Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η φωτιά στη Λευκάδα επέβαλε τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Ήπειρο!

XYTA
04 Αυγούστου 2016 / 15:47

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η απόφαση που υπέγραψαν οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίου «επιβλήθηκε» από την πυρκαγιά στον ΧΑΔΑ της Λευκάδας και την αδυναμία που υπάρχει, μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της, για την εναπόθεση νέων απορριμμάτων.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η λήψη μιας τέτοιας απόφασης, παρά την αρνητική στάση των φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, και, όπως εξήγησε ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βασίλης Μιχελάκης, η απόφαση έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, και δεν αφορά τρία χρόνια, όπως αναφέρει σε έγγραφό του προς τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Απορριμμάτων ο δήμος Λευκάδας.
«Μειώνεται ο χρόνος ζωής των κυττάρων, αλλά τι γίνεται αν πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία; Μπορεί για παράδειγμα σε έναν συγκεκριμένο ΧΥΤΑ ο χρόνος ζωής να μειωθεί από τα τρία χρόνια σε 31 μήνες, αλλά θα πρέπει το ζήτημα που έχει προκύψει, να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συνδέσμου Ευστάθιο Γιαννούλη.
Οι Γενικοί Γραμματείς που συνυπογράφουν την απόφαση, θεωρούν ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών στην Ήπειρο και γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, έχει τεθεί ως όριο το τονάζ των 2.000 τόνων στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, που έχει σχεδόν κορεστεί και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση του δεύτερου κυττάρου. «Αν υπήρχε πρόβλημα στα κύτταρα των ΧΥΤΑ, δε θα λαμβάνονταν αυτή η απόφαση», σημείωσε.
Αν και ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει διαφωνία ως προς την χωρητικότητα των ΧΥΤΑ, ο κ. Γιαννούλης στις δηλώσεις του, σημείωσε για μια ακόμη φορά τη θέση των φορέων και παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση τη Δευτέρα, μαζί με τεχνικούς συμβούλους και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου, προκειμένου να «βρεθεί κάποιο κοινό σημείο».
Επανέλαβε δε ότι τα απορρίμματα της Λευκάδας θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους, όπως στον ΧΥΤΑ της Πάλαιρου, σε κοντινότερη απόσταση και με μικρότερο κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, οι φορείς δεν πρόκειται να αλλάξουν την αρνητική τους στάση, φοβούμενοι, κυρίως, ότι μελλοντικά ενδεχομένως να επιχειρηθεί μεταφορά απορριμμάτων και από άλλες περιοχές. 
«Κατανοούμε το πρόβλημα της Λευκάδας, δήμαρχοι είμαστε, αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να μην μπορούμε να απομακρύνουμε τα σκουπίδια από τους δρόμους, ιδιαίτερα σε μια τουριστική περιοχή. «Όμως, σήμερα είναι η Λευκάδα, αύριο μπορεί να είναι η Κέρκυρα, μεθαύριο ποιος ξέρει…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε ότι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων ήταν στάσιμα τα τελευταία χρόνια, με τους δήμους να μην μπορούν να τα προχωρήσουν με ίδιους πόρους.
Η μεταφορά, πάντως, των απορριμμάτων δεν αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει πρώτα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Λευκάδας, που πιθανώς να αναζητά και αυτός άλλες λύσεις. Μετά την υπογραφή της απόφασης, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να αποστείλει προς συζήτηση τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις που θα καθορίζουν επακριβώς το τονάζ, αλλά και την αποδοχή της ανάληψης του αντίστοιχου κόστους.
«Η απόφαση ισχύει ως έχει. Οποιαδήποτε τροποποίηση γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας των φορέων. Η απόφαση ήταν μόνο το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν και άλλα», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
 
Έντονες αντιδράσεις στην Άρτα
 
Την αρνητική στάση που τήρησε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επανέλαβε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, σημειώνοντας τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και του τοπικού συμβουλίου Βλαχερνών.
Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «δεν τιμά κανέναν το να λαμβάνονται αποφάσεις με το “έτσι θέλω” και χωρίς σεβασμό στις αποφάσεις τοπικών, δημοτικών και διοικητικών συμβουλίων». Παράλληλα, προσθέτει πως με έγγραφό της η επιβλέπουσα τεχνική υπηρεσία του δήμου επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει η φέρουσα ικανότητα στο πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, το οποίο έχει υπερκορεστεί, ενώ στο δεύτερο κύτταρο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και αυτό δεν προβλέπεται να γίνει πριν τον Φεβρουάριο του 2018». 
Επεσήμανε, ακόμη, πως στο έγγραφο του προς τα αρμόδια υπουργεία, ο δήμος Λευκάδας κάνει λόγο για διάρκεια τριών ετών στη μεταφορά των απορριμμάτων. «Συνήθως τέτοιες διαδικασίες είναι πολύπλοκες και διαρκούν πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω και της γραφειοκρατίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Αυτό που γίνεται σήμερα με τη Λευκάδα, μπορεί να γίνει αύριο με κάποια άλλη περιοχή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, λοιπόν, να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε σκουπιδότοπο. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Αρτινών και όχι να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο κύτταρο εκτός των δυο», υπογράμμισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει όλοι οι φορείς της Άρτας να πάρουν θέση.
Η δημοτική αρχή Αρταίων κινείται στην νομική διεκδίκηση των αντισταθμιστικών οφελών προς την τοπική κοινότητα Βλαχέρνας, τα οποία, όπως επισημαίνει, ουδέποτε είχαν αποδοθεί. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όρισε δικηγόρο γι’ αυτό το σκοπό. 
Από τον Ηπειρωτικό Αγώνα