Παρασκευή 08.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από τον Δ. Μπιάγκη το θέμα της θωράκισης της παλιάς πόλης της Κέρκυρας από φυσικές καταστροφές

Δημήτρης Μπιάγκης
16 Δεκεμβρίου 2019 / 11:56

ΑΘΗΝΑ. Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, την Παρασκευή 13-12-2019, στην τριώροφη μονοκατοικία στο Μαντούκι, ο Βουλευτής Ν. Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης

έφερε στην Βουλή την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 2633/16-12-2019 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θοδωρικάκο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη υποστηρίζοντας ότι: «είναι επιτακτική η ανάγκη θωράκισης της «παλιάς πόλης» της Κέρκυρας και των προαστίων της από ενδεχόμενες, φυσικές καταστροφές».

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής τονίζει ότι: «Η παλιά πόλη της Κέρκυρας, συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και φιλοξενεί περισσότερους από 7.200 μόνιμους κατοίκους. Η παλαιά πόλη αποτελεί το  «ιστορικό  κέντρο» μιας ευρύτερης πόλης, που αναπτύσσεται στην ενδοχώρα, νότια και δυτικά της και διαχωρίζεται από αυτήν με περιμετρικό δρόμο, που προέκυψε κατά το μεγαλύτερο μήκος του στη θέση της παλαιάς περιτείχισης. Είναι επίσης το διοικητικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής της, με σημασία για όλη την νησιώτικη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και την στερεωτική δυτική Ήπειρο. Συγχρόνως είναι διεθνής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας περισσότερους από 1.100.000 επισκέπτες τον χρόνο, κυρίως τους θερινούς  μήνες».

Εντούτοις, όπως αναφέρει ο κ. Μπιάγκης «Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μαντούκι της Κέρκυρας αποδείχθηκε εμπράκτως ότι τεράστιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την ολοσχερή καταστροφή της από μία ενδεχόμενη πυρκαγιά. Η τριώροφη μονοκατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς από την πύρινη λαίλαπα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού η μητέρα της οικογένειας που κατοικούσε στον τρίτο όροφο πήδηξε με το παιδί της από το μπαλκόνι πάνω σε μια τέντα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά  κι ένας άντρας «κρεμασμένος» σε περβάζι του τρίτου ορόφου απεγκλωβίστηκε με την χρήση καλαθοφόρου της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας».

Δυστυχώς, κατά τον κ. Μπιάγκη «για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε το τεράστιο πρόβλημα της πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσβασιμότητας, τα υπέργεια καλώδια ηλεκτροδότησης που εμποδίζουν το έργο των ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η έλλειψη μόνιμου και σταθερού πυροσβεστικού εξοπλισμού σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, αλλά και η έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για την επιχειρησιακή παρέμβαση στον αστικό ιστό με ανάλογα χαρακτηριστικά. Το συμβάν αυτό ανέδειξε επίσης τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Το ιστορικό κέντρο έχει ακριβώς τα ίδια πολεοδομικά χαρακτηριστικά, με στενούς δρόμους και σοκάκια (καντούνια) και με αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, ψηλά και παλιά κτήρια της εποχής της Βενετικής κατοχής,  όπου ο φέρων οργανισμός και το κλιμακοστάσιο είναι από ξύλο, όπως επίσης από πέτρα και τούβλο, αλλά κυριαρχεί το ξύλο, όπως στα πατώματα και στο κλιμακοστάσιο. Υλικά δηλαδή εξόχως εύφλεκτα, άρα ελλοχεύει ο κίνδυνος της επέκτασης της πυρκαγιάς αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση για την κατάσβεση της».

Επειδή, οι πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες καθιστούν αδύνατη πια την πρόσβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να του απαντήσει εάν σκοπεύει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξοπλιστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας με πιο ευέλικτα ειδικά πυροσβεστικά οχήματα και ειδικές κλίμακες διάσωσης τα οποία να συνάδουν επιχειρησιακά με τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του ιστορικού κέντρου, καθώς επίσης και με άλλον κατάλληλο εξοπλισμό για την περίσταση, όπως επίσης και αν θα προχωρήσει ο Υπουργός στην Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου εντός του ιστού της παλαιάς πόλης.

Επίσης, ο κ. Μπιάγκης αιτείται να ενημερωθεί εάν μεταξύ των προθέσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η οικονομική ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης για την σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης κρίσεων με την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού στο πλαίσιο της προστασίας του μνημείου; Συγκεκριμένα, αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει: Α) Εγκατάσταση Διευθυνσιοδοτούμενου συστήματος πυρανίχνευσης με ξεχωριστούς βρόγχους που θα συνδέεται άμεσα με το ενιαίο κέντρο διαχείρισης κρίσεων. Β) Εγκατάσταση τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης (κόκκινο τηλέφωνο) συνδεδεμένο με το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το σημείο έναρξης πυρκαγιάς. Γ) Κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου πυρόσβεσης, με αυτόνομες υπόγειες δεξαμενές, έτσι ώστε η κατάσβεση να γίνεται απευθείας από τους πυροσβεστικούς κρουνούς Δ) Πυροσβεστικές αντλίες φορητές για απευθείας πυροσβεστικές εγκαταστάσεις καθώς και πυροσβεστικά ερμάρια με φορητούς πυροσβεστήρες σε κάθε κτήριο».

Ακόμα, ο Βουλευτής ερωτά τον Υπουργό Εσωτερικών εάν μεταξύ των προθέσεών του είναι και η επιχορηγήση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και άλλων υπηρεσιών στο προάστιο Μαντούκι και στο ιστορικό κέντρο όπου αυτό δεν έχει γίνει. Τέλος, ο κ. Μπιάγκης ζητάει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να τον πληροφορήσει εάν σκοπεύει να προβεί στη θέσπιση Νομοθετικής Ρύθμισης για την απαγόρευση υγρών - αέριων καυσίμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.