Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «πρώτη εικόνα» για το πώς θα είναι ο Τουρισμός φέτος το καλοκαίρι

Τουρισμός
27 Απριλίου 2020 / 11:33

Πρωινό στο δωμάτιο και γεύματα a la carte (επιλογή από κατάλογο) περιμένουν τους πελάτες των ξενοδοχείων στην εποχή του κορωνοϊού

Τα Check in & Check out θα γίνονται από απόσταση μέσω έξυπνων συσκευών και για όσους θελήσουν να επισκεφτούν τη Reception, την επικοινωνία με τους εργαζόμενους θα τους χωρίζει μια γυάλινη επιφάνεια.

Αυτές και πολλές άλλες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στην καθημερινότητα των ξενοδοχείων που θα επιλέξουν να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μελλοντικούς πελάτες τους.

Συνεργασία ξενοδόχων ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό

Για αυτή την επόμενη ημέρα ετοιμάζονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, περνώντας από το μικροσκόπιο τόσο την προστασία των εργαζομένων αλλά και τη βιωσιμότητα των οργανισμών. Στην Κρήτη, την ναυαρχίδα του τουρισμού για την Ελλάδα, όπως πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, η ένωση συνεργάζεται με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα έχει αναθέσει στην Howarth International μελέτη για την επόμενη μέρα στα ξενοδοχεία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σε δυο εβδομάδες, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου στην παρέμβασή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει την αγωνία του για το αν θα πρέπει ή ακόμα ακόμα, αν μπορούν να ανοίξουν τις ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς τη στήριξη της πολιτείας όπως τονίζει. «Αν δεν βοηθήσει το κράτος, θα έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Θέλουμε να ανοίξουμε με όρους βιωσιμότητας και αν δεν συμβεί αυτό, ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνει ότι «μπορεί και να μην ανοίξουν ξενοδοχεία». Προσθέτει, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ξενοδοχεία, για υγειονομικούς λόγους, είναι σημαντικά κοστοβόρες και σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι και αδύνατες να εφαρμοστούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, νησί που πρωταγωνιστεί στα Δωδεκάνησα στις τουριστικές αφίξεις, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διερωτάται τι κόστος θα έχει το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ειδικά στο σκέλος της προφύλαξης του τοπικού πληθυσμού από τυχόν μετάδοση του ιού, αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Τελικά είναι σωστό να ξεκινήσει η επόμενη ημέρα; Μήπως θα πρέπει να ληφθεί μια γενναία απόφαση, ότι το 2020 θα πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, τα ανελαστικά πάγια των επιχειρήσεων και να προετοιμαστούμε για το πολύ δυνατό 2021», ερωτά η κα Σβήνου.

Πηγή αγωνίας για την ίδια είναι οι ελεύσεις τουριστών που τυχόν δεν θα διαγνωστούν από τα τεστ που θα γίνονται πριν αυτοί ταξιδέψουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των εργαζομένων και των τοπικών πληθυσμών. Τέλος στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίες των ξενοδοχειακών μονάδων, στην εποχή του κορωνοϊού.

Γεραπετρίτης: Οι τουρίστες θα έρχονται στην Ελλάδα με κάποιου είδους πιστοποίηση

Tον τρόπο με τον οποίο θα καταφθάνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Το σχέδιο θα είναι δυναμικό. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες σταθμοί και το σχέδιο θα λειτουργεί ως ροοστάτης», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στο σχέδιο άρσης των περιορισμών που θα ανακοινώσει την Τρίτη ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο θα υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες σταθμοί βάσει των οποίων θα ανοίγει σταδιακά η αγορά και υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρχει αυτοπειθαρχία, η πολιτεία θα προχωρά σε εκ νέου κλείσιμο.

«Δίμηνο πείραμα εξόδου από τον κορωνοϊό»

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «δίμηνο που θα ακολουθήσει θα είναι πείραμα εξόδου» ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά δευτερογενή στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το σχέδιο άρσης των περιορισμών, όπως τα ΜΜΜ, τα ωράρια λειτουργίας και οι χώροι συνάθροισης. «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διατηρώ αισιοδοξία ότι έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας σε ορισμένα πράγματα», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι γίνονται διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα της τουριστικής περιόδου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού. «Γίνονται διαβουλεύσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από το εξωτερικό. Θα έρχονται φιλοξενούμενοι με κάποιου είδους πιστοποίηση. Θα επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε την κάθε πιθανότητα εξάπλωσης του ιού», τόνισε.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι, αν όλα πηγαίνουν καλά, να ανοίξει ο τουρισμός σε δεύτερη φάση, περίπου τον Ιούλιο. «Εκεί θα δεχθούμε θα ανοίξουν τα καταλύματα τα εποχικά. Να υποδεχθούν τουρισμό εξωτερικά με τις απαραίτητες προφυλάξεις. Στον εσωτερικό τουρισμό θα υπάρχει άρση περιορισμών προ του Ιουλίου όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία θα είναι τέτοια που θα δικαιολογούν αυτή την χαλάρωση».

Αφιέρωμα στα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα, για την επανέναρξη του τουρισμού, μετά την κρίση του κορωνοϊού φιλοξενεί ο Guardian

Στο αφιέρωμα με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους κανόνες για τον τουρισμό με την ΕΕ, μετά τον κορωνοϊό», το δημοσίευμα αναφέρει πως όσοι έχουν στο μυαλό τους «γεμάτες παραλίες και τουριστικά λεωφορεία, ή γεμάτες πτήσεις και ξενοδοχεία» να το ξεχάσουν…

Φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αναφέρονται στο πως θα επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στη χώρα, κάτω από «ειδικούς κανόνες» ώστε να εμποδιστεί κατά το δυνατόν, τυχόν νέα εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάτω από νέους κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, ακόμη και τους πρωινούς μπουφέδες στα ξενοδοχεία και για τα τουριστικά λεωφορεία», αναφέρει στον Guardian ο υπουργός, που πριν μερικές ημέρες είχε μιλήσει και στο BBC για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού.


πηγή:  iefimerida.gr
(με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)