Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος: «Χωρίς σχέδιο & βούληση ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας»

Δ.Ο.Ε.
04 Μαρτίου 2020 / 09:55

Ενημέρωση για τη συνάντηση μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για την εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το σχολικό έτος 2020-2021

ΑΘΗΝΑ.  Ενημέρωση από πλευράς της Διδαασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) για την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. με την Δήμαρχο Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου και την Εντεταλμένη Σύμβουλο για θιέματα Παιδείας του Δήμου, Μαρία Ζερβού, σχετικά με την εφαρμογή στην Κέρκυρα από το σχολικό έτος 2020-21 της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Το δελτίο Τύπου της Δ.Ο.Ε. αναφέρει:

«Την Τρίτη 11-2-2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας  του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαπόντιων Νήσων κα Υδραίου Μερόπη και την εντεταλμένη για θέματα Παιδείας, Δημοτική Σύμβουλο, κα Ζερβού Μαρία.

Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον παραπάνω Δήμο το 2020 – 2021 και ο σχεδιασμός του σχετικά με την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα από την συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αλλά και από τις επαφές και συναντήσεις του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε με τον Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας, τον Περιφερειακό Δ/ντή Π.& Δ. Εκπ/σηςΙονίων Νήσων και τον Δ/ντή Π.Ε. Κέρκυρας αναδείχθηκε το έντονο πρόβλημα της έλλειψης κτηριακών υποδομών στο αστικό συγκρότημα της πόλης της Κέρκυρας τόσο για τα Δημοτικά Σχολεία όσο και για τα Νηπιαγωγεία

Για την πόλη της Κέρκυρας, στο κέντρο της οποίας εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες, η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη για ενοικίαση κτηρίου τεσσάρων (4) αιθουσών χωρίς να μας αποκαλύψει για ποιο κτήριο πρόκειται, ενώ μας είπε ότι για τις υπόλοιπες αίθουσες που χρειάζονται έχει γίνει συμφωνία με το Υ.ΠΑΙ.Θ. και το ΥΠ.ΕΣ. για απευθείας χρηματοδότηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας ώστε να προβεί στην αγορά και εγκατάσταση με απευθείας προκήρυξη αιθουσών ελαφράς προκατασκευής για την αντιμετώπιση των έντονων κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Σχετικά με το σχέδιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την αντιμετώπιση των, ιδιαίτερα πιεστικών, κτηριακών αναγκών των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Κέρκυρας με ανέγερση σταθερών κτηριακών υποδομών, η κα Δήμαρχος απάντησε ότι στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, αφού δεν υπάρχουν δεσμευμένα οικόπεδα για την ανέγερση διδακτηρίων και δεν πρόκειται ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας να προβεί σε αγορά οικοπέδων αφού αυτά είναι ιδιαίτερα ακριβά, προκρίνοντας τη λύση της ανέγερσης διδακτηρίων, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σε οικόπεδα και ελεύθερους χώρους που βρίσκονται στην περιφέρεια της πόλης της Κέρκυρας με μεταφορά των παιδιών από το κέντρο προς την περιφέρεια. 

Ο σχεδιασμός του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας έχει ήδη πυροδοτήσει τις οξύτατες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφού γίνεται για τις περιαστικές περιοχές και δεν αναφέρει τίποτα για το κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει κατά βάση το πρόβλημα.

Η κα Δήμαρχος δήλωσε ότι έχει αναλάβει προσωπικά την εύρεση κατάλληλου κτιρίου η παραχώρηση του οποίου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση (για το οποίο δεν μας ενημέρωσε για ποιο ακριβώς είναι).

Σε ερώτησή μας, για το κατά πόσο ακόμα κι αν ευοδωθούν οι προσπάθειες αυτές είναι σίγουρη η Δημοτική Αρχή ότι οι διαδικασίες μίσθωσης με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και τις πιθανές τεχνικές παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως(;), πήραμε την «πολιτική» απάντηση «ότι όλα θα πάνε καλά».

Τονίσαμε ακόμα ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι οι αίθουσες ελαφράς προκατασκευής έχουν διάρκεια ζωής 4+2 χρόνια το πολύ και όπου τα Νηπιαγωγεία είναι στεγασμένα σε κτήριο, η μεταστέγασή τους σε αίθουσες ελαφράς προκατασκευής αποτελεί κίνηση που δημιουργεί προβλήματα και δεν τα επιλύει, με βάση τις απόψεις που μας κατατέθηκαν εγγράφως από τον Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας.

Τέλος, τονίσαμε ότι θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2020 – 2021 για όλα τα νήπια και προνήπια καθώς και ότι δεν θα αρκεστούμε μόνο σε υποσχέσεις αλλά θα παρακολουθούμε το θέμα στενά, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με το Σύλλογο Π.Ε. Κέρκυρας και θα παρέμβουμε όποτε και αν χρειαστεί».


«Χωρίς σχέδιο & πολιτική βούληση η Δημοτική Αρχή»

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, προέβη στην εξής δήλωση, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Δ.Ο.Ε. με τους εκπροσώπους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων:

«Χωρίς κανένα σχέδιο και πολιτική βούληση η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

Η γενική αντίληψη της Δημάρχου και της αρμόδιας Εντεταλμένης Συμβούλου Παιδείας ήταν ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει να πιέσει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑΙΘ, ΥΠΕΣ , ΚΤΥΠ Α.Ε.) με τους οποίους είναι σε συνεχή επαφή, αλλά και να πείσει τους γονείς να φοιτήσουν τα παιδιά τους στις περιαστικές περιοχές, αν χρειαστεί, παρά τις επισημάνσεις μας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί ρήξη στην κοινωνία, π.χ. αδέρφια που ήδη φοιτούν σε σχολεία της πόλης.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη δίχρονη προσχολική αγωγή & εκπαίδευση αν υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις πριν λίγους μήνες (Αύγουστος 2019) εξαίρεσε 13 δήμους που είχαν ήδη ενταχθεί, η φοίτηση των προνήπιων στους παιδικούς σταθμούς αποδίδει περισσότερα vouchers και τροφεία στους δήμους και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τον επικίνδυνο δρόμο της εμπλοκής των δήμων στα ζητήματα της εκπαίδευσης δίνοντάς τους αποφασιστικό ρόλο, για να περάσουμε ευκολότερα και υπό την επίνευση των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην αποκέντρωση και τη νεοφιλελεύθερη αυτονομία της σχολικής μονάδας».