Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στρες τεστ για την ευρωπαϊκή συνοχή η αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της

Παπαδημούλης
22 Απριλίου 2020 / 13:00
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής για τον κορωνοϊό και τις συνέπειές του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε αναζήτηση τουλάχιστον 1 τρισ. € ακόμα βρίσκεται η Ε.Ε., σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο. Τη διαπίστωση αυτή, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα της πρόσφατης συνόδου, παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο αντιπροέδρος του, Δ. Παπαδημούλης. Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε διαδικτυακά και την συντόνισε ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Συμμετείχε σ' αυτήν και το enimerosi.com με τον Γ. Κατσαΐτη.

Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στον αρχικό αιφνιδιασμό (και) της Ε.Ε., όπως άλλωστε και ολόκληρου του Πλανήτη στην πανδημία. Επεσήμανε την ανάγκη σύστασης του Ταμείου Ανασυγκρότησης με την έκδοση ομολόγων ανάταξης και την εγγύηση της Επιτροπής ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος των χωρών-μελών, ιδίως του Νότου. Υπενθύμισε την πρόσφατη θέση του Eurogroup για παρέμβαση 500 δισ. €, δηλ. μόλις του 1/3 του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού, γεγονός που υπογραμμίζει το εύρος του προβλήματος όπως θα τεθεί σε μερικές ώρες ενώπιον του Συμβουλίου Κορυφής.

Όσο για τον τουρισμό, αφού ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε την ανυπαρξία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σ' αυτόν τον προνομιακό για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο τομέα της οικονομίας. Και γι' αυτόν τον λόγο αποκτά τη σημασία της η αναφορά του  ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλίου στην ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από κοινού η μελέτη, πρόβλεψη και εφαρμογή πολιτική άμβλυνσης των επιπτώσεων τέτοιων κρίσεων στον τουρισμό.
 
Όσον αφορά στις συνέπειες της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ο Δ. Παπαδημούλης επεσήμανε την προοπτική της μείωσης της τιμής στη λιανική των υγρών καυσίμων αλλά και στην αναβολή των διερευνητικών εξορύξεων για την ανάδειξη νέων κοιτασμάτων λόγω του ψηλού κόστους τους. Κάτι που προφανώς αναφέρεται και στην υπόθεση του Ιονίου και της θάλασσας της Κέρκυρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.