Σχέδιο για την οικονομία στα Ιόνια, παρουσίασε στη Βουλή ο Θ. Γαλιατσάτος
ΠΙΝ
26 Μαΐου 2016
/ 19:59
ΑΘΗΝΑ. Η συζήτηση για τα Ιόνια Νησιά έγινε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 και διήρκεσε δύο, περίπου, ώρες, παρουσία και στελεχών και συνεργατών των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Στη συζήτηση της Ειδικής Επιτροπής παραβρέθηκε επίσης, στηρίζοντας την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης. Τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο καλωσόρισε στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών, βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης.
Οι στόχοι της ΠΙΝ
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ανέλυσε τους στόχους της ΠΙΝ τονίζοντας ότι “οι πολιτικές μας προτεραιότητες προσανατολίζονται απόλυτα στον άξονα της μείωσης των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τους πολίτες της”. Οι στόχοι αυτοί επιγραμματικά είναι: κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάδειξη ως κυρίαρχου στοιχείου του νησιωτικού χαρακτήρα της ΠΙΝ, κατοχύρωση της ενότητας και της συνοχής της ΠΙΝ, υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, παραγωγική ανασυγκρότηση, ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ τουριστικών υπηρεσιών και πρωτογενούς τομέα, προσέγγιση και επίλυση του προβλήματος των θαλασσίων μεταφορών, μείωση των ανισοτήτων, εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΠΙΝ, διαχείριση των οικονομικών πόρων με διαφάνεια, σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής, προστασία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, στήριξη της εκπαίδευσης, διατήρηση και ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας, ήπια και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, ανάδειξη του ναυταθλητισμού και αθλητισμού γενικότερα και διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
Βασισμένη στους στόχους που έχουν τεθεί η Στρατηγική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων διαμορφώνεται ως το 2020, με επίκεντρο την επιδίωξη για “έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη” τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος αναλύοντας τις βασικές συνιστώσες που καλύπτονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ιονίων Νήσων 2014-2020 και είναι οι:
-«Έξυπνη εξειδίκευση», η οποία επικεντρώνει την παραγωγική προσπάθεια του τόπου στους τομείς της αγροδιατροφής & γαστρονομίας, της θαλάσσιας οικονομίας, του θεματικού τουρισμού και της δημιουργικής/πολιτιστικής οικονομίας, με την αξιοποίηση της γνώσης (έρευνα, τεχνολογίες, καινοτομία)
-«Αντιμετώπιση της φτώχειας & του κοινωνικού αποκλεισμού», που εντοπίζει τις ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ομάδες (φτωχοί, άνεργοι, μετανάστες, Ρομά, ΑμεΑ κ.ά.) και επιδιώκει να αμβλύνει το αρνητικό φαινόμενο.
-«στρατηγική της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής - Ιονίου», στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε θέματα όπως, η οικονομία της θάλασσας, η διασύνδεση των περιοχών, το θαλάσσιο περιβάλλον και η ελκυστικότητα που συνδέεται με τον τουρισμό.
Οι έως τώρα ενέργειες
Τέλος ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις ενέργειες της ΠΙΝ μέχρι σήμερα, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: “Πρωτοβουλίες, κινηματικές δράσεις για τη στήριξη των λαϊκών κινητοποιήσεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές, θεσμικές εξελίξεις (ψήφιση χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, 5ετές Στρατηγικό Σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση κ.α), τουριστικός σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προβολής με σύγχρονες τεχνολογίες και μετρήσιμα, αξιόπιστα αποτελέσματα.
Αξιοποίηση προγραμμάτων και κοινοτικών πόρων
Ιδιαίτερη αναφορά τέλος έγινε στο τεχνικό πρόγραμμα και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, για τα οποία ο κ. Γαλιατσάτος παρουσίασε τα στοιχεία, βάσει των οποίων η ΠΙΝ στις 31/8/2014 βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, ως προς την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και ιδίως του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Σήμερα όμως, τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, “επετεύχθησαν υπερδιπλάσιοι ρυθμοί απορρόφησης των πόρων σε ετήσια βάση, συμβάλλαμε στην επίτευξη του εθνικού στόχου με 98% κάλυψη και οδηγήσαμε στην πλήρη αξιοποίηση της κοινοτικής συνδρομής για το ΠΕΠ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ με υπερκάλυψη 105,9%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στα μέσα του 2015 ήμασταν έτοιμοι και προχωρήσαμε στην ενεργοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την οποία το ΠΕΠ Ιονίων είναι 227 εκατομμύρια ευρώ”.
Συζήτηση και ενημέρωση
Μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές - μέλη της Επιτροπής: Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Κων/νος Κατσίκης αναφέρθηκε στα προβλήματα στο οδικό δίκτυο των νησιών και ελλείψεις γιατρών στις δημόσιες δομές ενώ έκανε λόγο για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα Ιόνια Νησιά, τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, την τελευταία 10ετία, τονίζοντας και την πρωτιά των Ιονίων στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων.
Ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε στον Περιφερειάρχη ότι δίνει μάχη σε δύσκολες συνθήκες και ότι θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση και να κατατεθούν προτάσεις για αλλαγές στον Καλλικράτη. Τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός του χωροταξικού σχεδιασμού και αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων το συνέδεσε με την εκχώρηση πόρων στους ΟΤΑ.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, έκανε κριτική στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, “διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα” είπε χαρακτηριστικά, ζήτησε να υπάρξει αντισεισμική θωράκιση στα Ιόνια νησιά και ζήτησε ενημέρωση για “τα ξεπουλήματα των αεροδρομίων, του Ίσσου καθώς και το καθεστώς που επικρατεί από τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί στη θαλάσσια περιοχή του Σκορπιού”.
Στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης αναφέρθηκε στη δύσκολη αλλά και πολυδάπανη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών και τόνισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να τεθεί επιτέλους σε ισχύ. “Το συζητάμε συνεχώς, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Το κόστος των συγκοινωνιών στα νησιά είναι 20πλάσιο από τις χερσαίες μεταφορές. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την άρση της αδικίας”, δήλωσε ο κ. Παυλίδης, δηλώνοντας ότι στηρίζει την ΠΙΝ στην προσπάθεια που καταβάλλει.
Κλείνοντας κι απαντώντας στις ερωτήσεις ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΠΙΝ ενάντια στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και την παρουσία δικηγόρου της ΠΙΝ στην εκδίκαση της υπόθεσης του Ίσσου και για τις πρωτοβουλίες στήριξης της δημόσιας υγείας καθώς και την αντίθεση στους σχεδιασμούς θαλάσσιου αποκλεισμού της νησίδας Σκορπιός. Αναφερόμενος στη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς ενημέρωσε ότι στη Λευκάδα η διαδικασία προχωρά γρήγορα, σε αντίθεση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται ακόμη, δύο χρόνια μετά, στην Κεφαλονιά. “Κι αυτό γιατί στην περίπτωση της Λευκάδας παρεμβαίνουμε εμείς, ενώ στην Κεφαλονιά έχουμε να αντιπαλέψουμε την γραφειοκρατία του Υπουργείου. Πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να αποχαρακτηριστεί η Κεφαλονιά από σεισμόπληκτη περιοχή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.