Παράξενο! Αντιδρούν στην Λευκάδα στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ που προτείνει το Πολυτεχνείο!!!
Σκουπίδια
07 Ιουλίου 2016
/ 17:48
Το κείμενο είναι "τεράστιο" για δημοσιογραφική χρήση, επιλέχτηκε όμως να δημοσιευτεί χωρίς περικοπές διότι διεκτραγωδείται μέσω αυτού η κατάσταση που δημιουργείται όπου κι αν επιλεγεί να εγκατασταθεί οχλούσα χρήση όποιος κι αν την έχει επιλέξει!
Με το ρητορικό ερώτημα "Θέλουμε λύση για τα σκουπίδια;" ο Κ. Δρακονταειδής απευθύνεται στους δημότες Λευκάδας με τον ίδιο δραματικό τόνο που και στην Κέρκυρα απευθύνεται το ίδιο ερώτημα. Στους συλλογισμούς του πρωταγωνιστεί η ίδια αφήγηση. Η χρόνια και μάταιη , πολιτική κυρίως παρά τεχνική, αντιπαράθεση για την εξεύρεση ενός χώρου, η ανάθεση τώρα στο ΕΜΠ να το κάνει, οι εκκλήσεις για επίδειξη υπευθυνότητας και εντέλει η εύλογη παρατήρηση οτι η υφιστάμενη χωματερή θα πρέπει επιτέλους να κλείσει. Αν όλα αυτά θυμίζουν έντονα το ιστορικό της Κέρκυρας, ο λόγος είναι ότι τα δυο νησιά είναι τμήματα της Ιόνιας Περιφέρειας που αρνήθηκε πεισματικά να αποκτήσει χωροταξικά σχέδια και χρήσεις γης, εμφανίζοντας έτσι πανομοιότυπα προβλήματα σε κάθε νησί. Με την εξαίρεση της Κεφαλονιάς, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται ο κανόνας, και με δεδομένο ότι είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου συμπλέγματος με μικρό πληθυσμό, γεγονός που ερμηνεύεται ως περισσότεροι χώροι - μικρότερα φορτία! Αλλά για να μην αδικήσουμε και τους Κεφαλονίτες, το νοικοκυριό και η πάστρα φαίνεται περπατώντας στο Λιθόστρωτο και συγκρίνοντάς το με την κατάσταση στο Λιστόν...
Η επιστολή Δρακονταειδή
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016 βρέθηκε στο επίκεντρο ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολεί τον Δήμο, την τοπική μας κοινωνία, το παρόν και το μέλλον μας και που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Δυστυχώς τόσο ως χώρα όσο και ως τοπική κοινωνία έχουμε αποτύχει να το διαχειριστούμε με όρους αξιοπρέπειας και σεβασμού στον άνθρωπο, στις επόμενες γενιές και στο περιβάλλον. Για αρκετές δεκαετίες και για μια σειρά από αιτίες αφήναμε το πρόβλημα να διογκώνεται, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία, για τα παιδιά μας και για το τουριστικό μας προϊόν που πλήττεται ανεπανόρθωτα. Σήμερα, ο χρόνος έχει εξαντληθεί και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν. Ως Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το όποιο πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε τη λύση μέχρι τέλους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μας και συνέπειας προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών ενεργειών.
Τοπικό Σχέδιο Δράσης
Στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε η τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για τα απορρίμματα, το οποίο πλέον επικεντρώνεται σε ολοκληρωμένη λύση μακράς πνοής εντός νομού Λευκάδας. Αφήνει παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργιών με όμορες περιοχές, οι οποίες ωστόσο συνέργιες για να προχωρήσουν πρέπει να βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μοιράζουν τα βάρη με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
ΜΟΠΑΚ
Επιπλέον, υπερψηφίστηκαν οι τελικές μελέτες για τη δημιουργία Μονάδας Προεπεξεργασίας, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜΟΠΑΚ) της οποίας η τελική κοστολόγηση έχει πλέον ανέλθει στα 5.800.000 ευρώ. Ως έργο μεταφερόμενο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την εξασφάλιση του συνόλου της χρηματοδότησης που απαιτείται και για τη δημοπράτησή του.
Πριν περάσω στο επίμαχο θέμα των ημερών, το τρίτο σκέλος της συνεδρίασης, τη μελέτη- προτάσεις για ΧΥΤΥ, ας αναφερθώ εν συντομία στη ‘φιλοσοφία’ της λύσης που προχωράμε.
Πρώτα και κύρια βασίζεται σε ένα μεγάλο στόχο, τον μοναδικό που θα μας επιτρέψει να έχουμε μέλλον ως τοπική κοινωνία και οικονομία: την Ανακύκλωση. Η διαλογή στην πηγή είναι το μόνο μέσο που μπορεί να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων και να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο της χώρας μας και όχι μόνο. Η λύση λοιπόν στη Λευκάδα βασίζεται στην ανακύκλωση, με ξεχωριστούς κάδους για τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφής κοκ.) Στη Μονάδα που είναι χωροθετημένη στην περιοχή του σημερινού ΧΑΔΑ στην πόλη της Λευκάδας θα πραγματοποιείται, όπως το λέει και ο τίτλος της, η προεπεξεργασία, η κομποστοποίηση και ο τελικός διαχωρισμός των ανακυκλωσίμων.
Από τη διαδικασία αυτή θα απομένει το λεγόμενο υπόλειμμα που αφορά αν όχι κατά απόλυτο τρόπο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του οργανικό απόβλητο, το οποίο σε μια σειρά από χώρες, αλλά και μερικές πόλεις της Ελλάδας, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες με τη μέθοδο αυτή, όχι μόνο δεν είναι βλαβερό αλλά είναι μάλιστα ευεργετικό (χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες ως λίπασμα κ.ά.)
Το υπόλειμμα λοιπόν που απομένει από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει κάπου να κατευθύνεται. Ακριβώς επειδή υπάρχει πάντα ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους, δεν πετιέται ανεξέλεγκτα (όπως γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα στις χωματερές, χωρίς μάλιστα την οποιαδήποτε επεξεργασία) αλλά με μεθόδους και υποδομές σύγχρονες (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος.)
ΧΥΤΥ στη Λευκάδα
Για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου απευθυνθήκαμε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στον πλέον καταξιωμένο πανεπιστημιακό φορέα της χώρας μας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο και υπέδειξε την επιστημονική ομάδα που θα ερευνούσε πιθανούς χώρους για δημιουργία ΧΥΤΥ στη Λευκάδα.
Η σκέψη μας ήταν και παραμένει ότι η δημιουργία ΧΥΤΥ στη Λευκάδα δεν μπορεί να αποκλείεται και η όποια λύση δεν μπορεί να επαφίεται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που δεν υπήρξε ποτέ ή σε μια καλή θέληση των γειτόνων που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρωθεί στην πράξη. Εν ολίγοις θεωρούμε πράξη ευθύνης, ο Δήμος Λευκάδας να είναι έτοιμος και να έχει όλα τα μέσα για αυτόνομη λύση- διαχείριση των απορριμμάτων του, εάν μια τέτοια αποδειχθεί η μόνη ρεαλιστική.
Υποδείχθηκαν οι προτεινόμενοι χώροι, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία η οποία περιγραφόταν βήμα προς βήμα στην προγραμματική σύμβαση που ομόφωνα, επαναλαμβάνω, υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες της επιστημονικής ομάδας και παραδόθηκε η μελέτη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας για να προχωρήσει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται και όπως πάντα συμβαίνει.
Στο σημείο αυτό επισημαίνω ότι τόσο προσωπικά, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος όσο συλλογικά είχαμε δηλώσει με τρόπο σαφή, κατηγορηματικό και καθαρό, από τα χρόνια που ήμασταν στην αντιπολίτευση, ότι θα δεχτούμε την όποια λύση προτείνουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί αντικειμενικότητα (πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, ψηφοθηρία κλπ) και επιστημονική αρτιότητα.
Φτάσαμε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ προηγήθηκαν συνελεύσεις στην Εγκλουβή, με πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Αρχής για ενημέρωση των κατοίκων που βρίσκονται εγγύτερα στην κατά σειρά πρώτη υποδεικνυόμενη περιοχή από το ΕΜΠ (θέση Αμμόκαμπος) και στην Καρυά, στην οποία κληθήκαμε από την Επιτροπή Αγώνα που εντωμεταξύ συγκροτήθηκε.
Με στόχο να γίνει μια επί της ουσίας ενημέρωση στο Δ.Σ. από τον επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητή κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο, αποδεχθήκαμε το αίτημα της Επιτροπής για αναβολή της ψηφοφορίας. Παρά την πρόθεση του Καθηγητή να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, παρά την ενέργειά μας να αποσυνδέσουμε την ενημέρωση από την ψηφοφορία, η ένταση από ορισμένους συνδημότες μας δεν αποφεύχθηκε. Ορισμένοι, ευτυχώς οι λιγότεροι, επιτέθηκαν φραστικά, όχι μόνο στη Δημοτική Αρχή, αλλά και προσωπικά στον Καθηγητή αμφισβητώντας το επιστημονικό του κύρος, προφανώς δίχως στοιχεία, αλλά με κραυγές.
Φθάνουμε στο σήμερα. Προτού καταλήξω στη λύση που ως Δημοτική Αρχή καταθέτουμε για να αρθεί το επαπειλούμενο αδιέξοδο, οφείλω να γίνω απόλυτα σαφής και καθαρός γιατί έτσι έμαθα πάντοτε να λειτουργώ.
Θα ήθελα λοιπόν να απευθυνθώ πρώτα στους δημότες που διαμαρτύρονται, κυρίως από Καρυά και Εγκλουβή. Δηλώνω εξαρχής ότι απευθύνομαι σε όσους αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι με την πρόταση του ΕΜΠ θίγεται η περιοχή τους. Οποιαδήποτε άλλα κίνητρα μπορεί ορισμένοι να έχουν κατά νου, με αφήνουν παγερά αδιάφορο.
Είμαι όμως βέβαιος ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα του κόσμου που αντιδρά, ασχέτως του τρόπου που καταφέρεται εναντίον της Δημοτικής μας Αρχής και προσώπων που την απαρτίζουν, ανεξάρτητα από τις βαριές κουβέντες που λέγονται, γράφονται, διακινούνται, κουβέντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε χρήση έννομων μέσων, τα λένε και τα πράττουν γιατί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη ούτε στην Πολιτεία, ούτε σε Θεσμούς οποιουδήποτε είδους. Φοβούνται ότι η λύση που προτείνεται είναι «για τα μάτια του κόσμου» και ότι τελικά σκουπίδι θα πάει στον Αμμόκαμπο.
Έτσι μάθαμε ότι κινούνται τα πράγματα στη χώρα μας, με ψέματα και υπεκφυγές, και πλέον έχουμε φτάσει, ως κοινωνία, να μην εμπιστευόμαστε ούτε τη σκιά μας. Αυτή είναι η μεγάλη κρίση που βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε.
Θίγομαι και εξοργίζομαι για όσα λέγονται από ορισμένους, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για τον τόπο τους, ανθρώπους που υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον, σεβάστηκαν μέχρι δεκάρας το δημόσιο χρήμα, υπερασπίστηκαν στην πράξη το καλό της ιδιαίτερης πατρίδας τους, έχουν ακεραιότητα χαρακτήρα που αποδείχθηκε στο πέρασμα του χρόνου.
Αντιλαμβάνομαι ωστόσο το βαθύ πρόβλημα που έχουμε ως κοινωνία. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας! Ότι δεν λειτουργούμε με κριτήρια άλλα πλην της απόλυτης ανάγκης να λύσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων. Μόνο ο χρόνος θα αποδείξει τα κίνητρα και την πλήρη διαφάνεια των επιλογών μας, όπως τα δείχνει σήμερα που ενώ είμαστε πια στη θέση της Διοίκησης του Δήμου δεν αλλάξαμε τις απόψεις που υπερασπιζόμασταν ως αντιπολίτευση.
Ωστόσο δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: αν στην πρώτη θέση δεν ήταν ο Αμμόκαμπος θα επεδείκνυαν ανάλογο ενδιαφέρον για ένα τόσο σοβαρό, ίσως το κρισιμότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε;
Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: τόσο καιρό, σε αλλεπάλληλα Δημοτικά Συμβούλια που έχουν γίνει ενημερώσεις, έχουν γίνει αναλύσεις του σχεδίου, έχει γίνει η όλη προεργασία για να φθάσουμε στο σημερινό σχέδιο, η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε;
Και οφείλω να ρωτήσω όλους και όλες μας:
Υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει ότι η χωματερή της Λευκάδας δεν πρέπει να κλείσει όσο το νωρίτερο;
Υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθεί λύση μακράς πνοής, στη βάση των πλέον σύγχρονων μεθόδων;
Αύριο, όταν θα κατασκευάζεται η ΜΟΠΑΚ, θα βρισκόμαστε όλοι στις επάλξεις για να κατασκευαστεί ακριβώς όπως πρέπει, για να λειτουργήσει ακριβώς όπως πρέπει;
Θα κάνουμε όλοι ανακύκλωση ακριβώς όπως πρέπει;
Οι απανταχού Λευκαδίτες θα αποστέλλουν επιστολές στο Δήμο, όπως σήμερα, για να εκφράσουν αγωνία, να πιέσουν, να προτείνουν για να γίνουν όλα ακριβώς όπως πρέπει;
Οι επίσημοι φορείς του τόπου μας και οι εκπρόσωποί τους, θα τοποθετηθούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσια;
Οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι ομάδες πολιτών θα συμβάλουν;
Όλοι όσοι μου λένε σιγανά «προχώρα Δήμαρχε» θα τοποθετηθούν δημόσια; Θα έλεγαν τα ίδια αν δεν ήταν ο Αμμόκαμπος, αλλά ήταν κοντά στη δική τους περιοχή καταγωγής ή διαμονής;
Αυτά είναι ερωτήματα που κατά τη δική μου γνώμη θα κρίνουν αν έχουμε την ωριμότητα ως κοινωνία να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να πάμε ένα βήμα μπροστά. Και οι απαντήσεις μας θα κρίνουν αν τελικά το σχέδιο δράσης για τα απορρίμματα θα πετύχει.
Σε συνεργασία με τον Καθηγητή του ΕΜΠ, υπεύθυνο της μελέτης για εξεύρεση χώρου ΧΥΤΥ, εκπρόσωπο ενός ιδρύματος που μας τιμά διεθνώς αποτελώντας το μεγαλύτερο σύγχρονο επίτευγμα της χώρας μας, καταλήξαμε στην παρακάτω πρόταση, την οποία χθες, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, παρουσίασα στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όσους προσήλθαν, και τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.
Υπάρχει ωστόσο η απόλυτη ανάγκη, αν τελικά δεν περπατήσει οποιαδήποτε άλλη λύση με όμορους Δήμους, που επαναλαμβάνω πρέπει να γίνει στη βάση εμπιστοσύνης, η μελέτη να αξιοποιηθεί (πάντα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες) στην περίπτωση λύσης εντός Νομού ανεξάρτητα από το ποια θέση τελικά επικρατήσει.
Η πρόταση- διέξοδος
Μέσα στο επόμενο διάστημα, όσο πιο σύντομα για να μην καθυστερήσουμε άλλο τη λύση που έχει καθυστερήσει μερικές δεκαετίες, αλλά σε χρόνο που επαρκεί για την αξιοπιστία της έρευνας, θα μελετηθούν και αξιολογηθούν επιπλέον:
- οι χώροι που έχει προτείνει το ΕΜΠ, με μία επιπλέον που θα υποδείξει
- οι θέσεις που είχαν μελετηθεί κατά το παρελθόν
- οι προτάσεις από τις δημοτικές παρατάξεις (μία τουλάχιστον από την κάθε μία.)
Γιατί ακριβώς αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος γιατί έτσι έμαθε να είναι από τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.
Γιατί θέλουμε να δοθεί λύση και λύση δίχως κοινωνική συναίνεση δεν θα περπατήσει.
Γιατί θέλουμε να δοθεί αυτός ο χρόνος για να καθίσει ο καθένας με τον εαυτό του και όλοι μας συλλογικά ως τοπική κοινωνία και να αποφασίσουμε αν θέλουμε λύση στα απορρίμματα,
αν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο καλύτερο ή να τους παραδώσουμε χωματερές και σκουπίδια.
Κωνσταντίνος Δρακονταειδής
Δήμαρχος Λευκάδας