Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημ. Συμβούλιο Κεντρ. Κέρκυρας: Να εξαιρεθούν τα Ιόνια Νησιά από το άρθρο 93 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Δημοτικό Συμβούλιο
29 Απριλίου 2020 / 19:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καθολική ήταν η διαφωνία όλων δημοτικών συμβούλων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων στην νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η κατάργηση των νησιωτικών ΦΟΔΣΑ και η σύσταση ενός ενιαίου φορέα με επικεφαλής την Περιφερειάρχη.

Για το θέμα αυτό συγκλήθηκε μάλιστα κατεπειγόντως το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο το συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη. Κατά τη συνεδρίαση καταγράφηκαν σφοδρές αντιδράσεις στο άρθρο 93, το οποίο μάλιστα εισήχθη εμβόλιμα στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, πριν από λίγες μέρες. Ακόμα και οι παρατάξεις Υδραίου και Τρεπεκλή που πρόσκεινται στο κόμμα της Ν.Δ. διαφώνησαν ανοιχτά, καθώς, όπως είπαν, αφαιρεί μία από τις κύριες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα αποτελέσει λόγο εμπλοκής και καθυστέρησης όσων έργων έχουν χρηματοδοτηθεί, δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Από τις παρατάξεις Τρεπεκλή και Καλούδη έγινε μάλιστα πρόταση για κινητοποιήσεις με συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου. 

Ωστόσο οι γνώμες διχάστηκαν όσον αφορά τη διατύπωση του κειμένου της απόφασης. 
Οι παρατάξεις Καλούδη, Νεράντζη, Μπορμπότη (ΛΑ.ΣΥ), Δρυ, Μαρκάτη, Πουλή και Καρύδη, ζήτησαν την αναβολή του νομοσχεδίου συνολικά καθώς θεωρούν προβληματικά πολλά άλλα σημεία του. 


Η πρόταση Υδραίου
Προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία, η
 Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου,  πρότεινε να συνταχθεί απόφαση με δύο σκέλη. Πρώτον: Ζητείται να εξαιρεθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεύτερον:  Ζητείται η αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου συνολικά, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος διαβούλευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Η απόφαση παρ' όλα αυτά δεν πέρασε ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία, καθώς οι παρατάξεις Καλούδη, Μπορμπότη και Μαρκάτη κατέβασαν δικές τους προτάσεις, ενώ ο Γιώργος Καρύδης απείχε της ψηφοφορίας.  

Η πρόταση Καλούδη


'Όπως είπε ο Γιώργος Καλούδης, η πρότασή του βασίστηκε στα κείμενα της Λα.Συ.και τις Εκκίνησης με κάποιες τροποποιήσεις και την προσθήκη της πρότασης για κινητοποιήσεις:

«Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του και την πλήρη και απόλυτη αντίθεσή του για το Περιβαλλοντικό  Νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή του και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σε δημόσιο διάλογο  με την Αυτοδιοίκηση και όλους τους Κοινωνικούς Φορείς. Τρείς μήνες μετά  την πλήρη επιστροφή στη κανονικότητα να  κατατεθεί στη Βουλή νέο Νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα πορίσματα του Δημόσιου Διαλόγου.
 
Οι λόγοι:
1) Διότι παραβιάζεται η Συνταγματική Τάξη καθόσον η Βουλή, λόγω Covid-19, βρίσκεται σε περιορισμένη σύνθεση, σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας
2) Διότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τους Δήμους, για τα θέματα που τους αφορούν άμεσα,
3)Διότι προσβάλλει, υποβαθμίζει τους Δήμους αφαιρώντας συστατικούς των Δήμων αρμοδιότητες, περιουσία και πόρους και αποτελεί μία οπισθοδρόμηση στο μέσο του προηγούμενου   αιώνα.
Ενδεικτικά στα άρθρα 93,  84  κ.α.
4) Διότι ευρισκόμενοι στο μέσο μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά  ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.
 
Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
5. Διότι εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) 
6. Διότι επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
7. Διότι προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
8. Διότι νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
9. Διότι απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. 
10). Διότι παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
11) Διότι συγκροτεί νέο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας κάτι που ειδικά για την περιφέρεια είναι πολύ προβληματικό. Λόγο της νησιωτικότητας και της έκτασής τους τα Ιόνια νησιά δε μπορούν να έχουν ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων. Παράλληλα μετατρέπει τον φορέα σε ΑΕ, με ότι συνέπειες αυτό έχει για τις εργασιακές σχέσεις και τη δυνατότητα ελέγχουν του από τους δήμους. 

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει  την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

Για το σκοπό αυτό τη Δευτέρα 4 Μαϊου 2020 προβαίνουμε στην 1Η προειδοποιητική κινητοποίηση με το κλείσιμο του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών γραφείων».

Δείτε εδώ την τοποθέτηση της Εκκίνησης


Δείτε εδώ την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δείτε εδώ την τοποθέτηση της «Κέρκυρα 180»