Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο κορωνοϊός «τόνωσε» τα συνοικιακά παντοπωλεία

Ξάνθη
06 Απριλίου 2020 / 14:03

Αύξηση του τζίρου τους λόγω των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας – Αύξηση της ζήτησης και της τιμής σε πορτοκάλια και λεμόνια - «Ασθενούν βαρέως» από κορωνοϊό τα ανθοπωλεία. Στα αζήτητα τα λουλούδια της Άνοιξης

ΞΑΝΘΗ.  Την τιμητική τους έχουν στις μέρες του κορωνοϊού τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Η ζήτησή του αυξήθηκε κατακόρυφα κι αυτό γιατί η βιταμίνη C που περιέχουν συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, που αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού κατά του κορωνοϊού και όλων των ιών.

Αύξηση της ζήτησης σε πορτοκάλια και λεμόνια – Αύξηση της τιμής τους

Την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα φρούτα επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του σωματείου Οπωροπωλών Ξάνθης Γιώργος Καραλανίδης. Η μεγάλη ζήτηση όμως συμπαρασύρει σε αύξηση της τιμής τους καθόσον μάλιστα ειδικά τα πορτοκάλια αυτή την εποχή δεν είχαν αυτή την ζήτηση:

«Είναι γεγονός ότι αυξήθηκε πολύ η ζήτηση σε πορτοκάλια και λεμόνια. Κατά συνέπεια αυξήθηκαν και οι τιμές τους. Για παράδειγμα προ κορωνοϊού αυτά που πουλούσαμε 1 ευρώ το κιλό τώρα τα πουλάμε 1, 20 και αυτά που πουλούσαμε 1,40 τώρα 1,80. Τα λεμόνια από 1,30 τώρα έχουν τιμή στα 2 ευρώ».

Και μπορεί να εσπεριδοειδή να έχουν ζήτηση αλλά στην Δημοτική αγορά που βρίσκεται το οπωροπωλείο του κ. Καραλανίδης η κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη: «Ελάχιστος κόσμος έρχεται για ψώνια στην Δημοτική αγορά.

Περισσότερο ψωνίζουν φρούτα και λαχανικά από τα μάρκετ μαζί με τα υπόλοιπα ψώνια τους αλλά και από τα συνοικιακά παντοπωλεία τα οποία πολλά απ’ αυτά έχουν και μαναβική», σημειώνει ο κ. Καραλανίδης.

Ο κορωνοϊός έσωσε τα συνοικιακά παντοπωλεία στην πόλη και στα χωριά

Ευνοημένοι από τα μέτρα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων. Βέβαια την μερίδα του λέοντος την κρατούν τα σούπερ μάρκετ αλλά το σημείο των καιρών έχει προκαλέσει κατακόρυφη  αύξηση στον τζίρο των παντοπωλείων της γειτονιάς.

Αυτό έχει την εξήγησή του στο ότι οι πολίτες λόγω των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας βολεύονται περισσότερο στο παντοπωλείο της γειτονιάς τους.

Επίσης είναι και ψυχολογικοί οι λόγοι καθώς πιστεύουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο στο διπλανό τους παντοπωλείο αφού δεν θα διανύσουν μεγάλη απόσταση και να εκτεθούν σε κινδύνους.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει αν δεν τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που αφορούν την τήρηση της απόστασης και των μέτρων αυτοπροστασίας. Μεγάλη αύξηση στο τζίρο τους έχουν παντοπωλεία μίνι – μάρκετ στους άλλους δήμους.

Κι αυτό γιατί ειδικά μετά τα μέτρα απαγόρευσης οι κάτοικοι των χωριών δεν ανεβαίνουν για ψώνια στις μεγάλες αλυσίδες μάρκετ της Ξάνθης όπως συνήθιζαν παλαιότερα αλλά κάνουν τα ψώνια τους από τα παντοπωλεία του χωριού τους ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία και όχι τις μεγάλες αλυσίδες των μάρκετ.

«Ασθενούν βαρέως» από κορωνοϊό τα ανθοπωλεία – Στα αζήτητα τα λουλούδια της Άνοιξης

Σε αντίθετα με τον κλάδο των τροφίμων ο κορωνοϊός προκάλεσε καίριο πλήγμα στον κλάδο των ανθοπωλών τα οποία και παραμένουν κλειστά. Οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος είναι οι μήνες που παραδοσιακά έχει αύξηση η δουλειά στα ανθοπωλεία καθώς είναι η εποχή που φυτεύονται τα περισσότερα φυτά στα μπαλκόνια και στους κήπους.

Ιδιαίτερα δε τις μέρες του Πάσχα τα ανθοπωλεία είχαν την μεγαλύτερη κίνηση λόγω του  στολισμού των Επιταφίων. Όλα αυτά όμως «ενταφιάστηκαν» από τον κορωνοϊό ενώ πολλοί παραγωγοί λουλουδιών εποχής όπως οι τουλίπες σε άλλες περιοχές έχουν καταστρέψει την παραγωγή τους αφού δεν έχουν παραγγελίες.


πηγή:  Empros.gr