Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην εθνική προσπάθεια εκπόνησης επιδημιολογικής μελέτης για τον Covid19

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
23 Απριλίου 2020 / 11:20

Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων συμμετέχει στη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη σε εθνικό επίπεδο

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ).  Τη δική του συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια εκπόνησης μίας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης για τον ιό Covid-19, θα έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέσα από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για να δοθούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, η Ελλάδα προχωρά στην εκπόνηση της μελέτης καθιστώντας τη χώρα συμμέτοχη στις διεθνείς εξελίξεις, με στόχο την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωάννα Τζουλάκη, η οποία μίλησε στο ITV για την εθνική αυτή προσπάθεια, αλλά και τους βασικούς της στόχους.

«Ο πρώτος στόχος είναι η ανάπτυξη εγχώριων μεθόδων, μοριακών και ανοσολογικών, για την ανίχνευση του ιού, ώστε να ανιχνεύεται σε διαγνωστικό και ανοσολογικό επίπεδο. Ο δεύτερος, είναι η γονοτύπηση του ιού, να εξηγήσουμε δηλαδή πως αλλάζει ο ίδιος ο ιός με την πάροδο του χρόνου και ο τρίτος να διερευνηθούν οι γενετικές παραλλαγές στους ανθρώπους, και πόσο αυτές επηρεάζουν το πόσο βαριά ή λιγότερο βαριά, θα νοσήσει κάποιος. Το βλέπουμε πολλές φορές, ότι δε νοσούν όλοι με την ίδια βαρύτητα, άλλοι είναι τελείως ασυμπτωματικοί και άλλοι νοσούν βαριά, ενώ δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η κα Τζουλάκη.

Θα χρειαστεί χρόνος

Για την εκπόνηση μίας τέτοιας μελέτης, που θα παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα είναι σαφές, ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα και αρκετός χρόνος.
Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα όμως είναι σε θέση να κινηθεί συντονισμένα και να συνεργαστεί, όπως γίνεται και σε άλλες επιδημιολογικές και γονιδιακές έρευνες, όπου αναλύονται δεδομένα εκατομμυρίων ασθενών. «Ανάλογες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει ήδη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επομένως θα υπάρξει συνεργασία και κοινή ανάλυση των δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον», πρόσθεσε η κα Τζουλάκη.

Η πρόκληση

Η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους έρευνες ως μία τεράστια πρόκληση, όπως αντίστοιχα πρόκληση είναι και ο ίδιος ο ιός και τα χαρακτηριστικά του. «Σίγουρα είναι μία μεγάλη πρόκληση και τεράστιο το βάρος για την επιστημονική κοινότητα, ώστε να δώσει απαντήσεις σύντομα και με υπευθυνότητα. Ίσως στην πορεία η πανδημία αλλάξει και τις προτεραιότητές μας στα ερευνητικά προγράμματα και στους γενικότερους σχεδιασμούς μας», κατέληξε η κα Τζουλάκη.

Ποιοι παίρνουν μέρος

Η χρηματοδότηση της προσπάθειας γίνεται μέσω του ΠΔΕ από τη ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας. Στην εν λόγω μελέτη πλην του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμπράττουν ακόμη η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον κορωνοϊό της χώρας.


πηγή:  Epirusonline.gr