Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επισημάνσεις του «Ερημίτη Πλου» ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

Ερημίτης
24 Φεβρουαρίου 2020 / 09:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Σύλλογος Ερημίτη Πλους με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στις 24/2,

απευθύνει ανοικτή επιστολή στα μέλη και τις παρατάξεις του Δ. Σ. αλλά και σε όλη την Κερκυραϊκή κοινωνία:

Ο Σύλλογος Ερημίτη Πλους με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στις 24/2, απευθύνει ανοικτή επιστολή στα μέλη και τις παρατάξεις του Δ. Σ. αλλά και σε όλη την Κερκυραϊκή κοινωνία.
Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να υποδείξουμε ή να καθοδηγήσουμε τοποθετήσεις και αποφάσεις, απλώς θέλουμε να αναφέρουμε μερικά συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο από τον πολύχρονο αγώνα όσο και από την πρόσφατη συμπυκνωμένη εμπειρία για το θέμα του Ερημίτη. Η εμπειρία αυτή συσσωρεύεται από τη σύγκλιση των αγώνων των φορέων της περιοχής αλλά και από τα επιστημονικά και ευρύτερης εγκυρότητας και σημασίας δεδομένα που έχουμε να μνημονεύσουμε και να επικαλεστούμε:
 
1. Το παράρτημα Κέρκυρας του ΤΕΕ, επίσημος και έγκριτος σύμβουλος της πολιτείας, αφού αναπτύσει μια επιχειρηματολογία καταλήγει στο να θεωρεί: αναγκαία την ακύρωση της σύμβασης, ως ελέγξιμη διαδικαστικά, επιζήμια περιβαλλοντικά και ασύμφορη οικονομικά για το ελληνικό δημόσιο.

2. Παρ όλο που ο υπουργός ανάπτυξης έχει τις συγκεκριμένες θέσεις για την υπόθεση, δύο περισσότερο καθ ύλην αρμόδιοι κυβερνητική παράγοντες, ο υπουργός τουρισμού κ. Θεοχάρης και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Γκερέκου παρουσιάζοντας τις στρατηγικές θέσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό, έχουν δηλώσει αντίστοιχα:
 ι. Ανάπτυξη Ιδιωτικών υποδομών και βιώσιμη διαχείριση και Ανάπτυξη. Με αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και βελτίωση στους άξονες με οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Δημόσιες Υποδομές και Διαχείριση της Εμπειρίας… Συνεργατική Διακυβέρνηση. Με χαρτογράφηση των δομών και λειτουργιών του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμών δημοσίου διαλόγου και διαχείρισης προορισμών. Ρυθμιστικό και Κανονιστικό πλαίσιο.

ιι. Επιδιώκουμε την προώθηση της βιωσιμότητας στον τουριστικό τομέα, με βάση τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αναδεικνύουμε τις πρακτικές που οδηγούν σε μια τουριστική ανταγωνιστική πρόταση διεθνώς, με σεβασμό στο περιβάλλον που είναι, εξάλλου, και το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας

3. Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Francesco Frangialli το 2005 είχε (προφητικά) επισημάνει: Εάν οι κυβερνήσεις δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να δρομολογήσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την εμπέδωση των εναλλακτικών και βιώσιμων μορφών τουρισμού, τότε οι τουριστικοί προορισμοί θα αλλοτριωθούν σταδιακά από τα ιδιωτικά συμφέροντα και θα χάσουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Η άναρχη και μη προσχεδιασμένη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών, όπως την έχουμε δει πολύ συχνά κατά το πρόσφατο παρελθόν οδηγεί στο χάος και την εξουθένωση των ευαίσθητων φυσικών πόρων, στην αξιοποίηση των οποίων στηρίζεται η τουριστική βιομηχανία.

4. Ο Klaus Schwab Ιδρυτής του παγκόσμιου οικονομικού forum (Davos) αναφέρει: Σήμερα οι νεότερες γενιές απλώς δεν δέχονται ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδιώκουν το κέρδος εις βάρος του περιβάλλοντος και της ευρύτερης κοινωνικής ευημερίας.
 
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό δείγμα που αποδεικνύει ότι ο προβληματισμός για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι μια υποκειμενική ιδεοληψία κάποιας γραφικής μειοψηφίας κατοίκων.
 
Η Κέρκυρα είναι ένας ώριμος τουριστικός προορισμός που οφείλει την ανάδειξή της στον πλούτο και την ποικιλία του φυσικού της περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη επένδυση δεν προσδίδει καμία προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού, αντίθετα αποστερεί ένα φυσικό τοπόσημο για μια ήσσονος έως μηδαμινής αξίας συμβολή στην τουριστική δραστηριότητα. Θα αποτελέσει δε και αφετηρία για παρόμοιες επεμβάσεις και αποστέρηση πνευμόνων φυσικού κάλους τόσο από την οικονομική δραστηριότητα όσο και από την προσβασιμότητα των κατοίκων, κάτι που ήδη συμβαίνει με τραγικό τρόπο σε όλο το νησί.
 
Η θέση του Δήμου της Κεντρικής Κέρκυρας θα είναι σημαντική γιατί θα σηματοδοτήσει μια διαδικασία καθοριστική για ολόκληρο το νησί. Τα πιθανά μη αναστρέψιμα αποτελέσματα θα είναι καθοριστικά για τις επόμενες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη ανάγκη που αναδεικνύεται, κατά την άποψή μας, είναι να ανοίξει ένας τεκμηριωμένος διάλογος που να συμπεριλαμβάνει τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για ένα στρατηγικό και χωροταξικό τουριστικό σχεδιασμό στο νησί που να λαμβάνει υπ όψη την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και την ευρύτερη κοινωνική συνοχή.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ