Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόντρα ρελάνς από το Αλεύχιμον στον περιφερειάρχη για το... αυγό του φιδιού

Αλεύχιμον
04 Αυγούστου 2016 / 20:41

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Το Αλεύχιμον ιδρύθηκε το 2005 μετά πό συζητήσεις και ζυμώσεις αρκετών κατοίκων της Λευκίμμης με σκοπό να ασχοληθεί με περιβαλλοντικά ζητήματα γενικώς.

Πριν καλά - καλά λάβει νομική υπόσταση προέκυψε το ζήτημα του ΧΥΤΑ, ένα ζήτημα τεράστιο για να αντιμετωπιστεί από ένα νεοσύστατο σωματείο. Γι΄ αυτό και  καθώς το κίνημα ενάντια στον παράνομο ΧΥΤΑ έπαιρνε γιγάντιες διαστάσεις, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ευρύτερης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.
Η Συντονιστική Επιτροπή εν μέσω αντιθέσεων και διαφορετικών εκτιμήσεων κατέκτησε πρωτοφανείς για την εποχή και τον τόπο συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων (ανοικτές συνάξεις, ελεύθερη κατάθεση προτάσεων και επιχειρηματολογία, φανερή ψηφοφορία).
Μεταξύ Συντονιστικής Επιτροπής και Δ.Σ. του «Αλεύχιμον» αναπτύχθηκε εξαρχής γονιμότατη όσμωση (εξάλλου στη  Σ.Ε. μετείχαν πάντοτε μέλη του «Αλεύχιμον»). 
Στη συνέχεια το φαινομενικά, όπως αποδεικνύεται πάγωμα των διαδικασιών λειτουργίας του παράνομου ΧΥΤΑ οδήγησε στην ατονία της  Σ.Ε. (το σωματείο, όμως είχε να ασχοληθεί με ζητήματα σοβαρά, όπως προσφυγή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπεράσπιση πολλών δεκάδων συμπολιτών μας στα δικαστήρια). 
Έκτοτε το «Αλεύχιμον» ακολουθεί τις διαδικασίες της Σ.Ε. δηλαδή σχεδόν όλες οι αποφάσεις του λαμβάνονται σε άτυπες συνελεύσεις των μελών του και αυτές εφαρμόζει το Δ.Σ. Έτσι έγινε και την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016. Σε σχετική ανοιχτή συγκέντρωση μελών αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση στο συνηθισμένο σημείο (είσοδο ΧΥΤΑ) και να διαδηλώσουν ως μονάδες την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ, όσοι κάτοικοι το επιθυμούν. Για τούτο και οι αντιδράσεις είχαν έντονο το στοιχείο του αυθόρμητου.
Το Δ.Σ. δεν θα μετείχε σε διάλογο με τον Περιφερειάρχη λόγω της επιλογής εκ μέρους του ενός και μόνο θέματος προς συζήτηση αγνοώντας άλλα ευκόλως αποδεικνυόμενα. 
Αυτές τις διαδικασίες ακολουθούμε και τα περί «αυγού του φιδιού» του κυρίου Περιφερειάρχη μάλλον κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθούν. Εκεί που εν κρυπτώ παίρνονται αποφάσεις και σερβίρονται με περίτεχνο περιτύλιγμα και ακολούθως εφαρμόζονται με τα όπλα του ισχυρού. 
Το «Αλεύχιμον» παλεύει για την ποιότητα της ζωής της περιοχής. Στην υπανάπτυξη και απομόνωση οδηγούν τη Λευκίμμη αυτοί που αποψιλώνουν τις υπηρεσίες που λειτουργούν σ΄αυτήν, αυτοί που απαξιώνουν τις υποδομές της (λιμάνι, αστικό και αγροτικό δίκτυο κ.ά.).
Τέλος τα περί κρατικοδίαιτων που καταγγέλει ο κ. Περιφερειάρχης θα προκαλούσαν θυμηδία, αλλά το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό. Και χωρίς ονόματα καταγγελία στοχεύει στη σπίλωση του Κινήματός μας.
Είναι η τακτική που εφαρμόστηκε εκεί ακριβώς που εκκολάφθηκε το αυγό μτου φιδιού και την πλήρωσε ακριβά πριν κάποιες δεκαετίες η Ευρώπη και όχι μόνο δυστυχώς!!!