, θα ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, θα ομαδοποιήσουν τις προτάσεις, θα προβούν σε ποσοτικοποίηση αυτών και θα τεκμηριώσουν τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ισχυροποιήσουν με επιχειρήματα τις απαιτήσεις τους για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και ενεργούς τους εργαζόμενούς μας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αρμοδιότερο όργανο όλων, κρίνεται η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που σύστησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, υπό τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Παναγιώτη Βαρούχα, επιτροπή που θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε αξιόλογη ανεξάρτητη φωνή με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως το Επιχειρηματικό Τουριστικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν αξιόλογοι επιχειρηματίες και τεχνοκράτες που προτίθενται να βοηθήσουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Κομμάτι των διεκδικήσεων της τοπικής μας κοινωνίας για την επόμενη μέρα, θα πρέπει να παραμένει, πέρα των όποιων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μας, όσον αφορά τις δομές υγείας στην περιοχή. Δεν φθάνει να λέμε ότι είμαστε ασφαλής προορισμός, αυτό πρέπει να τεκμηριώνεται, με ιατρικά δεδομένα κι όχι με όσα κατακτήσαμε μέσα από τα αποτελέσματα καθεστώτος επιτυχημένης καραντίνας. Ο τουρισμός προϋποθέτει μετακινήσεις πληθυσμού, πιθανούς συγχρωτισμούς, ανθρώπινη αλληλεπίδραση και όχι απομόνωση.
Πρέπει να απαιτήσουμε την ουσιαστική ενίσχυσή των δομών υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και εξοπλισμό και αναλώσιμα, αλλά και την άμεση αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορωνοϊο καθώς δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση η Κέρκυρα να εξακολουθήσει να υποδέχεται σωρεία επισκεπτών χωρίς να πληροί βασικές προϋποθέσεις που ίσως θέσουν οι μεγάλοι tour operators. Θα πρέπει να προβλέπουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές, καθώς είναι πιθανόν να υπάρξουν ταξιδιωτικές οδηγίες που να μας οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σ’ αυτή τη λογική. Πιθανά κρούσματα τουριστών στην περιοχή και μετακίνησή τους στα Ιωάννινα θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για την εικόνα της Κέρκυρας με απρόβλεπτες συνέπειες. Πρέπει να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν, κι όχι να το αφήσουμε απροστάτευτο χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Ειδική βαρύτητα τέλος, θα πρέπει να δοθεί στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και η πιστοποίηση των επιχειρήσεων που θα προχωρούν σε ενέργειες προς την κατεύθυνση της προστασίας των πελατών τους.
Μ’ αυτό το σκεπτικό, σας καλώ να ενεργήσετε και να συνεργαστείτε άμεσα, ώστε να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όχι ο καθένας από το πόστο του, αλλά όλοι μαζί. Ας ενώσουμε επιτέλους τις φωνές μας. Ας υπερασπιστούμε την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της όπως οφείλουμε, κι ας διεκδικήσουμε σαν μια γροθιά συνασπισμένοι όσα η Κέρκυρα και οι πολίτες της απαιτούν και δικαίως από το κεντρικό κράτος.
Με τιμή,
Δημήτρης Μπιάγκης
Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας