Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι μεγάλες ανάγκες υποδομών στην Ήπειρο

Νέοι Αγώνες Ηπείρου
16 Μαρτίου 2020 / 17:40

ΗΠΕΙΡΟΣ. Ως πανηπειρωτικό μπορεί να χαρακτηριστεί το αίτημα για την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά.

Το ypodomes.com πραγματοποίησε αποστολή στα Ιωάννινα κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, και μίλησε με φορείς και παράγοντες της περιοχής για τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου σε υποδομές.
Σε όλες τις συναντήσεις, το πρώτο πράγμα που αναφέρθηκε όλοι είναι η ανάγκη επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και συμφωνήθηκε να αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου η προετοιμασία του φακέλου έργου, με την βοήθεια όπου χρειαστεί από το υποργείο, ενώ συζητείται εδώ και καιρό και η δυνατότητα, αυτό το τμήμα να ενταχθεί ως επέκταση στην σύμβαση παραχώρησης της Ιόνιας Οδού.
Ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την υλοποίηση του άξονα αυτού. Μάλιστα πηγές κοντά στο θέμα μιλώντας στο ypodomes.com, σημειώνουν ότι στην Ε.Ε., από το 2015 και μετά έχουν αλλάξει επί τω χείρω τα κριτήρια επιλεξιμότητας έργων. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί να καταλήξουμε σε μία λύση υλοποίησης δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, ο οποίος θα αναβαθμίσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και τη σύνδεση με τη γειτονική Αλβανία.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Μιλώντας στο ypodomes ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Χρήστος Νταγκαλέτσης, σημείωσε πως η Ήπειρος μπορεί να απέκτησε μεν τους οδικούς άξονες που την συνδέουν με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν ακόμα μεγάλες ανάγκες για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε όλους τους τομεις αρμονικά.
Το βασικό αίτημα της ΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού (Ιωάννινα-Κακαβιά), ενώ υπάρχουν και σειρά από άλλα οδικά έργα που θεωρούνται σημαντικά για την περιοχή, όπως η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια, η ολοκλήρωση της Εγνατίας με τη σύνδεση της μέχρι το Μαυρομάτι και η ολοκλήρωση της κατά τμήματα αναβάθμισης της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. Επίσης ζητείται η υλοποίηση άλλων έργων όπως η σύνδεση των Τζουμέρκων με την Εγνατία, η σύνδεση της Ιόνιας με το Σούλι αλλά και η ολοκλήρωση του άξονα Άκτιο-Αμβρακία.
Ένα επίσης βασικό αίτημα είναι η έλευση του φυσικού αερίου με αρχή τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ηπείρου ενώ όπως σημειώνει ο κ.Νταγκαλέτσης, υπάρχουν αρκετά απαρχαιωμένα πλέον, δίκτυα ύδρευσης που πρέπει να αντικατασταθούν καθώς πολλά από αυτά είναι ακαταλληλα λόγω παρουσίας αμιάντου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ μίλησε επίσης για την ανάγκη αυτοδιαχείρισης του ΕΣΠΑ αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί ο ν.4412/2016 στις δημοπρατήσεις και ζητείται η απλούστευση των διαδικασιών.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωάννινων, Στάθης Σιούτης, σημείωσε από την πλευρά του πως το βασικό αίτημα είναι το Ιωάννινα-Κακαβια. «Πέρυσι είχαμε συνολικά 1.75 εκ.εισόδους/ εξόδους πολιτών από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιας. Ο δρόμος αυτός όταν ολοκληρωθεί θα συνδέσει την Καλαμάτα με την κεντρική Ευρώπη. Είναι δεδομένο ότι αποτελεί έναν διευρωπαϊκό άξονα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη όλης της χώρας» τόνισε στο ypodomes.com. Σημείωσε επίσης ότι αν και δεν ανήκει στην περιφέρεια, θεωρείται σημαντική η ολοκλήρωση του Ε65 (Τρίκαλα-Εγνατία), η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ιωαννίνων που θα επιτρέψει την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Ήπειρο.
Ο κ.Σιούτης υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντικό θα είναι και το ενδεχόμενο λειτουργίας υδατοδρομίου που θα μπορεί να συνδέσει αρχικά τα Ιωάννινα με την Κέρκυρα και τα άλλα Ιόνια Νησιά.
ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΙ, Λευτέρης Αραμπατζής, μίλησε για τις ανάγκες των εταιρειών που εδράζονται στην τοπική ΒΙΠΕ η οποία βρίσκεται βόρεια των Ιωαννίνων, μακριά (σχεδόν 40 λεπτά) από τους μεγάλους άξονες της Ιόνιας και της Εγνατίας. «Είμαστε μία ΒΙΠΕ με 85% κάλυψη, όμως είμαστε μακριά από το λιμάνι, μακριά από τους άξονες. Αυτό μας κάνει μη ανταγωνιστικούς παρά το γεγονός της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μας» αναφέρει. Επίσης και εδώ, καταγράφεται η ανάγκη επέκτασης της Ιόνιας προς την Κακαβιά μιας και θα επιτρέψει την συντομότερη αποστολή προϊόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Στις ανάγκες συμπληρώνεται η έλλειψη φυσικού αερίου που συμβάλλει σε χαμηλότερα κόστη, η ανάγκη ενός υποσταθμού από τον ΔΕΔΔΗΕ που μακροπρόθεσμα θα κάνει εφικτή την επένδυση εντός της ΒΙΠΕ σε φωτοβολταϊκα και την ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΒΙΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.
ΟΔΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Στη συνάντηση που υπήρξε με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Γρηγόρη Γκίκα, το βασικότερο πρόβλημα που καταγράφηκε είναι η απουσια γρήγορης σύνδεσης με τους μεγάλους οδικούς άξονες. Όπως τονίζει, «οι δρόμοι έγιναν, όμως εμείς για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτούς και να πάμε στον προορισμό μας χρειαζόμαστε περίπου 30 λεπτά».
Κατά τον κ.Γκίκα, για να βελτιωθει αυτός ο χρόνος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της οδού Νιάρχου σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό του περιφερειακού που συνδέεται με Ιόνια και Εγνατία.
Αναφορικά με το Ιωάννινα-Κακαβιά ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ αναφέρει πως «αν δούμε την Αλβανία ως διασυνδετήρια χώρα με τα δυτικά Βαλκάνια, τότε θα έχει ενδιαφέρον».
Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων αποτελεί για την Ήπειρο μία σημαντική πύλη εισόδου. Λόγω της εγγύτητας που έχει με την πόλη (μόλις 5χλμ) αλλά και με σημαντικά τουριστικά μέρη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη (τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης με τον κορωνοϊό). «Το πείραμα πέτυχε» επισημαίνει ο αερολιμενάρχης το αεροδρομίου, Βασίλης Μητσιμάρης και συνεχίζει «άνοιξε ο προορισμός λόγω των προσπαθειών που έγιναν από τους τοπικούς παράγοντες και τώρα οι προοπτικές του αεροδρομίου θεωρώ πως είναι θετικές».
Η αναβάθμιση του αεροδρομίου (κουτσουρεμένη σε σχέση με το αρχικό πλάνο) ολοκληρώθηκε πέρυσι. Πλέον υπάρχει ένας νέος τερματικός σταθμός που καλύπτει κατά βάση τις ανάγκες της επιβατικής κίνησης. Ένα πρόβλημα που δημιουργείται κατά τους θερινούς μήνες όπου αυξάνεται γεωμετρικά η κίνηση, είναι η έλλειψη ικανού χώρου στο χώρο των αφίξεων.
Πλέον το αεροδρόμιο εξυπηρετεί όλη την Ήπειρο αλλά και μέχρι την Νότια Αλβανία. Ένα από τα στοιχήματα είναι η σύνδεση με τη Γερμανία καθώς όπως λέει ο κ.Μητσιμάρης, τα Ιωάννινα δεν είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμός αλλά μία πόλη με πανεπιστήμιο και δύο νοσοκομεία, πράγμα που μπορεί να προσελκύσει και κόσμο που θα δει την περιοχή ως τόπο διαμονής.
ΤΟ REAL ESTATE
Στο ίδιο πλαίσιο ο μεσίτης Δημήτρης Καλατζόγλου επισημαίνει πως η πόλη βγήκε από την συγκοινωνιακή απομόνωση. Σημειώνει πως, ειδικά η Ιόνια Οδός έδωσε μεγάλη ώθηση και η πόλη παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη και στο τμήμα του real estate. Μάλιστα αναφέρθηκε και η σχεδιαζόμενη μεγάλη επένδυση από ξενοδοχειακό όμιλο το επόμενο διάστημα που αυτή την εποχή σχεδιάζεται. Παράλληλα και το airbnb ειδικά στο κέντρο της πόλης παρουσιάζει υψηλή ζήτηση. «Υπάρχουν περίπου 330 διαμερίσματα που είναι όλο το χρόνο κλεισμένα. Φέρνουν κόσμο στην πόλη, και δημιουργούν 360 μέρες τουρισμό. Έρχονται είτε για αναψυχή είτε για συνέδρια που αποτελούν σημαντική πηγή προσέλκυσης επισκεπτών» καταλήγει ο κ.Καλατζόγλου.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Όπως σημειώνει στο ypodomes.com η πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κα Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία έχει ασχοληθεί ενεργά με το έργο, «η βόρεια επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, αποτελεί έργο του «πυρήνα» των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (core TEN-t) ενώ είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Αλβανία. Με την αίρεση της εξασφάλισης χρηματοδότησης είναι ένα έργο που πιστεύω ότι έχει τα χαρακτηριστικά για να προχωρήσει προς υλοποίηση, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την Ήπειρο.