Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κατάθεση στεφάνου
15 Σεπτεμβρίου 2019 / 18:54

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδηλώσεις για την Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, τελέστηκαν σήμερα στην Κέρκυρα

Το πρωί έγινε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΗΣ στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος.



Μετά το τέλος της Δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, από τη Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας, Δρ. Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Έλενα Βουσολίνου - Ανυφαντή.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών.

Ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας δήλωσε: «Τιμήσαμε σήμερα και στην Κέρκυρα τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των Τούρκων - Οθωμανών και Κεμαλιστών - κατά την περίοδο 1913-1923. Τα θύματα μιας αδιαμφισβήτητης Γενοκτονίας ενορχηστρωμένης από το Τουρκικό Κράτος.



Πρόκειται για Έλληνες της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Βιθυνίας που χάθηκαν στο πλαίσιο μιας καλά μελετημένης εθνοκάθαρσης.
Δεν ξεχνάμε την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τις ρίζες και τις παραδόσεις του. Δεν ξεχνάμε την «Μικρασιατική Καταστροφή» και τι οδήγησε σε αυτήν. Δεν ξεχνάμε και τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Αιωνία τους η Μνήμη...»


Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αποτελεί χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν, που εκδιώχθηκαν από την πατρογονική τους γη, που βασανίστηκαν με βάρβαρο τρόπο, που λεηλατήθηκαν οι περιουσίες τους από την συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια του Τουρκικού κράτους, η οποία ξεκίνησε το 1913 και ολοκληρώθηκε το 1922 με την μικρασιατική καταστροφή.
Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας της Μικράς Ασίας γιατί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια κοιτίδα πολιτισμού, οι αρχές και οι αξίες της οποίας, τους στήριξαν στις δύσκολες στιγμές όταν εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους και κατόρθωσαν να ξανασταθούν στα πόδια τους, αποτελώντας παράδειγμα για όλους μας.
Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας, αλλά και διδασκόμαστε από την ιστορία και σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις με σύνεση, ομοθυμία και αποφασιστικότητα. Χωρίς αναμόχλευση των παθών θα πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη, αξιολογώντας την ιστορική πραγματικότητα και αποφεύγοντας τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει της λήθης, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία επανάληψης λαθών.
Οφείλουμε σήμερα χωρίς να παρασυρόμαστε από την προκλητικότητα και την νευρικότητα της κυβέρνησης των εξ ανατολών γειτόνων μας, να μείνουμε στην γραμμή της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και διεθνοποιεί τα διμερή ζητήματα προς όφελος της συνανάπτυξης των χωρών μας και των λαών της περιοχής μας.  Θα ήταν οδυνηρό μας λάθος,  να μετακυλήσουμε σταδιακά στην πολιτική της αδράνειας και της σιωπής.»