Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσιόδρας: «Δεν προκαλεί χρόνια λοίμωξη ή υποτροπή της νόσου ο κορωνοϊός» (video)

Κορωνοϊός
04 Μαΐου 2020 / 18:40

Ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

ΑΘΗΝΑ.  Την εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2020 ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, έκανε κατά τη σημερινή (4/5) ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού, το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον για την Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.

Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια. Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, με βάση τις οποίες ο ιός φαίνεται να μην προκαλεί υποτροπή στη νόσο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξάλλου, υπογράμμισε ότι από σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

«Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

«Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται». Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.