Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατόπιν εορτής η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ν/σ Χατζηδάκη, υπέρ η πλειοψηφία

Περιφερειακό Συμβούλιο
06 Μαΐου 2020 / 09:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ψήφους 21 υπέρ και 19 κατά ψηφίστηκε η θέση της Ρόδης Κράτσα υπερ του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Με θέμα την εξαίρεση των Ιονίων από το άρθρο 93, η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε παράλληλα με την δεύτερη μέρα συζήτησης και ψήφισης τελικά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη στη Βουλή. 
Εκτός από τους περιφερειακούς συμβούλους, στη συζήτηση συμμετείχαν οι δύο βουλευτές Κέρκυρας Γκίκας (ΝΔ) και Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛ), ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης είχε ειδοποιήσει ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει λόγω της παρουσίας του στη Βουλή. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Ανδρέας Παρίσης, καθώς και οι δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας, Λευκάδας, Αργοστολίου και Ιθάκης.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης απσχόλησε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της μετατροπής των τοπικών ΦΟΔΣΑ σε έναν συνολικό περιφερειακό φορέα, όπως προβλέπει το άρθρο 93, το οποίο τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή με κάποιες τροποποιήσεις που αφορούν τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά. 

Κατά τη συζήτηση συγκρούστηκαν δύο αντίθετες γραμμές: Κατά του άρθρου τέθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Γαλιατσάτου, Μπαλού, Σαμοΐλη, Κορωνάκη) καθώς και η παράταξη Αλεξάκη (αν και συνεργαζόμενη με την πλειοψηφία). Την κάθετη αντίθεσή τους εξέφρασαν και όσοι δήμαρχοι τοποθετήθηκαν, αλλά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Κράτσα και Σπύρου. Υπερ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας. 

Η αιτία του «κακού»

Το σκεπτικό της μετατροπής αυτής που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, ήταν ότι οι δήμοι δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, με το νησί της Κεφαλονιάς να αποτελεί μοναδική εξαίρεση καλής διαχείρισης. Οι δήμαρχοι αντέτειναν ότι το άρθρο ως κεραυνός εν αιθρία,  χωρίς καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη ίδια στιγμή που κάθε νησί έχει δρομολογήσει διαδικασίες και έργα. Οι ανησυχίες των αυτοδιοικητικών εστιάζονται τώρα στην τύχη που θα έχουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη.    
Από τη μεριά της η Ρόδη Κράτσα, εξέφρασε την πικρία της γιατί οι αντιδράσεις αυτές δίνουν το μήνυμα της έλλειψης εμπιστοσύνης στην Περιφέρεια. Η ίδια, όπως είπε, το θεωρεί τιμή και πρόκληση, να ενώσει η περιφέρεια τις δυνάμεις της με τους δήμους στην κατεύθυνση οριστικής λύσης, με ευρωπαϊκούς όρους.  

Οι περιοχές Natura

Δεύτερο επίμαχο θέμα ήταν οι κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων απευθείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Τι ψήφισαν, κατόπιν εορτής 

Πολλή ώρα μετά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή, έγινε και η ψηφοφορία στο Περιφερειακό. Η πρόταση της περιφερειάρχη υπερψηφίστηκε με 21 ψήφους, των συμβούλων της Ρόδης Κράτσα, του Σπύρου Σπύρου και του Ιωάννη Αϊβατίδη. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έφεραν δικές τους εισηγήσεις. Έτσι 8 έλαβε η πρόταση ΑΝΑΣΑ του Θόδωρου Γαλιατσάτου, 6 της ΛΑΣΥ (οι σύμβουλοι της παράταξης και ο Στέφανος Σαμοΐλης), 4 του κ. Αλεξάκη (του Π. Ποζίδη συμπεριλαμβανομένου) και 1 της Βέρας Κορωνάκη.