Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ύστατη έκκληση και δεσμεύσεις Νικολούζου, προκειμένου ν΄ ανοίξει άμεσα ο ΧΥΤΑ

Νικολούζος
29 Ιουνίου 2016 / 21:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Κέρκυρα από τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, απευθύνει ύστατη έκκληση στους κατοίκους του Τεμπλονίου να εκτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταματήσουν τον αποκλεισμό του.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και συνιστά κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών και την οικονομία του νησιού, του Τεμπλονίου συμπεριλαμβανομένου, καθώς και για να μην ενθαρρύνονται άλλες σκέψεις για χειρισμούς που καλούνται να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν, επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους κατοίκους του Τεμπλονίου.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αυτές:
Θα αναζητηθεί νέα χωροθέτηση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, αποκλειομένου του Τεμπλονίου, το οποίο λόγω της πολυετούς επιβάρυνσης του είναι πλέον κορεσμένη περιοχή. Για το σκοπό αυτό θα ανατεθεί τις προσεχείς 10 ημέρες η εκπόνηση σχετικής μελέτης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. 
Θα γίνει άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του βιολογικού, το βιοαέριο, τις χωματοκαλύψεις, δεντροφυτεύσεις κ.α.
Θα υπάρξει συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής Τεμπλονίου για το σχεδιασμό της ολοκληρωμένη χωρικής ανάπτυξης της περιοχής μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Όλες οι σχετικές διαδικασίες θα παρακολουθούνται από Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής.
 Επίσης 
Ο Δήμαρχος θα επανεισαγάγει σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα προτείνει προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ το θέμα μειωμένου τιμολογίου ύδρευσης και ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, όπως περιλαμβάνονταν και στην κατατεθείσα πρόταση εξορθολογισμού των δημοτικών τελών, προκειμένου να αναγνωριστεί η πολυετής επιβάρυνση των νοικοκυριών στο Τεμπλόνι και να ανακουφιστούν μερικώς οι κάτοικοι της περιοχής