Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Copy-paste της Κυβέρνησης, οι αποφάσεις της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου»

«Λαϊκή Συσπείρωση»
07 Απριλίου 2020 / 10:37

Σχολιασμός των αποφάσεων της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, μετά την τελευταία συνεδρίασή του, από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με την οποία σχολιάζονται οι αποφάσεις της πλειοψηφίας του σώματος, μετά την τελευταία συνεδρίασή του.

«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πια, πως η κυβέρνηση της Ν.Δ., με αφορμή την πανδημία, βάζει σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα. Δέχεται τη λαίλαπα των 100.000 και πλέον απολύσεων που έγιναν μόνο τον Μάρτη παρά τις διαβεβαιώσεις της για προστασία των θέσεων εργασίας.

Κόβει το 50% των μισθών των εργαζομένων γιατί δεν έχει «λεφτόδεντρα», όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ διπλασιάζει την τιμή των κλινών στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και επιτρέπει σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές με τα tests για τον κορωναϊό - που στα δημόσια νοσοκομεία γίνονται με το σταγονόμετρο λόγω έλλειψης -- να αισχροκερδούν σε βάρος του λαού.

Ακόμη η ΝΔ ,εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η προσοχή του λαού είναι, σχεδόν αποκλειστικά, στραμμένη στις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας, περνά σωρό αντιλαϊκούς νόμους στη βουλή που αποτελειώνουν τη προστασία του περιβάλλοντος, που διαλύουν την αποκλειστικότητα της εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, με την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Περνά απαράδεχτους νόμους με τους οποίους βολεύει χιλιάδες «δικά της παιδιά» με τη μορφή έμμισθων συμβούλων, επιστημονικών συνεργατών κ.ά.

Στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση ,για όλα τα πιο πάνω και η συμπαγής πλειοψηφία, που από την στιγμή της σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σώμα, διαμορφώθηκε από τις 2 παρατάξεις που πρόσκειται στην ΝΔ (Κράτσα, Σπύρου ) και την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ ( Αλεξάκη ).

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ (Γαλιατσάτος) έχει επιφορτισθεί με τον άχαρο ρόλο να προσπαθεί –κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα- να αποδείξει πως την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη κυβέρνηση και η ΑΝΑΣΑ ήταν περιφερειακή αρχή τα πάντα έβαιναν καλώς και όλα ήταν μέλι – γάλα.

Βέβαια η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και αποδεικνύεται πως η ΝΔ συνεχίζει με πιο έντονο τρόπο την καταστροφική πολιτική από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς ( Εξωτερική πολιτική, Εργασιακά, Κοινωνική πολιτική, Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων κλπ.). Έτσι:

1. Για την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία.

Πριν ακόμη ανακοινωθούν οριστικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία η Περιφερειάρχης Ιονίων Νησιών κα Κράτσα έσπευσε να εκδηλώσει τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση της δηλώνοντας πως «...γίνεται πραγματικότητα η πρότασή μας για ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία» και προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις του Π.Σ. συνέχισε λέγοντας «…ότι πρόκειται για ρύθμιση την οποία θα στηρίξει απόλυτα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.».

Η κα Κράτσα για να στηρίξει τα πιο πάνω, ισχυρίσθηκε, για μια ακόμη φορά, πως υπάρχει απροθυμία από τους γιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της ΠΙΝ γι’ αυτό και οι προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες. Ισχυρισμός αβάσιμος αφού οι προκηρύξεις για ΜΟΝΙΜΟ ιατρικό προσωπικό εκδίδονται με το σταγονόμετρο και καμία τέτοια προκήρυξη δεν έχει αποβεί άγονη.

Η κα Κράτσα ξέρει πολύ καλά, αν και καμώνεται πως την αγνοεί, την τεράστια διαφορά που υπάρχει, σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στο επικουρικό και το μόνιμο προσωπικό.

Τέλος η κα Κράτσα εξειδικεύει την «πρόταση της» προς την κυβέρνηση εισηγούμενη τον απαράδεχτο θεσμό της απασχόλησης γιατρών με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών και τελειώνει με το συμπέρασμα πως «η πρωτόγνωρη κρίση που ζούμε φέρνει ευελιξία, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των ζωτικών ζητημάτων υγείας».

Η κα Κράτσα, προφανώς, θεωρεί ευελιξία και ρεαλισμό την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, το «μπλοκάκι» και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας αντί της συμπλήρωσης των τεράστιων ελλείψεων, που όλοι παραδέχονται πως υπάρχουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με μόνιμο προσωπικό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί τις δηλώσεις αυτές της κας Κράτσα απαράδεχτες και δεσμεύεται να φέρει το θέμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

2. Για την επανασύσταση της ΥΠΕ Ιονίων νησιών.

Μεγάλη συζήτηση έγινε στη τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. για την επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νησιών. Αν και από το 2016 υπάρχει ομόφωνη απόφαση προς τούτο, και το 2019 κατά πλειοψηφία ,εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε από την τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ.. Οι εκάστοτε δε περιφερειάρχες το φέρνουν από συμβούλιο σε συμβούλιο εκφράζοντας ευχές.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα αυτό είναι θετική υπό την προϋπόθεση όμως να καθορίσουμε πρώτα το ρόλο και τις αρμοδιότητες που θα έχει η ΥΠΕ Ι.Ν. με πρωταρχικό μέλημα την συμπλήρωση των τεράστιων κενών σε μόνιμο προσωπικό αλλά και τον πλήρη εξοπλισμό των Νοσοκομείων μας για την, κατά το δυνατό, αυτάρκεια αυτών στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Η νησιωτικότητα που μόνιμα επικαλούνται οι άλλες παρατάξεις είναι ένα ακόμη ενισχυτικό επιχείρημα προς την κατεύθυνση αυτή. Χωρίς την απαραίτητη αυτή προϋπόθεση, η εκ νέου σύσταση της ΥΠΕ Ιονίων Νησιών μόνο φρούδες ελπίδες θα σκορπούσε στο κόσμο.

Η απαράδεχτη κατάσταση στην παροχή υπηρεσιών υγείας θα συνεχίζεται και χιλιάδες μετανάστες υγείας από τα Ιόνια νησιά θα εξακολουθούν να συνωστίζονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Πάτρας. Πιθανά η δημιουργία της ΥΠΕ Ιονίων Νησιών να «βόλευε» κάποια «δικά τους παιδιά», αλλά ο ρόλος της, χωρίς τις πιο πάνω προϋποθέσεις θα ήταν ο γνωστός αντιδραστικός ρόλος-τροχοπέδη των άλλων ΥΠΕ στα αιτήματα του λαού για καλύτερη δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία και στα αιτήματα των Υγειονομικών για καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Άλλωστε για να υπηρετήσουν το ρόλο αυτό δημιουργήθηκαν οι ΥΠΕ ενταγμένες στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της Υγείας. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν βόλευε και γι’ αυτό καταψηφίστηκε.

3. Για το Περιβάλλον.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και άλλες διατάξεις», που ψήφισε, το 2018, μαζί με το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι ( Η ΝΔ καταψήφισε τον νόμο όχι στην ουσία του, αλλά γιατί θεώρησε πως ο αριθμός των ΦΔΠΠ ήταν μεγάλος) δημιούργησε το όχημα για να παραδοθεί η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της προστασίας της βιοποικιλότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορικής διαχείρισης.

Οι ΦΔΠΠ μετατρέπονταν σε πολυδύναμες υπηρεσίες - μηχανισμούς, οι οποίες θα μπορούσαν να παραχωρούν προστατευόμενες εκτάσεις. Θα εξασφάλιζαν «χρηματοδοτικά εργαλεία» (κοινοτικά κονδύλια, π.χ. ΕΣΠΑ) για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που θα ήθελαν να επενδύσουν στις περιοχές αυτές, ενώ τους παραδίδονταν αρμοδιότητες, όπως περιβαλλοντικές άδειες για έργα και δραστηριότητες, που ανήκαν στις Δασικές Υπηρεσίες .

Αφαιρούσαν δηλαδή αρμοδιότητες από δημόσιες υπηρεσίες αντί αυτές να ενισχύονταν σε πόρους, προσωπικό και μέσα και τις μεταβίβαζαν σε φορείς ιδιωτικού δικαίου. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, η παράδοση των προστατευόμενων περιοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο γινόταν πολύ πιο εύκολη.

Η κυβέρνηση, τώρα, της ΝΔ, άκαιρα και εν μέσω πανδημίας, φέρνει στη βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» με το οποίο επιχειρείται συνολική παρέμβαση και στις Προστατευόμενες Περιοχές, όπου καταργούνται οι υφιστάμενοι φορείς διαχείρισης και αντικαθίστανται από τον «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής», ενώ για τις περιοχές «Natura» το νομοσχέδιο εισάγει 4 ζώνες «κλιμακούμενης προστασίας», βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών.

Με το νομοσχέδιο αίρει τα όποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος έχουν απομείνει, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στα νέα «πράσινα» επενδυτικά πεδία…

Είναι φανερό πως και νόμος του 2018 του ΣΥΡΙΖΑ και το νομοσχέδιο της ΝΔ ένα κοινό σκοπό εξυπηρετούν. Την παράδοση προστατευόμενων περιοχών και περιοχών Natura στους επιχειρηματικούς ομίλους για «ανάπτυξη». Κι από αυτή την άποψη κρίνουμε όψιμη και υποκριτική την αγωνία που επέδειξε η ΑΝΑΣΑ στη τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. για το θέμα αυτό, ενώ με το ψήφισμα που υπερψήφισαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και με το οποίο δέχονται σαν θετικό το σύνολο του νομοσχεδίου της ΝΔ απέδειξαν πόσο έωλο και υποκριτικό είναι το δήθεν ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ξεκάθαρη: Να αποσυρθεί το σύνολο του νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος γενικότερα πρέπει να έχουν οι αρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες ( Δασικές κ.ά ) που είναι ικανές να προστατεύσουν το περιβάλλον εφόσον ενισχυθούν σημαντικά και ουσιαστικά με προσωπικό ( εργατοτεχνικό και επιστημονικό ) αλλά και με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε άμεσα να υλοποιηθεί αν πραγματικά υπήρχε ειλικρινής διάθεση εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων για να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Από όσα, όμως, αναφέραμε πιο πάνω αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως εκείνο που ουσιαστικά τους ενδιαφέρει είναι η παράδοση των προστατευόμενων περιοχών στους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη».

4. Σχετικά με τη εισήγηση της Κας Περιφερειάρχη για εξαίρεση του Επιστημονικού Συνεργάτη του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη επί θεμάτων Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από τον περιορισμό άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος.

Αναφερόμαστε στο θέμα αυτό γιατί είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας της Περιφερειακής Αρχής αλλά και της κυβέρνησης για το βόλεμα «των δικών τους παιδιών».

Πρώτα η κυβέρνηση περνά νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιτρέπει χιλιάδες διορισμούς από το παράθυρο « δικών της παιδιών» με το πρόσχημα των επιστημονικών συνεργατών, συμβούλων, δημοσιογράφων σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες.

Ύστερα τους επιτρέπει, εφόσον η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφωνεί, να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα. Μετά αλλοιώνει και την έννοια της λέξης «πλειοψηφία» αφού με νόμο στις ψηφοφορίες δεν λαμβάνονται υπόψη σαν ψήφοι το «λευκό», το «παρών» και το «άκυρο». Στο θέμα που αναφέρουμε πιο πάνω συνέβησαν όλα αυτά.

Στην ψηφοφορία η πρόταση της Κας Κράτσα επι΄36 παρόντων πήρε 13 ψήφους (οι υπόλοιποι 23 σύμβουλοι ψήφισαν Λευκό εκφράζοντας αντίθεση). Αυτό δεν εμπόδισε τον Πρόεδρο του Π.Σ. να δηλώσει περιχαρής πως η πρόταση της Κας Κράτσα πέρασε ομόφωνα με 13 ψήφους υπέρ.

Ακόμη περισσότερο δεν εμπόδισε την κα Περιφερειάρχη να αποδεχτεί χωρίς κανένα ηθικό δίλλημα την απόφαση αυτή. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναφωνήσουμε με πολλά- πολλά θαυμαστικά: Αιδώς Αργείοι!»