Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με νερό από τα... ρέματα το έργο της χρονιάς

Νέοι αγώνες Ηπείρου
25 Ιουνίου 2019 / 13:54

ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Οι κάτοικοι της περιοχής που βλέπουν τα βυτιοφόρα να παίρνουν νερό από τα ρέματα, απορούν πώς είναι δυνατόν αυτό το εργοστάσιο

που δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Δωδώνης, να βραβεύτηκε προ ημερών, ως το καλύτερο δημόσιο έργο της χώρας. Κι όμως το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, όπως παραδέχεται μιλώντας στους «Νέους Αγώνες», ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος της «Αειφορικής Ηπείρου», της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι.
Ο Δήμος Δωδώνης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ανταποκριθεί στο αίτημα της εταιρείας «Αειφορική Ηπείρου» και είχε λάβει απόφαση να παράσχει την αιτούμενη ποσότητα νερού, με την υποχρέωση της εταιρείας σε περιοχή εκτός σχεδίου Πόλεως και γενικά σε περιοχή όπου δεν έχει επεκταθεί το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης και που δεν προβλέπεται στο εγγύς μέλλον επέκτασή του, να αναλάβει η εταιρεία την προμήθεια των πάσης φύσεως απαιτουμένων υλικών με δαπάνη της.
Ο Δήμος δεν διαθέτει δίκτυο υδροδότησης στην παραπάνω περιοχή και το κόστος για την κατασκευή του δικτύου από τη θέση που υπάρχει η δεξαμενή Ελευθεροχωρίου έως το εργοστάσιο (η οποία σημειωτέον δεν επαρκεί και απαιτείται η κατασκευή νέας), έχει υπολογισθεί στο ποσό των 111.300,00 ευρώ. Η υδροδότηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας θα γίνει με την λειτουργία του νέου δικτύου ύδρευσης, από τις πηγές Κεφαλόβρυσου Μελιγγών, το οποίο δίκτυο έως σήμερα λειτουργούσε συμπληρωματικά.
Στην απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης ζητούσε και μια σειρά από αντισταθμιστικά έργα από την εταιρεία, όπως η πρόσληψη εργαζομένων με κριτήριο την εντοπιότητα πρώτα από τον οικισμό του Ελευθεροχωρίου της Τοπικής Κοινότητας Πολυγύρου και ακτινωτά προς όλο το Δήμο Δωδώνης, οι Τοπικές Κοινότητες ακτινωτά και με προτεραιότητα από τον Οικισμό Ελευθεροχωρίου να απαλλαγούν από τα τέλη εισόδου στο εργοστάσιο ως περιβαλλοντολογικό αντιστάθμισμα και αυτό να ισχύσει και για όλο το Δήμο Δωδώνης κτλ.
 
Δεν έχει προχωρήσει η σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης
 
Από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Αντίθετα, το εργοστάσιο για τις ανάγκες των εργαζομένων του χρησιμοποιεί νερό με υδροφόρες από τα ρέματα της περιοχής. Επισημαίνεται πως δε μιλάμε για νερό που αφορά την ίδια τη λειτουργία του εργοστασίου, γιατί εκεί γίνεται επαναχρησιμοποίηση του νερού και το ισοζύγιο στη χρήση νερού είναι μηδενικό.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση που άλλαξε πριν λίγο καιρό, επιτρέπει τη χρήση νερού με τον τρόπο που γίνεται σήμερα και όχι τη χρήση δικτύου ύδρευσης. «Θα ήταν λογικό να προχωρήσουμε στη σύνδεση με το δίκτυο του Δήμου Δωδώνης αλλά το κόστος που αποφάσισε για κάθε κυβικό μέτρο νερού ο Δήμος, είναι απαγορευτικό» λέει στους «Νέους Αγώνες» ο κ. Χαραλαμπίδης. 2,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού λέει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ορίζει και ελάχιστο μηνιαίο όριο 60 κυβικά με μέγιστη ποσότητα τα 100 κυβικά μηνιαίως.
Μπορεί όντως τα 150 ευρώ μηνιαίως για την ελάχιστη συμφωνημένη ποσότητα να φαίνονται λίγα για τις ανάγκες ενός εργοστασίου, η εταιρεία ωστόσο υποστηρίζει πως το κόστος αυτό είναι τριπλάσιο από τις... κανονικές τιμές τις οποίες χρεώνονται άλλα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Χαραλαμπίδης υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη χρέωση δεν γίνεται ούτε με όρους ισονομίας ούτε και με όρους λογικής και ως εκ τούτου, η εταιρεία ακόμα μελετά εναλλακτικές λύσεις, εφόσον της παρέχεται η δυνατότητα από την περιβαλλοντική της αδειοδότηση.