Τρίτη 08.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία της Υγείας

Εργαστήριο Βιοπληροφορικής
02 Ιουνίου 2016 / 17:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διεθνής ημερίδα ηλεκτρονικής υγείας με τίτλο: «International Workshop on e-Health & e-Care Platform» πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2016,

στην Κέρκυρα, που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics & Human electrophysiology Laboratory, BiHeLab) του Ιονίου Πανεπιστημίου και την InnoPolis- Κέντρο Καινοτομίας και Πολιτισμού. Η ημερίδα έλαβε χώρα στα πλαίσια του προγράμματος IPA Adriatic, «Adriatic Model Of Sustainable Mobility In The Health & Care Sector» στο οποίο το εργαστήριο BiHeLab είναι o μοναδικός εταίρος με ειδίκευση σε διαχείριση νευρολογικών δεδομένων από την Ελλάδα. 
 
Ο Πρύτανης
 
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλης Χρυσικόπουλος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε το κοινό, περιέγραψε με λίγα λόγια το καινοτόμο διασυνοριακό έργο Adrihealthmob, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος, με τη χρήση καινοτόμων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (e-health, m-health, tele-health και εν γένει intelligent health (i-health), στον τομέα της υγείας και πρόνοιας στην Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής & Ιονίου. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής και δ/ντης του εργαστηρίου BiHeLab, Παναγιώτης Βλάμος έκανε λόγο για την επιστημονική πρόκληση που αποτελεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ για το τμήμα του, αλλά και γενικότερα για την πρόκληση που αποτελούν οι σύγχρονες εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στο εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδας. 
 
Ηλεκτρονική υγεία
 
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για καινοτόμα «εργαλεία» ηλεκτρονικής υγείας, όπως είναι το «The aicare.eu platform» που παρουσίασε ο Ilir Qose της COOSS Marche Onlus Scpa, το οποίο αποτελεί ένα μοντέλο ταυτόχρονης διαχείρισης πολλαπλών φορέων και δεδομένων που σχετίζονται με την γήρανση και το «AEGLE» (Αίγλη), το οποίο παρουσιάστηκε από τον από τον δρ. Δημήτρη Βασιλειάδη, της εταιρίας Exus Innovation LtD και είναι ένα επιδοτούμενο από την Ε.Ε έργο Έρευνας και Ανάπτυξης που έρχεται να καλύψει το κενό στον τομέα διαχείρισης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων (big-data) της υγείας, δημιουργώντας μια πλατφόρμα με απώτερο στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που θα φέρουν τον ασθενή στο επίκεντρο.
 
Το απόρρητο
 
Στην προστασία των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων του ασθενή από εγκληματικές δραστηριότητες και γενικά στις δυνατότητες του e-Τerm στην υγεία (του ηλεκτρονικού επιχειρείν) αναφέρθηκε ο αρχιτέκτονας συστημάτων πληροφορικής Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, ενώ για το ρόλο και τη σημασία της ανώτατης εκπαίδευσης στα οικονομικά και το μάνατζμεντ της ηλεκτρονικής υγείας μίλησε η επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Πειραιώς Κωνσταντίνα Κοτταρίδη. 
Στις προκλήσεις και προοπτικές εφαρμογής συστημάτων e-health στο εθνικό σύστημα υγείας εστίασε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Μαρία Γονίδη, ενώ τις καινοτόμες e-health εφαρμογές σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαυροβούνιο παρουσίασαν ο Νικόλαος Γιαμβριάς που είναι διευθύνων σύμβουλος της Dementica LtD,UK και η Svetlana Stojanovic που είναι σύμβουλος του υπουργείου υγείας του Μαυροβουνίου. 
 
Υγεία & Start-Ups
 
Ο χώρος της ηλεκτρονικής υγείας αποτελεί και πεδίο ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων (start-ups) και καινοτόμων προϊόντων, όπως του HEARTEN που παρουσίασε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Θέμης Έξαρχος, που αφορά στην ανάπτυξη του ενός «εργαλείου» διαχείρισης καρδιαγγειακών νόσων βάσει βιοδεικτών και χρήσης αισθητήρων, χρησιμοποιώντας την αναπνοή και το σάλιο. Τέλος η Ελευθερία Πολυχρονίδου, που είναι βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) παρουσίασε την αιχμή της τεχνολογίας, την οπτικοποιημένη πληροφόρηση μεγάλης κλίμακας βιολογικών δεδομένων (visual analytics), ενώ ο Raffaele Conte από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας μίλησε για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων στην πλατφόρμα AICare, που αποτελεί ένα διαδραστικό «εργαλείο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων από τους ψυχιάτρους και άλλους επαγγελματίες υγείας σε ασθενείς με διπολική διαταραχή. H εκδήλωση  έλαβε  χώρα στο χώρο του Ιονίου Πανεπιστημίου.