Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η θέση της «Εκκίνησης» μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα απορρίμματα

«Εκκίνηση»
28 Nov 2019 / 10:04

Η παράταξη με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαρκάτη εξέδωσε ανακοίνωση με τις θέσεις της για την διαχείριση των απορριμμάτων, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για το συγκεκριμένο θέμα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, με αφορμή όλα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Εκκίνηση» με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαρκάτη.

Αναλυτικά η θέση της παράταξης, για τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:

«Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου (Δ.Σ.), που πραγματοποιήθηκε για τα απορρίμματα. Ένα βέβαια κατ’ ευφημισμό Δ.Σ., καθώς στην πραγματικότητα αποτέλεσε μια χαλαρή κουβεντούλα, κατά την οποία η δήμαρχος ανακοίνωσε τις προθέσεις της, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καμία εισήγηση και καμία απόφαση, κατά συνέπεια και κανένα δημοτικό συμβούλιο.

Όμως, το πιο θλιβερό απ’ όλα ήταν η ίδια η συζήτηση. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ουσιαστικά, δεν παρουσιάστηκε κανένας σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμάτων.

Η δήμαρχος τοποθετήθηκε θετικά σε ό,τι λεγόταν σ’ αυτή τη συζήτηση. Έτσι λοιπόν μας είπε ότι και διαλογή στην πηγή θα γίνει σε 4 ρεύματα, αλλά και ο μπλε κάδος θα διατηρηθεί. Βέβαια και ο πράσινος κάδος θα είναι ο κυρίαρχος, αλλιώς τί το θέλουμε το εργοστάσιο, αλλά και κομποστοποίηση θα κάνουμε.

Και στις Βρυξέλες θα πάει εκπρόσωπος του δήμου το Δεκέμβρη για τη συνάντηση του δικτύου δήμων της Ε.Ε. για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Και με την ιδέα των μικρών κομποστοποιητών της ομάδαςcorfucompostproject συμφώνησε. Και ότι η μεταφορά θα γίνει για το σύνολο των απορριμμάτων μας ανακοίνωσε.

Γενικά, σε αυτό το «δημοτικό συμβούλιο» δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν.

Και παρά το γεγονός ότι η δήμαρχος δεν είχε να καταθέσει κανένα σχέδιο, υπήρχαν κάποια πράγματα, για τα οποία ήταν απολύτως σαφής:

- Ιδιωτικοποίηση σε όσο περισσότερους τομείς της καθαριότητας είναι δυνατόν. Με πολύ φόρτιση μας παρουσίασε τις δυσκολίες που παρουσιάζει η υπηρεσία καθαριότητας και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό που αδυνατούν να φέρουν σε πέρας το έργο της αποκομιδής.

Τα στοιχεία που έχουμε από το 2017 λένε ότι η τότε υπηρεσία καθαριότητας, με προσωπικό κοντά στα 250 άτομα, συνέλεξε περίπου 51.000 τόνους, δηλαδή 204 τόνους ανά εργαζόμενο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι 150 εργαζόμενοι μπορούν να συλλέξουν λίγο πάνω από 30.000 τόνους.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το ότι ο γεωγραφικός χώρος είναι πολύ περιορισμένος, δηλαδή τα απορριμματοφόρα θα πρέπει να καλύψουν μικρότερες αποστάσεις, η κατά εργαζόμενο παραγωγικότητα αποκομιδής αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι 150 εργαζόμενοι να μπορούν με ευκολία να συλλέξουν τους περίπου 35.000 τόνους, που παράγει η κεντρική Κέρκυρα.
Αλήθεια, ο εργολάβος που θα αναλάβει την αποκομιδή, θα έχει περισσότερο προσωπικό; Και με τί συνθήκες εργασίας;

- Το εργοστάσιο στο Τεμπλόνι, θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Και αν και δεν ειπώθηκε, σε όλους είναι γνωστό ότι εκεί θα γίνει και το νέο ΧΥΤΥ. Και η νέα δημοτική αρχή, λοιπόν, επιμένει σ’ αυτό το πραγματικό έγκλημα, που συντελείται στην περιοχή.

Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ, με άδειες που ακόμη εκκρεμούν, με όλες τις συνέπειες που έχει η δραστηριότητα αυτή στην περιοχή του Τεμπλονίου, ουσιαστικά ρίχνει την ταφόπλακα στην ευρύτερη περιοχή. Πραγματικά απορούμε για το ποιος «νους» εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη τοποθεσία για το εργοστάσιο.

- Εξίσου σαφής ήταν και η ανακοίνωση της απόρριψης των χύδην σκουπιδιών, που βρίσκονται στον χώρο του Τεμπλονίου. Δηλαδή, το έργο ανάπλασης αποτελεί ουσιαστικά ακόμη ένα τρικ για να ρίξουμε περισσότερα σκουπίδια στα κύτταρα του Τεμπλονίου ή και έξω από αυτά.

Η ανάπλαση λοιπόν της περιοχής πάει περίπατο, διότι τί νόημα έχει αυτή, αν χρησιμοποιηθεί για να τοποθετηθούν και άλλα σκουπίδια από τη μία, και από την άλλη ανοίγει το δρόμο για δημιουργία εργοστασίου και νέου ΧΥΤΥ ακριβώς δίπλα.

- Ομως, δεν ακούσαμε από τη δήμαρχο καμία ενημέρωση και πρόταση για τη μοίρα των δεμάτων, πέραν του ότι κάτι πρέπει να γίνει, καθώς εμποδίζουν τη δημιουργία του εργοστασίου.

Αλλά αυτό, που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι, με εξαίρεση το σύλλογο Τεμπλονίου και την παράταξη της ΛΑΣΥ, κανείς άλλος δεν αναφέρθηκε στα φλέγοντα αυτά ζητήματα. Καμία αναφορά για την παράνομη ρίψη σκουπιδιών στο χώρο αποκατάστασης, καμία κουβέντα για την αυθαίρετη και εγκληματική χωροθέτηση του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ.

Από την άλλη, δεν έλειψαν και οι χαριεντισμοί και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των τριών, που συνέπραξαν το προηγούμενο διάστημα είτε στην ΠΕΔΙΝ, είτε στο ΦΟΣΔΑ. Ήταν έκδηλη η φιλική σύμπραξη Υδραίου, Καλούδη και Σαρλή μαζί με τις δημοτικές τους ομάδες, και από δίπλα να δίνει το παρόν στη «συντροφιά» και ο πιστός σύμμαχος της δημάρχου κ. Νεράτζης. Απ’ ότι φαίνεται, πολλές «κολοτούμπες» έχουμε να δούμε στο επόμενο διάστημα και πολλά θεατρικά δρώμενα στα επερχόμενα δημοτικά συμβούλια.

Εμείς ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ, αναπτύξαμε τον προβληματισμό και τις θέσεις μας για όλα τα παραπάνω ζητήματα, σύμφωνα με όσα και προεκλογικά έχουμε διατυπώσει.

Απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού μόνιμου και εποχιακού για την κάλυψη όλων των αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας. Αγορά νέου στόλου για την υπηρεσία καθαριότητας που θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα μηχανήματα.

Όταν για τον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ξεπερνούν τα έντεκα εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Σερεμέτη, όσα περιγράφουμε είναι απολύτως εφικτά.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η χωροθέτηση τόσο του εργοστασίου όσο και νέων ΧΥΤΥ σε περιοχές που δεν θα συνδέονται με το Τεμπλόνι και την Λευκίμμη, καθώς για εμάς η εμμονή στην συνέχιση της διαχείρισης απορριμμάτων σε αυτές τις δύο κατεστραμμένες περιβαλλοντικά περιοχές δεν αποτελεί λύση. Η αποκατάσταση του Τεμπλονίου δεν μπορεί να προϋποθέτει την περεταίρω υποβάθμιση του με την ρίψη χύδην σκουπιδιών μεταξύ των κυττάρων.

Για την ΕΚΚΙΝΗΣΗ η Δημόσια Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων περιλαμβάνει:

1. Διαλογή στην πηγή σε 5+1 ρεύματα.

2. Στα ρεύματα αυτά, να προστεθεί και η διαχείριση λοιπών υλικών από τα πράσινα σημεία.

3. Ξεχωριστή φροντίδα για τη διαχείριση των βιολογικών καθαρισμών με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμου.

4. 3+1 μικρές μονάδες διαχείρισης, που θα περιλαμβάνουν κομποστοποίηση οργανικών, διαλογή ανακυκλώσιμων και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων. Οι τρεις στο νησί και μία στους Παξούς. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν και τρεις μικροί ΧΥΤΥ στο νησί.

Η χωροθέτηση αυτή πρέπει να γίνει με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά κριτήρια και να εξαιρεθούν από τη σχετική μελέτη οι περιοχές του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης, λόγω της ήδη μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, που έχουν υποστεί από τη μέχρι σήμερα διαχείριση.

Όλες οι μελέτες λένε ότι ένα οικοσύστημα, που έχει καταστεί υποδοχέας απορριμμάτων, για να μπορέσει να αποκατασταθεί και να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση χρειάζεται να σταματήσουν όλες οι οχλούσες χρήσεις για τόσα χρόνια, όσα και βρίσκονταν αυτές σε λειτουργία.

Φυσικά δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτά μπορούν να γίνουν αμέσως. Γι’ αυτό και θέτουμε κάποιες προτεραιότητες.

Σε πρώτο στάδιο:

-        Άμεση απόφαση για μεταφορά των δεμάτων και των χύδην σκουπιδιών, που υπάρχουν στο Τεμπλόνι σε κατάλληλο αποδέκτη.

-       Πλήρης υποχρεωτική σε 5 ρεύματα διαλογή στην πηγή των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν πειθαρχούν σε αυτή την υποχρέωση. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

-        Να προχωρήσει η κατασκευή 3 μονάδων κομποστοποίησης και σταθμών μεταφόρτωσης, ένα για κάθε δήμο.

-      Να ξεκινήσουν άμεσα η διαδικασίες για προμήθεια κάδων και αντίστοιχου υλικοτεχνικού εξοπλισμού από το δήμο για την αποκομιδή των οργανικών. Αυτό σημαίνει καφέ και μπλε κάδο σε κάθε γειτονιά του αστικού ιστού και πράσινο σημείο σε κάθε χωριό, όπου θα γίνεται διαλογή σε 5 ρεύματα.
Σε δεύτερο στάδιο:

-         Να προχωρήσει η αντικατάσταση του μπλε κάδου με τα υπόλοιπα ρεύματα. Αρχικά πρέπει να προστεθεί ο κάδος του χαρτιού με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποκομιδή του, και στη συνέχεια να χωριστούν σε ξεχωριστούς κάδους τα μέταλλα με τα πλαστικά. Για το γυαλί ήδη υπάρχουν κάποιοι κάδοι, οι οποίοι θα πρέπει να επεκταθούν σε κάθε πράσινο σημείο και στις γειτονιές του αστικού ιστού.

-        Δίπλα από τους κομποστοποιητές να οργανωθούν μονάδες, που θα διαχειρίζονται τα ανακυκλώσιμα και θα τα μεταπωλούν, οι οποίες θα στελεχωθούν από το δήμο, ώστε να μπορεί ο δήμος να κερδίζει και από τη μεταπώληση των υλικών. Ενώ εκεί θα πρέπει να γίνεται και η διαχείριση του σύμμεικτου υπολείμματος, το οποίο θα πρέπει να βαίνει μειούμενο όλα αυτά τα χρόνια.

-        Παράλληλα, προτείνουμε και τη δημιουργία τριών μικρών ΧΥΤΥ, που θα δέχονται το υπόλειμμα αυτό, έναν σε κάθε δήμο».