Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Καρύδης: «Το διαχρονικό μήνυμα της φοιτητικής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973»

Καρύδης Γιώργος
16 Nov 2019 / 09:17

Το μήνυμα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, «Κερκυραϊκή Συμμαχία», Γιώργου Καρύδη, για την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Μήνυμα του επικεφαλής της «Κερκυραϊκής Συμμαχίας», Γιώργου Καρύδη, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το διαχρονικό μήνυμα της φοιτητικής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973

Η 17η του Νοέμβρη δεν περιορίζεται σε μια επετειακού χαραχτήρα γιορτή. Είναι μια μέρα τιμής για την εξεγερμένη νεολαία, μια μέρα συγκίνησης και έμπνευσης.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 73 είναι ένα σύμβολο που δίνει την ευκαιρία για αναστοχασμό.

Προκαλεί το ερέθισμα για την ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας, της ζύμωσης ιδεών, της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και της επικαιροποίησης των διαχρονικών συνθημάτων Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία- Εθνική Ανεξαρτησία.

Σήμερα που τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται, τα φασιστικά φαντάσματα επανεμφανίζονται, ο νεοφιλελεύθερος αυταρχισμός κυριαρχεί, οι οικονομικές ανισότητες σε βάρος των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων μεγεθύνονται, η ανεξαρτησία και η εδαφική κυριαρχία της χώρας απειλούνται, το παράδειγμα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου για αγώνα και αντίσταση, δείχνει το δρόμο.

Η φοιτητική νεολαία του Νοέμβρη του 73, μας θυμίζει πως ο αγώνας για δημοκρατία, για καλύτερες συνθήκες ζωής για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών, για ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση, δεν σταματά. Για δε την επιτυχία χρειάζεται αλληλεγγύη, ενότητα κι αποφασιστικότητα.

Όπως έγραψε κι ο ποιητής Τ.Λειβαδίτης,
‘’Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο’’.