Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θωρακίζονται για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας οι Φαρμακοποιοί

Παρατηρητής της Θράκης
17 Μαρτίου 2020 / 16:26

ΡΟΔΟΠΗ. «Και εμείς, όπως οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, είμαστε όρθιοι, και πρέπει να αντέξουμε για να μπορούμε να υπηρετήσουμε το σύστημα»

Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης
Μια διπλή μάχη δίνουν αυτές τις μέρες οι φαρμακοποιοί, αφενός για να μπορέσουν να προμηθεύσουν στους πελάτες τους μάσκες, αντισηπτικά, οινόπνευμα αλλά και άλλα προϊόντα που ζητούν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αφετέρου για να αποτρέψουν τη διάδοση του κορωνοϊού στο εσωτερικό των φαρμακείων ώστε να παραμείνουν οι ίδιοι υγιείς, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Για αυτό άλλωστε ανακοινώθηκαν νέα μέτρα το Σάββατο, και στο εξής στα φαρμακεία θα μπορούν να εισέρχονται το πολύ δύο πελάτες, με τους υπόλοιπους να περιμένουν σε ουρά έξω ενώ εντός του φαρμακείου οφείλουν να τηρούν απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο.

Το Σάββατο πάντως στην Κομοτηνή, στα εφημερεύοντα και το διανυκτερεύων, η συμπεριφορά των πολιτών ήταν υποδειγματική, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρου Τσαπέκου, που παρατήρησε πως ο κόσμος πειθαρχούσε, περίμενε στη σειρά του και κρατούσε αποστάσεις.
Μέτρα ασφαλείας στα φαρμακεία
Ο κ. Τσαπέκος σημείωσε πως πρέπει να εισέρχονται από ένα έως δύο άτομα εντός του φαρμακείου, να κρατούν απόσταση ένα μέτρο από τον πάγκο του φαρμακείου, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να αναμείνουν στη σειρά τους έξω.

Θα πρέπει, ανέφερε, να μπαίνει ένας από κάθε οικογένεια, και κατά προτίμηση όχι ο ασθενής, ιδιαίτερα αν βήχει, φτερνίζεται και έχει πυρετό ή δύσπνοια.

Τέλος ζήτησε από τους πολίτες να ακούν προσεκτικά τις οδηγίες του Φαρμακοποιού και του προσωπικού, σημειώνοντας πως «και εμείς, όπως οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, είμαστε όρθιοι, και πρέπει να αντέξουμε για να μπορούμε να υπηρετήσουμε το σύστημα».

«Πρέπει να κρατήσουμε το σύστημα για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με λιγότερα κρούσματα και ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία» σημείωσε, καθώς αν αυτοί αυξηθούν, και είναι περισσότεροι από τις αντοχές του συστήματος, τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Τέλος έχουν δώσει οδηγία, ανάλογα με τις  σημερινές συνθήκες του κάθε φαρμακείου ή και τις εξελίξεις  που θα ακολουθήσουν, ο φαρμακοποιός να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του και από τη θυρίδα της εξώπορτας του  φαρμακείου. Αυτό θα γίνεται σε περιπτώσεις που δεν πειθαρχεί ο κόσμος, ή ο φαρμακοποιός είναι άτομο με χρόνιο νόσημα, όπως αναπνευστικά προβλήματα.

Έτσι θα λαμβάνουν την καθημερινή εικόνα, και ανάλογα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Θετική η καταγραφή των αποθεμάτων
Να σημειωθεί πως με πρόσφατη ΠΝΠ, το κράτος απέκτησε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Επιπλέον ξεκίνησε άμεσα η καταγραφή για την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, πρέπει να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, αυτές οι κινήσεις είναι σωστές, παρόλο που θα πρέπει, όπως έχει αναφέρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι ενέργειες να στοχεύσουν κυρίως προς τις μεγάλες αποθήκες. Και αυτό γιατί τα φαρμακεία αφενός έχουν εκ των πραγμάτων μικρά αποθέματα, αφετέρου εδώ και χρόνια έχουν μάθει να δουλεύουν διατιμημένα, και να μην αυξάνουν τις τιμές, ακόμα και όταν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Τόνισε δε πως υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, πέρα των γνωστών ελλείψεων που δημιουργήθηκαν όχι λόγω του κορωνοϊού αλλά του χρόνιου φαινομένου των κερδοσκοπικών εξαγωγών.

Τώρα με αφορμή αυτή την αναταραχή, πιστεύει πως το υπουργείο θα σταματήσει δια παντός τις εξαγωγές. Ζήτησε όμως από τους πολίτες, μιας και υπήρξαν τέτοια φαινόμενα και στην περιοχή μας, να μην ζητούν τα φάρμακα για τους επόμενους μήνες. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαπέκος, «θα εφαρμόζονται οι συνταγές που είναι στην ώρα τους, και δεν πρόκειται να μείνει κανείς χωρίς τα φάρμακά του, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες».

Όσο για τα αντισηπτικά, αναμένεται να απελευθερωθούν ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, ώστε να τα παρασκευάζουν τα φαρμακεία στο χώρο τους, ενώ για τις μάσκες, υπάρχει ζήτημα γιατί δεν έρχονται πλέον ακόμα και από ξένες χώρες, όμως ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως αν ο κόσμος τηρεί όλους τους άλλους κανόνες υγιεινής, η μάσκα είναι απαραίτητη μόνο στους αρρώστους, ώστε να μην μεταδώσουν μικρόβια στους άλλους.

«Ο κόσμος ας μείνει σπίτι του, ας εφαρμόσει αυτά που ανακοινώνονται. Είναι μπόρα θα περάσει. Αλλά αυτή την ώρα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να μην βάλουμε μέσα το φόβο μας αλλά να είμαστε σε επαγρύπνηση» επεσήμανε κλείνοντας ο ίδιος.