Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον απόηχο της πτώχευσης του Τόμας Κουκ

τουρισμός
24 Σεπτεμβρίου 2019 / 13:29
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΑΘΗΝΑ.Οι πιο ψύχραιμοι άνθρωποι της αγοράς πιστεύουν ότι οι αναρτήσεις της μπορούν να απορροφήσουν κι αυτές τις αναταράξεις όσο μεγάλος και αν ήταν ο βρετανικός Τόμας Κουκ, που πτώχευσε.

Το σκανδιναβικό του αδελφάκι π.χ., και οι θυγατρικές αεροπορικές συνεχίζουν να δουλεύουν και να πετάνε, εξυπηρετώντας μάλιστα και τον επαναπατρισμό όσων τουριστών ξέμειναν. Έτσι δεν αναμένεται ντόμινο δυσάρεστων καταστάσεων σε μεγαλύτερη έκταση της αγοράς και σε περισσότερους προορισμούς.
Η τουριστική περίοδος, όσον αφορά κυρίως στους μεσογειακούς προορισμούς, βαίνει προς το τέλος της. Διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις υπάρχουν όπως και τουρ οπερέιτορ πρόθυμοι να καλύψουν το κενό, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν αυτό χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.Μόνον ένα 20% των ταξιδιωτών υπολογίζεται ότι προτιμάει να εισπράξει την αποζημίωση. Οι περισσότεροι επιμένουν να ταξιδέψουν με άλλη φίρμα εφόσον ό, τι έχουν αγοράσει καλύπτεται από την ασφάλεια.
Το φέσι που έφαγαν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, που σήμερα αποτιμάται διαφορετικά από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, θα αποτυπωθεί εντέλει με βάση τα συμβόλαια και τα παραστατικά. Ο λόγος γίνεται για ανοικτά υπόλοιπα περίπου σαράντα ημερών ως επί το πλείστον, δεδομένου του γεγονότος ότι συνηθίζεται η προκαταβολή, σε ανύποπτο χρόνο, μέρους του ποσού έναντι των ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Άγνωστη παραμένει και η διάσταση των συμβολαίων ασφάλισης απώλειας εσόδων, που όμως δεν εκτιμάται να είναι μεγάλη στην ελληνική πραγματικότητα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών αλλά και της νοοτροπίας.
Παρά ταύτα, οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να γίνει εκμετάλλευση της κρίσης αυτής για να μετακυλισθεί μέρος της ζημιάς στην εργασία. Εκτός ίσως από ’κείνες τις επιχειρήσεις που ήταν αποκλειστικά συνεργαζόμενες με την Τόμας Κουκ και μπορεί γι’ αυτόν τον λόγο να αντιμετωπίζουν ταμειακό έλλειμα, η συντριπτική πλειονότητα των άλλων μπορεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, αποτρέποντας τη μεταφορά της δυσπραγίας στην χειμερινή, τοπική οικονομία και αγορά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.