Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Γκίκας: «Το νέο ασφαλιστικό αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση και μας οδηγεί σε νέα εποχή»

Στέφανος Γκίκας
26 Φεβρουαρίου 2020 / 13:14

ΑΘΗΝΑ. Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο, ο οποίος ψηφίζεται την Πέμπτη, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με τέσσερις παραδοχές: Πρώτον, παραδέχτηκε ότι όλοι θα ήθελαν να νομοθετήσουν την αύξηση όλων των συντάξεων. Εξήγησε ωστόσο, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας και το δημογραφικό μας πρόβλημα δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. «Η Νέα Δημοκρατία δεν υποσχέθηκε το ακατόρθωτο. Αυτό που νομοθετούμε σήμερα κινείται στην σφαίρα του εφικτού», είπε χαρακτηριστικά.
Δεύτερον, σημείωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συνεισέφερε στην ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Εμπεριείχε όμως πολλές αγκυλώσεις, στρεβλώσεις και αντισυνταγματικές διατάξεις, οι οποίες διορθώνονται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις στρεβλώσεις που είχαν προκύψει στις αναπηρικές συντάξεις, στις συντάξεις χηρείας αλλά και στη διαδοχική ασφάλιση.
Τρίτον, αναφέρθηκε στην Αναλογιστική Μελέτη, η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο και επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος έως το 2070. Ο Βουλευτής εστίασε στο γεγονός ότι στην μελέτη χρησιμοποιούνται στοιχεία της Eurostat και πως τα ευρήματά της πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους.
Ως τέταρτη παραδοχή, ο Στέφανος Γκίκας επανέλαβε το γεγονός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε προεκλογικά ένα επίδομα, αξίας 900 εκατ. Ευρώ, ενώ η 13η σύνταξη έχει κόστος 2,5 δις Ευρώ.
Μιλώντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο κ. Γκίκας εξήγησε πως αυτό οδηγεί στην πλήρη ψηφιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος και για αυτό γίνεται η μετονομασία του ΕΦΚΑ σε «e-ΕΦΚΑ». Ανέφερε πως οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από μία μοντέρνα διαδικτυακή πλατφόρμα, ενώ από 1/6/2020 θα ξεκινήσει και η ψηφιακή απονομή συντάξεων. «Πρόκειται για μία τεράστια μεταρρύθμιση που θα ευνοήσει όλους τους ασφαλισμένους», σχολίασε.
Επιπλέον, εξήγησε ότι εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, οι οποίοι θα μπορούν να διαλέγουν την κατηγορία των εισφορών που θα πληρώνουν, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα, κάθε αρχή του χρόνου να αλλάζουν κατηγορία εισφορών, εφόσον το επιθυμούν.
Ο Στέφανος Γκίκας εξήρε το γεγονός ότι ο νέος νόμος στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες, αφού για αυτή την επαγγελματική ομάδα προβλέπονται χαμηλότερες εισφορές.
Σε ότι αφορά στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ο Βουλευτής εξήγησε πως προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις όσων έχουν 30 έως 40 έτη ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο παροτρύνονται οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν περισσότερα χρόνια εργασίας.
Αναφέρθηκε στον προβληματισμότωνστελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης για πάνω από 40 έτη ασφάλισης, τα οποία πολλά στελέχη υπερβαίνουν. Παράλληλα πολλά στελέχη αποστρατεύονται παρά τη θέλησή τους στα 33 – 35 έτη ασφάλισης, πράγμα που σημαίνει ότι βάσει αυτού του νόμου δεν δικαιούνται την πλήρη σύνταξη. Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής ζήτησε την διόρθωση αυτής της πρόβλεψης, μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Σε ότι αφορά στην αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων όσων υπέστησαν μειώσεις το 2016, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι πρόκειται σε μία σημαντική προσθήκη του νομοσχεδίου που θα ωφελήσει πολλούς συνταξιούχους.
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Γκίκας χαιρέτισε το γεγονός πως πλέον θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους αντί το 40% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αναφέρθηκε και στους συνταξιούχους που απασχολούνται στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, για τους οποίους προβλέπεται το ηλικιακό όριο των 62 ετών για την αναστολή ή την καταβολή της μειωμένης σύνταξης. Ο Βουλευτής χαιρέτισε την μεταβατική περίοδο που εισήγαγε ο Υπουργός για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους.
Σε ότι αφορά στους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε, πως κατά μέσο όρο αποστρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε ηλικία 53 ετών. Καθώς έως τα 62 προβλέπεται η πλήρης αναστολή της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, εξήγησε, πως μεσολαβεί μία εννεαετία, όπου οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο. Για αυτό τον λόγο ζήτησε από τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση να επανεξεταστεί το ζήτημα όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας είπε ότι πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος «που μας περνάει στην ψηφιακή εποχή». Υπογράμμισε επιπλέον πως το νέο Ασφαλιστικό στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και προσφέρει μεταξύ άλλων σημαντικές διευκολύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.Εκτίμησε πως είναι ικανό να οδηγήσει τον ασφαλιστικό τομέα της Χώρας σε μία νέα εποχή και για αυτό κάλεσε όλους τους Βουλευτές να το υπερψηφίσουν.