Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παρέμβαση του Χρύσανθου Σαρλή στην εκδήλωση για την Παλιά Πόλη (video)

Χρύσανθος Σαρλής
04 Μαΐου 2019 / 08:37

«Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας πρέπει να είναι σεβαστές και να εφαρμόζονται. Δεν μπορεί να είναι κανόνας τα Δημοτικά Συμβούλια Κερκυραίων να αποφασίζουν γνωμοδοτικά»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο υποψήφιος Δήμαρχος του ενωτικού ψηφοδέλτιου για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νησιών «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ – ΦΩΝΗ-ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» παραβρέθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κερκύρας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κερκύρας την Παρασκευή 03.05.2019, με θέμα: "Προβλήματα Παλιάς Πόλης Κέρκυρας, Σχέδιο Διαχείρισης – Υποσχέσεις και Πραγματικότητα" και προσκεκλημένο ομιλητή τον Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Δρ. Αλκιβιάδη Πρέπη, Αρχιτέκτονα και εμπειρογνώμονα UNESCO/ ICOMOS.


Video: Nana Tsoutsi

Στην παρέμβασή του ο κ. Χ. Σαρλής με βαθιά γνώση των προβλημάτων, υπήρξε καταλυτικός για τα αίτια, σαφής και διεκδικητικός στις προτάσεις του. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι: «οφείλουμε να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την παλιά πόλη αλλά και ταυτόχρονα και τη ζωντανή πόλη που συνυπάρχει με την παλιά. Αν δεν προστατεύσουμε την παραδοσιακή κατοικία στην παλιά πόλη έχουμε χάσει το παιγνίδι και μέχρι σήμερα φαίνεται ότι το έχουμε χάσει! Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων, μετά τη ένταξη της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας στην Unesco υπάρχει πολύ θεωρία και καθόλου δράση, αντίθετα πριν από την ένταξη υπήρχε καθόλου θεωρία και πολύ πράξη! Από το 1991 έως το 2006, δηλαδή έως και πριν την ένταξη, ο Δήμος δαπανώντας δισεκατομμύρια δραχμές έκανε πολλά έργα, τα οποία όμως αναμένουν ακόμα την ολοκλήρωσή τους. Θεωρώ ότι η διαχείριση μετά την ένταξη στην Unesco δεν ήταν επιτυχημένη από καμία πλευρά. Πριν την Unesco υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις στο Παλαιό στο Νέο Φρούριο, στην παλιά πόλη και σε κάθε μεσαιωνική οχύρωση ή άλλο αρχαιολογικό σημείο υπήρχε, μέσω προγραμματικών συμβάσεων χωρίς γραφειοκρατικές δεσμεύσεις και σε αγαστή σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ Δήμου, Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων. Μετά δημιουργήθηκαν πλαδαρές οργανώσεις και σχηματισμοί οι οποίοι απεδείχθη ότι αδυνατούσαν να παρέμβουν στην παλιά πόλη και τις μεσαιωνικές οχυρώσεις. Πριν από την ένταξη υπήρχε φορέας διαχείρισης που είχε προγραμματίσει και προκηρύξει πολλές μελέτες, είχε παρέμβει με δράσεις και επεμβάσεις στα μνημεία και στο Παλαιό Φρούριο. Αντίθετα, στην κατάσταση που προέκυψε μετά την Unesco δεν υπάρχει ένα τέτοιο εργαλείο και αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει από το 2019 να διαγράψουμε αφού είναι αυτή που έδεσε τα χέρια του Δήμου και οδήγησε στην παλιά πόλη της Κέρκυρας σε αυτήν κατάσταση».
Επίσης, με την εμπειρία του τόνισε ότι: «Είναι σημαντικό να δούμε την προοπτική αυτής της πόλης από κυκλοφοριακής πλευράς που ίσως είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά της πέραν από το πρόβλημα της διάσωσης και της ανάδειξης των αρχαιολογικών της θησαυρών. Δεν θεωρώ ότι τα περιφερειακά parking τα οποία βρίσκονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τη ζώνη προστασίας και στη συνέχεια από την παλιά πόλη μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Σε πόλεις όπως η Κέρκυρα, να πηγαίνει ο επισκέπτης σε ένα περιφερειακό parking και να παίρνει ένα άλλο μέσο για να προσεγγίσει το κέντρο θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο πρόβλημα. Τα υπόγεια parking σε συνδυασμό με περιφερικά parking στην εφαπτομένη, δηλαδή σε κοντινή απόσταση, στη ζώνη προστασίας είναι αυτά που δώσουν τη σοβαρή λύση και στο πρόβλημα στάθμευσης των μονίμων κατοίκων και στην πρόσβαση των επισκεπτών στην πόλη.
Ολοκληρώνοντας καταχειροκροτούμενος είπε: «Εγώ έχω δόγμα, ο Δήμαρχος της παλιάς πόλης και των μεσαιωνικών οχυρώσεων πρέπει να είναι ο Δήμαρχος της Κέρκυρας και όχι άλλος! Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας πρέπει να είναι σεβαστές και να εφαρμόζονται. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις αλλά δεν μπορεί να είναι κανόνας τα Δημοτικά Συμβούλια Κερκυραίων να αποφασίζουν γνωμοδοτικά. Προς ποιόν; Έχουν την αμεσότερη, την καλύτερη και την αρτιότερη γνώση των προβλημάτων, άρα είναι σε θέση να αποφασίσουν ποιο αποτελεσματικά, πιο ορθά και πιο άμεσα. Δεν μπορεί λοιπόν να παραπέμπουμε ούτε σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, ούτε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε σε άλλα Υπουργεία, ούτε σε κεντρικές κυβερνήσεις που άλλωστε οι κεντρικές κυβερνήσεις έχουν σε βάρος τους που παραμέλησαν για πάρα πολλά χρόνια την πόλη της Κέρκυρας και εξακολουθούν να την παραμελούν και σήμερα. Σε τελική ανάλυση που είναι όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που, κατά καιρούς, υποσχέθηκαν όλοι εκείνοι οι Πρωθυπουργοί που παρήλθαν από την Κέρκυρα σχετικά με την προστασία του ιδιαίτερου κάλλους και της ιδιαίτερης φύσης όπως η παλιά πόλη της Κέρκυρας. Επιτέλους ας το πάρει απόφαση η Ελλάδα που κατά κανόνα χτίστηκε σε νέες πόλεις ότι υπάρχουν και 5-6 παλιές πόλεις σε απομακρυσμένες περιοχές που πρέπει να τις προστατέψουμε, Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε σε αυτές τις εκλογές. Αδυσώπητη επιμονή και πίστη στην υπόθεση της αυτοδιοίκησης, στην υπόθεση της Κέρκυρας».