Από 1η Φεβρουαρίου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Σε αύξηση κατά 8% προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας
ΑΘΗΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, με βάση το ποσοστό της αύξησης, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα.
Η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες καθώς πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Το 2012, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υπέστησαν μείωση της τάξεως του 22% καθώς είδαν το μισθό τους από 751 ευρώ να περικόπτεται και να φτάνει στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών ο μισθός μειώθηκε από τα 751 ευρώ στα 510 ευρώ, δημιουργώντας έτσι «τον υποκατώτατο μισθό» και θέτοντας ηλικιακές διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζομένους.
Οι επιπτώσεις της μείωσης αυτής επηρέασαν δραματικά τις εισοδηματικές κατανομές, καθώς το ποσοστό των χαμηλόμισθων αυξήθηκε και το φαινόμενο της εργασιακής φτώχειας οδηγήθηκε σε έξαρση.
Όπως έχει δηλώσει κι η ίδια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβουλίου και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την ίδια, ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα τεθεί πλέον σε εφαρμογή.
Τι δηλώνει η υπουργός Εργασίας
Καταλυτικό βήμα στην πορεία ανάταξης της αγοράς εργασίας συνιστά η αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο «News 24/7».
«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών κάνουμε πράξη την κορυφαία δέσμευσή μας, αλλά και το χρέος μας απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας», υπογραμμίζει η υπουργός και, συγκεκριμένα, τονίζει: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά το καταλυτικό βήμα στην πορεία ανάταξης της αγοράς εργασίας, ενός στόχου που υπηρετούμε από την πρώτη στιγμή με θεσμικές παρεμβάσεις προστασίας και ενίσχυσης των εργατικών δικαιωμάτων, με τη μείωση της ανεργίας, με την καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα». Και προσθέτει: «Η έξοδος από τα μνημόνια και η ανάπτυξη της οικονομίας αποκτούν έτσι πραγματικό νόημα, μέσα από τη βελτίωση της ζωής και του εισοδήματος των πολλών, όλων αυτών που έπληξε η κρίση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της περιόδου 2010-2014, όλων αυτών που οι τότε κυβερνήσεις αντιμετώπισαν ως αναλώσιμους».
Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «χρέος μας είναι οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο προσκήνιο της νέας εποχής που ξεκίνησε για τη χώρα μας μετά την 21η Αυγούστου 2018» και προσθέτει: «Η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι διαρκής και συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε στην πράξη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ