Η τοποθέτηση της ΛΑ.ΣΥ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα απορρίμματα
ΛΑ.ΣΥ.
26 Nov 2019
/ 08:51
«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό-ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον»
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε η ΛΑ.ΣΥ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων γνωστοποιώντας τις θέσεις της, όπως αυτές εκφράστηκαν και στη συνεδρίαση του σώματος, χθες Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, που αφορούσε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση-τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα έχει ως εξής:
«Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της Διαχείρισης και Διάθεσης των Απορριμμάτων, έτσι όπως μεθοδεύτηκε, τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από τους Δημάρχους – Νομάρχες παλιότερα και τους Περιφερειάρχες συνιστά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Με αποφάσεις καθοδηγούμενες από πολιτικά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούσαν να μπαλώσουν, το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών με επιλογές πανάκριβες για το λαό.
Στην χώρα μας σήμερα παράγονται περίπου 5,3 εκατ. τόνοι Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) το χρόνο. Η αποκομιδή του 1,5 εκατομμυρίου γίνεται από ιδιώτες που βγάζουν τεράστια κέρδη. Στην στο Δήμο μας πάνω από τα μισά σκουπίδια μαζεύονται από εργολάβους ενώ το 2018 δόθηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ σε ιδιώτες (δεματοποιητής, ανακύκλωση, αποκομιδή, μεταφορά δεμάτων στη Λευκίμμη)!!! Αυτή τη στιγμή τρέχουν εργολαβίες με 280 και 505 χιλιάδες ευρώ μόνο για την αποκομιδή Παρελίων, Αχιλλείων, Φαιάκων και Παλαιοκαστριτών.
Το κεφάλαιο έγκαιρα αναγνώρισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού. Τώρα ΕΕ και κεφάλαιο δε μιλούν απλά για ανακύκλωση αλλά έχουν συστήσει μια ολόκληρη βιομηχανία πίσω από τα σκουπίδια που αποκαλούν «κυκλική οικονομία». Μια χρυσοφόρα δεξαμενή για τους ομίλους όχι μόνο άντλησης φθηνών πρώτων υλών, αλλά και επικερδούς απόρριψης των αποβλήτων τους.
Από όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι στόχο είχαν να οξύνουν τα προβλήματα σε τέτοιο σημείο ώστε να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού σχετικά με τις επιλογές τους. Με λίγα λόγια να φτάσουμε να λέμε «να φύγουν τα σκουπίδια και ας έρθει ο ιδιώτης να τα πάρει και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω», όπως για παράδειγμα τώρα με τη μεταφορά.
Η κυβέρνηση με τη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των μεγαλο - επιχειρηματιών και για αυτό προχωρούν στην όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας.
Επίσης για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των ομίλων υποβαθμίζεται η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Από τα 855 εκ. ευρώ (μαζί με την εθνική συμμετοχή) του βασικού κονδυλίου του ΕΣΠΑ που διατίθεται για τα σκουπίδια πανελλαδικά, μόλις τα 102 εκ. διατίθενται για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και όλες τις συναφείς δράσεις, ενώ η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).
Επίσης, η κυβέρνηση επανέφερε την καρκινογόνα καύση μέσω των ΜΕΑ, βασικότερο προϊόν των οποίων είναι "καύσιμο σκουπίδι", το λεγόμενο RDF ως καύσιμο στις τσιμεντοβιομηχανίες.
Στόχος του Δήμου είναι η κατασκευή μίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ δυναμικότητας 47.000 τόνων τη στιγμή που η Κέρκυρα παράγει κατ’ έτος περίπου 65.000 τόνους σκουπίδια. Με αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται ότι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή υποβαθμίζεται δραματικά, παρ’ όλες τις φανφάρες, και είναι φυσικό αφού τουλάχιστον το 50% των σκουπιδιών προβλέπεται να παραμένει σύμμεικτο (δηλαδή αυτό που πετιέται στους πράσινους κάδους) ώστε να τροφοδοτεί τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων των ομίλων και να εξασφαλίζεται το κέρδος που έχει συμφωνηθεί σε βάθος 25ετίας. Αν ο όγκος των απορριμμάτων είναι μικρότερος, και ως εκ τούτου μειώνεται το κέρδος του ιδιώτη, η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να δίνει ζεστό χρήμα στη εταιρεία σύμφωνα με τη ρήτρα που θα έχει υπογράψει!!!. Σημειώνεται ότι τα προς ανακύκλωση υλικά που ανακτώνται στις ΜΕΑ των ΣΔΙΤ κυμαίνονται μόλις περί το 10%.
ΟΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Η θέση της ΛΑΣΥ
Όπως και στα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωμένη και διαρκής λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί. Με εργατική-λαϊκή εξουσία που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου.
Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο κεντρικός σχεδιασμός, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και στη γη, στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος.
Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε για τη βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα:
- Να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
- Να μην μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό και από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
- Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Αυτή η πρόταση εξειδικεύεται για την περίπτωση της Κέρκυρας ως εξής:
Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή την πρόταση την έχουμε καταθέσει από το 2007 ακόμη όταν άρχισε να διογκώνεται το πρόβλημα. Τότε μας έλεγαν ότι η πρότασή μας είναι πολύ καλή και ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά ότι χρειάζονται μία πρόταση για το σήμερα. Δώδεκα χρόνια μετά ακούμε το ίδιο πράγματα αλλά με κυβερνήσεις, περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους όλων των χρωμάτων να μην έχουν κάνει τίποτα απολύτως.
Εμείς προτείνουμε:
• Ότι στην κατάσταση που είμαστε σήμερα στην Κέρκυρα πρέπει να πάρει την ευθύνη η κυβέρνηση και άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Η κυβέρνηση έχει τα νομικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να το λύσει. Όταν θέλει μπορεί και προχωράει σε γρήγορες (fast track) διαδικασίες αλλά αυτό γίνεται συνήθως όταν αφορά την κερδοφορία των επιχειρηματιών.
• Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων θα γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.
• Πρέπει να ερευνηθούν νέοι χώροι, από έναν επιστημονικό φορέα, για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και το ΧΥΤΑ που θα αποκλείουν το Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη. Αυτό να γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες και πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλόλητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (ι) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος (ιι) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους και (γ) στοχευμένων ειδικών μέτρων και δράσεων για υποδομές αναβάθμισης της ποιότητας των λαϊκών στρωμάτων της οχλούμενης περιοχής.
• Να κλείσει άμεσα η χωματερή που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκίμμη. Να μεταφερθούν τα σκουπίδια που έχουν τοποθετήσει εκεί σε αδειοδοτημένο, κατάλληλο χώρο.
• Να κλείσει η χωματερή Τεμπλονίου και να αρχίσει η αποκατάσταση της περιοχής. Να γίνει περιβαλλοντική – επιδημιολογική μελέτη για να δούμε τι έχει αφήσει πίσω της αυτή η χωματερή.
• Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε ο Δήμος και ο ΦΟΔΣΑ να αποκτήσουν επαρκές, μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όλων των ειδικοτήτων, που χρειάζονται για την υλοποίηση και εύρυθμη λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι ελαστικές θέσεις εργασίας, που είναι κατεύθυνση της ΕΕ, και η εναλλαγή των εργαζομένων δε βοηθάει στη συνέχιση της δουλειάς, στην εξειδίκευση του προσωπικού.
• Καθορισμός και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με κύριο την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.
• Άμεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή τόσο των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί) όσο και της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφής, κλαδέματα, πράσινα πάρκων).
• Εφαρμογή της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ενός μέρους του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων, μειούμενου προοδευτικά και ασφαλή υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ των υπολειμμάτων τους καθώς και του ρεύματος των υπολειπόμενων σύμμεικτων αποβλήτων που χάρη στη γενναία προώθηση των προγραμμάτων χωριστής συλλογής θα έχουν μειωθεί σημαντικά.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αν πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι εφικτή η επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης που σε μία τετραετία θα φτάσει το 60 – 65 %. Αυτό το ποσοστό δεν είναι άπιαστο όσο μεγάλο και αν φαίνεται. Πολύ περισσότερο στις μέρες μας, που υπάρχει η διάθεση για κάτι τέτοιο αφού λόγω της όξυνσης του προβλήματος με τα σκουπίδια, τοπικά συμβούλια και σύλλογοι σε όλη την Κέρκυρα έχουν πάρει πρωτοβουλίες για διαλογή στην πηγή με σημαντικά αποτελέσματα μείωσης του όγκου των σύμμεικτων. Ας αναλογιστούμε ποιες είναι οι δυνατότητες αν αυτή η προσπάθεια γινόταν με ευθύνη του Δήμου, με ενημέρωση, εκπαίδευση, οργάνωση και να μην αφήνεται στα χέρια ιδιωτών που αυτή τη στιγμή κερδοφορούν και πάλι από την προσπάθεια των κατοίκων.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
• Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Αν βέβαια η κυβέρνηση καταφέρει και λύσει το πρόβλημα με προσωρινή μεταφορά δε θα είμασταν αντίθετοι αν το τεράστιο κόστος δεν επιβάρυνε τον κερκυραϊκό λαό και αν ο χρόνος που θα κερδηθεί να αξιοποιούταν στην κατεύθυνση που περιγράψαμε παραπάνω.
Το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η Διαχείριση των Απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος.
Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται, όχι μόνο στα σκουπίδια αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Καλούμε το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα λόμπι των σκουπιδιών να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του».
Αναλυτικά η ανακοίνωση-τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα έχει ως εξής:
«Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της Διαχείρισης και Διάθεσης των Απορριμμάτων, έτσι όπως μεθοδεύτηκε, τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από τους Δημάρχους – Νομάρχες παλιότερα και τους Περιφερειάρχες συνιστά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Με αποφάσεις καθοδηγούμενες από πολιτικά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούσαν να μπαλώσουν, το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών με επιλογές πανάκριβες για το λαό.
Στην χώρα μας σήμερα παράγονται περίπου 5,3 εκατ. τόνοι Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) το χρόνο. Η αποκομιδή του 1,5 εκατομμυρίου γίνεται από ιδιώτες που βγάζουν τεράστια κέρδη. Στην στο Δήμο μας πάνω από τα μισά σκουπίδια μαζεύονται από εργολάβους ενώ το 2018 δόθηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ σε ιδιώτες (δεματοποιητής, ανακύκλωση, αποκομιδή, μεταφορά δεμάτων στη Λευκίμμη)!!! Αυτή τη στιγμή τρέχουν εργολαβίες με 280 και 505 χιλιάδες ευρώ μόνο για την αποκομιδή Παρελίων, Αχιλλείων, Φαιάκων και Παλαιοκαστριτών.
Το κεφάλαιο έγκαιρα αναγνώρισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού. Τώρα ΕΕ και κεφάλαιο δε μιλούν απλά για ανακύκλωση αλλά έχουν συστήσει μια ολόκληρη βιομηχανία πίσω από τα σκουπίδια που αποκαλούν «κυκλική οικονομία». Μια χρυσοφόρα δεξαμενή για τους ομίλους όχι μόνο άντλησης φθηνών πρώτων υλών, αλλά και επικερδούς απόρριψης των αποβλήτων τους.
Από όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι στόχο είχαν να οξύνουν τα προβλήματα σε τέτοιο σημείο ώστε να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού σχετικά με τις επιλογές τους. Με λίγα λόγια να φτάσουμε να λέμε «να φύγουν τα σκουπίδια και ας έρθει ο ιδιώτης να τα πάρει και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω», όπως για παράδειγμα τώρα με τη μεταφορά.
Η κυβέρνηση με τη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των μεγαλο - επιχειρηματιών και για αυτό προχωρούν στην όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας.
Επίσης για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των ομίλων υποβαθμίζεται η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Από τα 855 εκ. ευρώ (μαζί με την εθνική συμμετοχή) του βασικού κονδυλίου του ΕΣΠΑ που διατίθεται για τα σκουπίδια πανελλαδικά, μόλις τα 102 εκ. διατίθενται για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και όλες τις συναφείς δράσεις, ενώ η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).
Επίσης, η κυβέρνηση επανέφερε την καρκινογόνα καύση μέσω των ΜΕΑ, βασικότερο προϊόν των οποίων είναι "καύσιμο σκουπίδι", το λεγόμενο RDF ως καύσιμο στις τσιμεντοβιομηχανίες.
Στόχος του Δήμου είναι η κατασκευή μίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ δυναμικότητας 47.000 τόνων τη στιγμή που η Κέρκυρα παράγει κατ’ έτος περίπου 65.000 τόνους σκουπίδια. Με αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται ότι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή υποβαθμίζεται δραματικά, παρ’ όλες τις φανφάρες, και είναι φυσικό αφού τουλάχιστον το 50% των σκουπιδιών προβλέπεται να παραμένει σύμμεικτο (δηλαδή αυτό που πετιέται στους πράσινους κάδους) ώστε να τροφοδοτεί τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων των ομίλων και να εξασφαλίζεται το κέρδος που έχει συμφωνηθεί σε βάθος 25ετίας. Αν ο όγκος των απορριμμάτων είναι μικρότερος, και ως εκ τούτου μειώνεται το κέρδος του ιδιώτη, η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να δίνει ζεστό χρήμα στη εταιρεία σύμφωνα με τη ρήτρα που θα έχει υπογράψει!!!. Σημειώνεται ότι τα προς ανακύκλωση υλικά που ανακτώνται στις ΜΕΑ των ΣΔΙΤ κυμαίνονται μόλις περί το 10%.
ΟΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Η θέση της ΛΑΣΥ
Όπως και στα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωμένη και διαρκής λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί. Με εργατική-λαϊκή εξουσία που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου.
Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο κεντρικός σχεδιασμός, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και στη γη, στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος.
Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε για τη βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα:
- Να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
- Να μην μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό και από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
- Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Αυτή η πρόταση εξειδικεύεται για την περίπτωση της Κέρκυρας ως εξής:
Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή την πρόταση την έχουμε καταθέσει από το 2007 ακόμη όταν άρχισε να διογκώνεται το πρόβλημα. Τότε μας έλεγαν ότι η πρότασή μας είναι πολύ καλή και ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά ότι χρειάζονται μία πρόταση για το σήμερα. Δώδεκα χρόνια μετά ακούμε το ίδιο πράγματα αλλά με κυβερνήσεις, περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους όλων των χρωμάτων να μην έχουν κάνει τίποτα απολύτως.
Εμείς προτείνουμε:
• Ότι στην κατάσταση που είμαστε σήμερα στην Κέρκυρα πρέπει να πάρει την ευθύνη η κυβέρνηση και άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Η κυβέρνηση έχει τα νομικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να το λύσει. Όταν θέλει μπορεί και προχωράει σε γρήγορες (fast track) διαδικασίες αλλά αυτό γίνεται συνήθως όταν αφορά την κερδοφορία των επιχειρηματιών.
• Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων θα γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.
• Πρέπει να ερευνηθούν νέοι χώροι, από έναν επιστημονικό φορέα, για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και το ΧΥΤΑ που θα αποκλείουν το Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη. Αυτό να γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες και πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλόλητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (ι) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος (ιι) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους και (γ) στοχευμένων ειδικών μέτρων και δράσεων για υποδομές αναβάθμισης της ποιότητας των λαϊκών στρωμάτων της οχλούμενης περιοχής.
• Να κλείσει άμεσα η χωματερή που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκίμμη. Να μεταφερθούν τα σκουπίδια που έχουν τοποθετήσει εκεί σε αδειοδοτημένο, κατάλληλο χώρο.
• Να κλείσει η χωματερή Τεμπλονίου και να αρχίσει η αποκατάσταση της περιοχής. Να γίνει περιβαλλοντική – επιδημιολογική μελέτη για να δούμε τι έχει αφήσει πίσω της αυτή η χωματερή.
• Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε ο Δήμος και ο ΦΟΔΣΑ να αποκτήσουν επαρκές, μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όλων των ειδικοτήτων, που χρειάζονται για την υλοποίηση και εύρυθμη λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι ελαστικές θέσεις εργασίας, που είναι κατεύθυνση της ΕΕ, και η εναλλαγή των εργαζομένων δε βοηθάει στη συνέχιση της δουλειάς, στην εξειδίκευση του προσωπικού.
• Καθορισμός και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με κύριο την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.
• Άμεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή τόσο των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί) όσο και της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφής, κλαδέματα, πράσινα πάρκων).
• Εφαρμογή της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ενός μέρους του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων, μειούμενου προοδευτικά και ασφαλή υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ των υπολειμμάτων τους καθώς και του ρεύματος των υπολειπόμενων σύμμεικτων αποβλήτων που χάρη στη γενναία προώθηση των προγραμμάτων χωριστής συλλογής θα έχουν μειωθεί σημαντικά.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αν πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι εφικτή η επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης που σε μία τετραετία θα φτάσει το 60 – 65 %. Αυτό το ποσοστό δεν είναι άπιαστο όσο μεγάλο και αν φαίνεται. Πολύ περισσότερο στις μέρες μας, που υπάρχει η διάθεση για κάτι τέτοιο αφού λόγω της όξυνσης του προβλήματος με τα σκουπίδια, τοπικά συμβούλια και σύλλογοι σε όλη την Κέρκυρα έχουν πάρει πρωτοβουλίες για διαλογή στην πηγή με σημαντικά αποτελέσματα μείωσης του όγκου των σύμμεικτων. Ας αναλογιστούμε ποιες είναι οι δυνατότητες αν αυτή η προσπάθεια γινόταν με ευθύνη του Δήμου, με ενημέρωση, εκπαίδευση, οργάνωση και να μην αφήνεται στα χέρια ιδιωτών που αυτή τη στιγμή κερδοφορούν και πάλι από την προσπάθεια των κατοίκων.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
• Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Αν βέβαια η κυβέρνηση καταφέρει και λύσει το πρόβλημα με προσωρινή μεταφορά δε θα είμασταν αντίθετοι αν το τεράστιο κόστος δεν επιβάρυνε τον κερκυραϊκό λαό και αν ο χρόνος που θα κερδηθεί να αξιοποιούταν στην κατεύθυνση που περιγράψαμε παραπάνω.
Το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η Διαχείριση των Απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος.
Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται, όχι μόνο στα σκουπίδια αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Καλούμε το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα λόμπι των σκουπιδιών να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του».