Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κέρκυρα 180»: Έκλεισαν τα μικρόφωνα κατά την ψηφοφορία στο Δημ. Συμβούλιο!

Δημοτικό συμβούλιο
30 Απριλίου 2020 / 10:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποκατασταση της ψηφοφορίας του ΔΣ ενάντια στο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, ζητά η παράταξη με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ:

Σχετικά με την διαδικασία της ψηφοφορίας της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως φαίνεται και στη συνημμένη φωτογραφία, αφαιρέθηκε -ελπίζουμε όχι σκόπιμα- η λειτουργία του μικροφώνου από το διαχειριστή σε εμάς καθώς και σε άλλους συναδέλφους μας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ψηφίσουμε, αλλά και να ζητήσουμε διευκρινίσεις για το τελικο κείμενο προς ψήφιση ενάντια στο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο το οποίο
 
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) 
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
4. Προβλέπει «διευκολύνσεις» υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ για την επέκταση τεράστιων αιολικών πάρκων.
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
8. Με το άρθρο 93 συγκροτεί νέο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας κάτι που ειδικά για την περιφέρεια είναι πολύ προβληματικό. Λόγο της νησιωτικότητας και της έκτασής τους τα Ιόνια νησιά δε μπορούν να έχουν ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων. Παράλληλα μετατρέπει τον φορέα σε ΑΕ, με ότι συνέπειες αυτό έχει για τις εργασιακές σχέσεις και τη δυνατότητα ελέγχουν του από τους δήμους. 
9 .Με το άρθρο 84 αφαιρεί τον σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών από τα δημοτικά συμβούλια και η έγκρισή του παραδίδεται υποχρεωτικά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων.
10. Με το άρθρο 85 μεταφέρεται η ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων.
Ζητάμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αποσταλούν τα κείμενα οπως διατυπώθηκαν και να ψηφισουμε "δια περιφοράς" ώστε να αποκατασταθεί έτσι η ψηφοφορία.

Είναι κρίμα τη στιγμή που συμφωνούμε και που διακυβεύεται ενα θέμα τόσο σοβαρό να μην επιτυγχάνεται ομοφωνία στην τελική απόφαση.