Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Bόλος: Τους έζωσαν τα ...φίδια

ΒΟΛΟΣ
14 Ιουνίου 2019 / 12:25

Νέα εμφάνιση φιδιού στο κέντρο του Βόλου χθες το πρωί προκάλεσε πανικό σε διερχόμενους.

Το ερπετό εμφανίστηκε στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη στη συμβολή της με Φερών προκαλώντας… ανατριχίλα σε περαστικούς.
 
Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο συχνά πολίτες βλέπουν φίδια να «σουλατσάρουν» ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης, όπου θεωρητικά δεν υπάρχουν οικόπεδα με χόρτα για να ευνοούν την κίνησή τους. Μόλις την περασμένη Δευτέρα φίδι εθεάθη προκαλώντας πανικό στην Ιάσονος με Αγίου Νικολάου. Μέσα στον Μάιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κλήθηκε να επέμβει σε τριπλό περιστατικό, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Ν. Ιωνία στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στην αυλή σπιτιού στη Νέα Δημητριάδα και στην αυλή σπιτιού στον Βόλο.
 
Δημότες ανησυχούν για την εμφάνιση ολοένα και συχνότερα φιδιών μέσα στην πόλη. Κυρίως φοβούνται για την επικινδυνότητά τους και ακολουθούν σκηνές πανικού κάθε φορά που εντοπίζονται να κυκλοφορούν ακόμη και στην κεντρική αγορά. «Πρόκειται για ένα καθαρά τυχαίο, συγκυριακό γεγονός. Είναι ανοησία αυτό που έχει ακουστεί ότι οικολόγοι ελευθέρωσαν φίδια», σχολιάζει ο ερπετολόγος – μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος εφιστά ψυχραιμία στους πολίτες.
 
Οπως εξηγεί ο ίδιος, τα φίδια είναι ερπετά που κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και αντίθετα με ό,τι πιστεύεται δεν έχουν φωλιές. «Μπορούν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα σε αναζήτηση τροφής, όπως ποντίκια, άλλα φίδια, έντομα, σαύρες», αναφέρει.
 
Εξηγώντας μάλιστα την εμφάνισή τους αυτή την περίοδο στις πόλεις ο κ. Λυμπεράκης επισημαίνει ότι «ειδικά στα τέλη της άνοιξης έχουν μεγάλη κινητικότητα. Εχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη και βγαίνουν σε αναζήτηση τροφής, αλλά και για να ζευγαρώσουν».
 
«Πρόκειται για ένα συγκυριακό γεγονός. Δεν υπάρχει έξαρση» επαναλαμβάνει σημειώνοντας μάλιστα ότι 9 στα 10 φίδια είναι ακίνδυνα. «Μόνο οι οχιές στην περιοχή σας είναι επικίνδυνες. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο κινητικό φίδι. Στη δική μας γλώσσα είναι το λεγόμενο sit and wait, που σημαίνει ότι κάθεται και περιμένει να περάσει η τροφή του», αναφέρει ο κ. Λυμπεράκης αναγνωρίζοντας πάντως ότι δεν μπορούν όλοι να είναι εξοικειωμένοι με τα φίδια.
 
Πηγή: Ταχυδρόμος Βόλου/Ελένη Χάνου