Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Εργατικό Κέντρο για τα λουκέτα

Εργατικό
02 Ιουνίου 2016 / 18:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Εργατικό Κέντρο στέκεται αλληλέγγυο στους συναδέλφους εργαζόμενους του ξενοδοχείου Ledra Athens αλλά και σε αυτούς της Πυρσός Σεκιούριτι, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν ξαφνικά στο δρόμο μετά από τα πρόσφατα λουκέτα, ακολουθώντας το μετερίζι στο οποίο, τους τελευταίους μήνες, έριξαν τους εργαζόμενούς τους άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Ηλεκτρονική Αθηνών και η Αθηναϊκή Χαρτοποιία (Softex).

Με θυμό και οργή βλέπουμε μία ακόμη περίπτωση όπου απλοί εργαζόμενοι είναι τα μόνα θύματα του καταστροφικού συνδυασμού αυθαίρετων εργοδοσιών και αντεργατικών κυβερνήσεων. Σε μία εποχή που οι εργασιακοί όροι είναι πιο δυσμενείς από ποτέ, η νομική και θεσμική προάσπιση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και η θωράκιση των μηχανισμών προστασίας και ελέγχου αυτών (Σώματα Επιθεωρητών Εργασίας) δε φαίνεται να απασχολούν και ιδιαίτερα τους κυβερνώντες, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μία εγκληματική κρατική αδιαφορία για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίοι μένουν καθημερινά στο δρόμο.
Πολλά, επίσης, τα παραδείγματα όπου κερδοφόρες επιχειρήσεις αφήνουν επί μακρόν απλήρωτους ή κακοπληρωμένους τους εργαζομένους τους, συσσωρεύουν υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και όταν ο κλοιός σφίξει, προσφεύγουν στην λύση της πτώχευσης και της προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα η κυβέρνηση μένει αμέτοχη ίσως και απρόθυμη να επέμβει, την ώρα που τα Δημόσια Ταμεία μένουν άδεια εξαιτίας και της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι εισφοροδιαφεύγοντες και φοροδιαφεύγοντες μεγαλοεργοδότες.
Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να πάψει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο και τα αρπαχτικά των τραπεζών και να αφουγκραστεί και να προασπίσει επιτέλους τα πραγματικά θύματα αυτής της κατάστασης, τους εργάτες, τους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Οι ασύστολες και ασύδοτες πρακτικές των εργοδοτών πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.