Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποστολή του Euronews στην Κρήτη: Τι πιστεύουν οι Χανιώτες για τις γεωτρήσεις;

ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
03 Ιουλίου 2019 / 10:22

Εδώ και αρκετά χρόνια οι Κρητικοί ακούν ότι η θάλασσα του νησιού τους κρύβει σημαντικά κοιτάσματα υδρογοναθράκων. Σε λίγους μήνες θα μάθουν αν αυτό ισχύει, αφού ξεκινούν οι έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

XANIA. Στην Παλαιόχωρα οι ντόπιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ζητούν ενημέρωση από την Πολιτεία. Ο Στέλιος Γιαλινάκης, πρόεδρος των ψαράδων της περιοχής ανησυχεί για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τα αλιευτικά αποθέματα.
«Αν αυτή η δραστηριότητα βλάψει το περιβάλλον, τότε σίγουρα θα δεχθεί πλήγμα και ο τουρισμός μας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Εμάς, ως επαγγελματίες μας προβληματίζει και το τι θα γίνει με τα ψάρια. Τα αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε και άλλο πλήγμα. Πρέπει να μας ενημερώσουν. Να έρθουν εδώ οι αρμόδιοι και να μας εξηγήσουν τι ακριβώς θα συμβεί και ποια είναι τα επόμενα στάδια αυτής της διαδικασίας» υποστηρίζει ο Στέλιος Γαλινάκης.
Ο 63χρόνος ψαράς φοβάται πως σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να προμηθεύει το ιχθυοπωλείο της Παλαιόχωρας με φρέσκα ψάρια.
Μερικές δεκάδες μέτρα από το ιχθυοπωλείο, η Αριστέα Πιτσάκη αναρωτιέται αν οι τουρίστες θα συνεχίσουν να επιλέγουν το εστιατόριο της για να δοκιμάσουν κοτόπουλο με πατάτες και φρέσκα κεφτεδάκια. Η 60χρόνη επιχειρηματίας έχει 6 υπάλληλους και σκέφτεται να προσλάβει και άλλους, όμως ανησυχεί για την πορεία του τουρισμού. Εκτιμά πως σε λίγα χρόνια, οι τουρίστες στο μυαλό τους θα συνδυάζουν την Κρήτη με τις γεωτρήσεις.
«Φοβάμαι, ανησυχώ για αυτές τις σεισμικές δονήσεις που λένε πως θα κάνουν. Δεν θα επηρεάσουν αυτά τα πράγματα το περιβάλλον μας και την θάλασσα μας; Εμείς από τον τουρισμό ζούμε. Αν είναι για καλό να γίνει, αλλά να μην γκρεμιστούν όλα όσα έχουμε χτίσει αυτά τα χρόνια. Δουλεύουμε σκληρά, δίνουμε δουλειά σε τόσες οικογένειες, έχουμε ευθύνες και αγαπάμε τον τόπο μας» υποστηρίζει στην κάμερα του euronews, η Αριστέα Πιτσάκη.
Ο Μανώλης Κληρονομάκης είναι πρόεδρος των επιχειρηματιών της Παλαιόχωρας. Έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα κατάστημα τουριστικών ειδών.
Ο 61χρόνος άντρας υποστηρίζει πως η τοπική κοινωνία έπρεπε να έχει ερωτηθεί πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Πλέον, απλά καλείται να συζητήσει για μια υπόθεση που έχει πάρει τον δρόμο της. Ο Μανώλης Κληρονομάκης είναι επιφυλακτικός, δεν απορρίπτει την επένδυση, μα πάντα έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος
«Φοβάμαι το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος. Αυτό με απασχολεί. Μπορεί κανείς να το αποκλείσει; Κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες για τον τόπο μας. Πιστεύω ακόμη πως δεν μπορείς να συνδυάσεις την βιομηχανία και τον τουρισμό. Δεν μπορείς να περιμένεις έσοδα από γεωτρήσεις, από πετρέλαιο ή ότι άλλο βρεθεί και την ίδια ώρα να περιμένεις τουρίστες που θα επιλέξουν την Κρήτη για την θάλασσα και τις φυσικές της ομορφιές. Νομίζω πως αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται» εκτιμά ο Μανώλης Κληρονομάκης.
Η Περιφέρεια Κρήτης κατανοεί τις επιφυλάξεις των πολιτών. Όμως ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και τελικά αποφάσισε να πει «ναι» στις έρευνα για τους υδρογονάθρακες. Οι τοπικές αρχές σημειώνουν πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.
«Αυτό το έργο αποτελεί μεγάλη επενδυτική ευκαιρία όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη την χώρα. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα έχει βιώσει μια μεγάλη οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Κατανοούμε τις ανησυχίες, ζυγίσαμε τα δεδομένα και αποφασίσαμε να πούμε ”ναι”. Έχουμε κάνει ότι είναι εφικτό ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Θέλω όμως να πω ότι σε πολλά μέρη του κόσμου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις δίπλα σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα. Πολλά από αυτά είναι πολύ πιο διάσημα από την Κρήτη. Το Ακαπούλκο βρίσκεται πολύ κοντά στον Κόλπο του Μεξικού όπου συνέβη και ένα μεγάλο ατύχημα. Το Μπαλί στην Ινδονησία αποτελεί επίσης ένα καλό παράδειγμα» υποστηρίζει μιλώντας στο euronews, ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
 
Η οικολογική πρωτοβουλία Χανίων τάσσεται κατά του έργου και υποστηρίζει πως η Κρήτη πρέπει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υποστηρίζει ακόμη πως σε όλο τον κόσμο, πολλές χώρες «κατεβαίνουν» από το τρένο των ορυκτών καυσίμου και του πετρελαίου, ενώ η Ελλάδα επιλέγει να ανέβει.
«Γιατί προσπαθούμε να επαναλάβουμε τα λάθη των άλλων; Γιατί διακινδυνεύουμε και αποδεχόμαστε το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που θα καταστρέψει την φύση μας και βλάψει τον τουρισμό από και τον οποίο και ζει η Κρήτη; Απειλούνται τα αλιευτικά αποθέματα και το περιβάλλον μας. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό; Εκτιμούμε πως η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης είναι λάθος και πως δεν έχει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας» υποστηρίζει ο Φώτης Ποντικάκης, μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων.
«Μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης στην Αθήνα, οι Κρητικοί προσπαθούν να καταλάβουν αν και πως η έρευνα για τους υδρογονάθρακες θα επηρεάσει την ζωή τους και τον τόπο τους. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει, όμως σίγουρα θα ενταθεί μόλις τα πρώτα τρυπάνια εμφανιστούν στη μέση του πελάγους»μεταδίδει από την Παλαιόχωρα Χανιών, ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος.

ΣΧΕΤΙΚA AΡΘΡΑ