Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αναζήτηση κινέζικων κεφαλαίων για την αντεπίθεση ο Thomas Cook. Με στόχο ιδιόκτητα ξενοδοχεία, εμβάθυνση στο all inclusive

thomas cook
12 Ιουλίου 2019 / 09:42

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στον μεγάλο του μέτοχο, την κινέζικη Fosun, στρέφεται ο Thomas Cook, προκειμένου να πάρει ανάσα και να χρηματοδοτήσει τη δυναμική του είσοδο στην ξενοδοχειακή υποδομή (ανέγερση, απόκτηση καινούργιων μονάδων), που είναι και η επόμενη φάση της ολοκληρωτικής διαχείρισης των διακοπών.

Η τάση είναι να προωθούν, οι μεγάλες κυρίως ταξιδιωτικές εταιρείες, τους αγοραστές τουριστικών πακέτων στα δικά τους ξενοδοχεία. Με αυτόν τον τρόπο, αυτά προηγούνται στην προώθηση βεβαίως και την προβολή και όχι ο γενικότερος προορισμός, όπως είχαμε συνηθίσει να γίνεται μέχρι σήμερα. Προνομία που απήλαυσε και συνεχίζει να το κάνει η Κέρκυρα και με το παραπάνω. Είναι πρόδηλη η επιδίωξη της βαθύτερης διαχείρισης όλων των διαθέσιμων πόρων από τον τουρ οπερέιτορ, καθιερώνοντας και επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο την συμπεριφορά all inclusive. Κάτι τέτοιο, κατά κανόνα, ανταγωνίζεται και μάλιστα από θέσεις εξαιρετικής ισχύος, τις μικρές τοπικές επιχερήσεις που δυσκολεύονται αντικειμενικά να ακολουθήσουν τόσο στο service όσο και την τιμή των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Όσον αφορά στην εσωτερική κεφαλαιακή μόχλευση του «βρετανικού» τουριστικού κολοσσού, αυτή το δίχως άλλο ανάγεται στην κυρίαρχη τάση παγκοσμίως να επανεπενδύονται τα συσσωρευμένα στην Κίνα κεφάλαια με την πρώτη ευκαιρία, χρηματοδοτώντας εντέλει τις προβλεπόμενες επικερδείς τάσεις της οικονομίας. Η εμφανιζόμενη ως επιχείρηση σωτηρίας του Thomas Cook είναι στην πραγματικότητα μια επιχείρηση αναδιάρθρωσης και επενδυτικής εμβάθυνσης στις επιχειρήσεις διακοπών.
Ο κινέζικος επενδυτικός κολοσσός Fosun, ιδρύθηκε το 1992 εμπνευόμενος κι αυτός από την σκέψη του Τενγκ. Έχει έδρα τη Σαγκάη και διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 64,3 δισεκ. € σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. € στην Ελλάδα μέσω της άμεσης επένδυσής της στη Folli Follie και έμμεσα, μέσω της Thomas Cook και της Club Med, την εμβληματική άλλοτε γαλλική εταιρεία από την οποία άλλωστε ξεκίνησε και ο κερκυραϊκός τουρισμός.
Ο κινεζικός όμιλος Fosun International, που συμμετέχει στο εγχείρημα μετατροπής της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη, έχει στρέψει την προσοχή του και στον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η Fosun βρίσκεται, επίσης, σε συζητήσεις για την αγορά ξενοδοχείων και θέρετρων ή για την κατασκευή νέων στην Ελλάδα από την εταιρεία χαρτοφυλακίου Club Med SAS, η οποία της ανήκει πλήρως. Είναι η μεγαλύτερη κινεζική ιδιωτική εταιρεία που επενδύει στην Ευρώπη, έχει στην ιδιοκτησία της τη γερμανική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers και την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade Cia de Seguros.