Κυριακή 05.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίθετος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας στις εξορύξεις

Εξορύξεις
30 Nov 2019 / 13:47

«... Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των συμβούλων αγνόησε τις τεκμηριωμένες ενστάσεις των ενεργών πολιτών, που παραβρέθηκαν στο Π.Σ. της Κεφαλονιάς, καθώς και τις 7000 υπογραφές κατοίκων...»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την αντίθεσή του στις εξορυξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας αναφέρει:

«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας  στην  απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που λέει ΝΑΙ στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των συμβούλων αγνόησε τις τεκμηριωμένες ενστάσεις των ενεργών πολιτών, που παραβρέθηκαν στο  Π.Σ. της Κεφαλονιάς καθώς και τις 7000 υπογραφές κατοίκων που ζητούν να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση.

Συμπορευόμενοι με τις πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων των νησιών μας θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο για τους εξής λόγους:

*  Η έρευνα και η εξόρυξη θα γίνουν σε πολύ μεγάλα βάθη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων έχει παραδεχτεί δημόσια ότι η τεχνογνωσία για εξορύξεις στα μεγάλα βάθη θα είναι διαθέσιμη από  τις εταιρείες μετά από τρία χρόνια. Η μηδενική εμπειρία σε συνδυασμό με τη σεισμικότητα της περιοχής ενέχει τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο και καθιστά τους κατοίκους πειραματόζωα. Οι εξορύξεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν ή να ενισχύσουν τη  σεισμική δραστηριότητα. Αυτό σε μία εγκατάσταση εξορύξεων μπορεί να προκαλέσει διαρροή, που θα δημιουργήσει ρύπανση του περιβάλλοντος.

* 43  «προστατευόμενες περιοχές» γειτνιάζουν με  θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση. Πρόκειται για περιοχές οικολογικής σημασίας, που από το πρώτο στάδιο των σεισμικών  ερευνών  θα έχουν μη αναστρέψιμες απώλειες και η κατάσταση θα επιδεινωθεί σε περίπτωση τακτικής ρύπανσης ή πετρελαιοκηλίδας.

Από τη δραστηριότητα αυτή επηρεάζεται η θαλάσσια βιοποικιλότητα καθώς και το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον των παράκτιων περιοχών.

* Προβλέπεται ότι η ΠΙΝ θα εισπράττει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος των εταιρειών, μικρό και αβέβαιο ποσόν αφού κατά κανόνα οι εταιρείες για σειρά ετών δηλώνουν ζημίες. Αντί οικονομικού κέρδους, θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος αφού  θα πληγεί ο τουρισμός και η αλιεία. Σημειώνουμε ότι  ακόμη κι αν υπήρχε οικονομικό όφελος, δεν θα αντιστάθμιζε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

* Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ορατή, βασικός στόχος της ΕΕ είναι να μειωθούν οι εναέριοι ρύποι κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030. Σε αυτήν τη συγκυρία γίνεται προσπάθεια σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και όχι νέες επενδύσεις σε αυτά.

Για τους λόγους που προαναφέραμε αλλά και για σημαντικούς άλλους, που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας, θεωρούμε ότι η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, ανεξάρτητα αν πραγματοποιηθεί από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα».