Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπίζνες καθηγητών με δίδακτρα εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού

Ιόνιο πανεπιστήμιο
04 Μαΐου 2020 / 20:48

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ΔΗΠΑΚ Ι.Π. καταγγέλλει στην πανεπιστημιακή κοινότητα (διδάσκοντες, φοιτητές και εργαζόμενους) του Ιονίου Πανεπιστημίου την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (ΤΑΒΜ) της Τετάρτης 29 Απριλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ΔΗΠΑΚ Ι.Π. καταγγέλλει στην πανεπιστημιακή κοινότητα (διδάσκοντες, φοιτητές και εργαζόμενους) του Ιονίου Πανεπιστημίου την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (ΤΑΒΜ) της Τετάρτης 29 Απριλίου, η οποία, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, αποφάσισε να εγκρίνει πρόταση για την ίδρυση Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΙΠ. Στην πρόταση που εγκρίθηκε προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων (ύψους 2.600 ευρώ) από τους φοιτητές, σημαντικό μέρος των οποίων θα διατίθεται ως επιπλέον αμοιβή των μελών ΔΕΠ που θα διδάσκουν σε αυτό.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την έννοια του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου, μετατρέπει τα μέλη ΔΕΠ που διδάσκουν σε αυτά τα ΠΜΣ και αποκομίζουν επιπλέον αμοιβές από δημόσιους λειτουργούς σε εμπόρους γνώσης, και ως τέτοια καταδικάζεται από την παράταξή μας. Ιδιαίτερα στη τωρινή συγκυρία, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ζει σε κατάσταση άγχους και αύξησης της ανεργίας, αναγκάζεται να επιβιώνει με επιδόματα των 600 και 800 ευρώ και βλέπει τα δικαιώματά της να ισοπεδώνονται με τις προωθούμενες κυβερνητικές αποφάσεις και την αυθαιρεσία των εργοδοτών, επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά αποτελεί παραπέρα ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην ανώτατη εκπαίδευση, και αποτελεί προπομπό επιβολής διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο.
Η ΔΗΠΑΚ ΙΠ
· Καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να απαιτήσει αγωνιστικά την κατάργηση των διδάκτρων από όλα τα ΠΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου και να αποκρούσει κάθε προσπάθεια επιβολής διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο. Να διεκδικήσει τη γενναία χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με στόχο να εξασφαλίζονται οι όροι και οι συνθήκες ώστε οι φοιτητές να σπουδάζουν χωρίς να επωμίζεται το κόστος η λαϊκή οικογένεια.
· Καλεί την Σύγκλητο του Ι.Π. να μην εγκρίνει το εν λόγω ΠΜΣ καθώς και κάθε άλλο ΠΜΣ που προβλέπει καταβολή διδάκτρων, και να λάβει απόφαση με την οποία θα απαγορεύει την καταβολή επιπλέον αμοιβών στα μέλη ΔΕΠ για τη διδασκαλία σε μεταπτυχιακά των τμημάτων τους με δεδομένο ότι η διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων περιλαμβάνεται στα καθήκοντα τους.
· Καλεί τα υποψήφια σχήματα που διεκδικούν τη στήριξη των διδασκόντων στις επόμενες πρυτανικές εκλογές του Ι.Π. να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της επιβολής διδάκτρων.
Διεκδικούμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της επιστήμης και δεν θα είναι χώρος ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Διεκδικούμε αναβαθμισμένες σπουδές υψηλού επιπέδου με όλη την αναγκαία για κάθε επιστημονικό αντικείμενο γνώση στο πτυχίο, χωρίς δίδακτρα σε όλα τα επίπεδα, με σύγχρονες υποδομές, με πλήρη κάλυψη των αναγκών των πανεπιστημίων σε ανθρώπινο δυναμικό.
Όχι στον παραπέρα εγκλωβισμό της λειτουργίας των ΑΕΙ στα δεσμά της αγοράς.