Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Σπύρου: Πλασματικός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας

Σπύρος Σπύρου
04 Δεκεμβρίου 2018 / 07:29
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλασματικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το έτος 2019 ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος

Σπύρου κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 1 και 2 Δεκεμβρίου στην Κέρκυρα. Η παράταξη του κ. Σπύρου καταψήφισε τον προϋπολογισμό ασκώντας κριτική στην περιφερειακή αρχή τόσο για την εξόφθαλμη αδυναμία της να απορροφήσει πόρους που έχει στη διάθεσή της όσο και για την παντελή απουσία οράματος αφού δεν υπάρχει προγραμματισμός για την υλοποίηση ούτε ενός σημαντικού έργου στα νησιά της Περιφέρειας.
Η κύριος Σπύρου στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το επόμενο έτος θεωρούμε ότι είναι κορυφαίο θέμα. Ίσως να ήταν ανιαρό να μελετήσει κάποιος πολίτης αυτό το πολυσέλιδο συνονθύλευμα αριθμών αξίζει όμως να το πράξει γιατί θα διαπιστώσει τόσο την έλλειψη αναπτυξιακού οράματος από πλευράς περιφερειακής αρχής όσο και τις αιτίες για τις οποίες η βελτίωση των υποδομών μας καθυστερεί και καρκινοβατεί.
Θεωρητικά, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς θετική την αύξηση του προϋπολογισμού, εξετάζοντας όμως την μέχρι τώρα πορεία των προηγούμενων προϋπολογισμών αυτό που αναπόφευκτα επικρατεί είναι ο έντονος προβληματισμός ως προς το ποια έργα τελικά θα μπορούσαν να γίνουν. Και αυτό γιατί οι απορροφήσεις των πόρων είναι σκανδαλωδώς πολύ μικρές.
Ειδικότερα, η Κέρκυρα με πιστώσεις ύψους 39.463.000 εκατομμυρίων για την εκτέλεση έργων έχει πληρώσει και απορροφήσει μόλις 3.460.000 εκατομμύρια. Δηλαδή, η περιφερειακή αρχή εκτέλεσε έργο της τάξης μόλις του 8%. Ανάλογα, στην Κεφαλονιά οι πιστώσεις ανέρχονται στα 42 εκατομμύρια και έχει προχωρήσει σε πληρωμές 1.195.00 με πρόβλεψη επιπλέον πληρωμής μόλις 1.291.000 εκ. Στην Λευκάδα οι πιστώσεις ανέρχονται στα 32.763.000 και έχουν γίνει πληρωμές μόλις 3,5 εκατομμυρίων, ποσοστιαίως δηλαδή μόλις 10%. Στη δε Ζάκυνθο έχουν γίνει πληρωμές 1.636.000 εκ. με το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 10%.
Η περιφερειακή αρχή διάγει τον 5ο χρόνο της θητείας της και δεν χωράει πλέον πίστωση χρόνου. Πέρα από την κριτική που θα μπορούσε δικαίως νομίζουμε να της ασκήσει κανείς, πιστεύω ότι θα πρέπει να προβληματίσει το σύνολο των εκλεγμένων από την κοινωνία ως προς την προσφορά μας σε αυτήν. Και πάντως, όση και αν ήταν η προσπάθεια την οποία κατέβαλε η ηγεσία της περιφέρειας, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν αποτελεσματική.
Σαφώς θα πρέπει να επισημάνω την «πληγή» που αποτελεί η μη απόδοση του συνόλου των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που δικαιούται και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκ μέρους του κεντρικού κράτους γεγονός που θέτει επιπρόσθετες δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών και την λειτουργία της.
Πέρα όμως από τα προαναφερόμενα, υπάρχουν και δύο ακόμη στοιχεία στον προϋπολογισμό του 2019 που φέρνει προς ψήφιση η περιφερειακή αρχή τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Το γεγονός δηλαδή ότι κάθε χρόνο εντάσσονται επαναλαμβανόμενα στον προϋπολογισμό μια σειρά ίδιων έργων τα οποία όμως δεν εκτελούνται. Το κυριότερο όμως πιστεύουμε ότι είναι το γεγονός δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ούτε ένα μεγάλο και σημαντικό έργο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε νησί.
Θα ήταν άκομψο και δεν επιθυμώ να περιαυτολογήσουμε σχετικά με την δική μας θητεία αλλά αν μη τι άλλο κατά την δική μας περιφερειακή ηγεσία δρομολογήσαμε τέσσερα μεγάλα και σημαντικά έργα που είτε είναι σε εξέλιξη είτε ολοκληρώθηκαν. Όσο και να προσπαθούν πολλοί να προσπεράσουν το θέμα το προσήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κέρκυρας  θα πρέπει να τους τονίσω ότι αυτό το έργο έδωσε αναπτυξιακή πνοή στο νησί με την δυνατότητα πρόσδεσης τεσσάρων κρουαζιεροπλοίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του. Αλλά και στα άλλα νησιά οφείλουμε να αναφέρουμε μεγάλα έργα όπως στη Λευκάδα που εντάχθηκε το έργο του δίαυλου 25 εκατομμυρίων, το νέο Νοσοκομείο ύψους 20 εκατομμυρίων αλλά και η Βασιλική ύψους 16 εκατομμυρίων. Όμως και στην Ζάκυνθο δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα, εντάχθηκαν ή ολοκληρώθηκαν όπως αυτό της ύδρευσης.
Σε αντίθεση με την ηγεσία της περιφέρειας σήμερα, εμείς δεν επιθυμούμε να ακυρώσουμε το έργο οποιασδήποτε αρχής, γιατί θεωρούμε ότι στην διοίκηση πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Και πιστεύω ότι όλοι έχουμε αυτή την υποχρέωση γιατί αθροιστικά κρινόμαστε για την προσφορά, το αποτέλεσμα και την παρουσία μας στην κοινωνία.
Όμως σήμερα, και γνωρίζω την αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από την απουσία μελετών και οράματος, δεν έχετε το δικαίωμα να στερείτε από την κοινωνία έργα που είναι σημαντικά για την οικονομική της σταθερότητα.
 Όσο και αν κάνω προσπάθεια να δικαιολογήσω την αδυναμία της περιφερειακής αρχής λόγω έλλειψης προσωπικού, εξειδικευμένου και μη, ή γραφειοκρατίας, είναι επιεικώς άσχημο να είναι φέτος εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό ποσά όπως αυτό των 162 εκατομμυρίων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να έχει υπόλοιπο 111 εκατομμύρια τα οποία δεν αξιοποιούνται. Γιατί, αυτά τα χρήματα, μπορεί να τα εντάσσετε στον προϋπολογισμό τυπώνοντάς τα στα χαρτιά, αλλά η ουσία είναι ότι κάθε χρόνο απουσιάζουν από την οικονομική ζωή του τόπου. Είναι ορατό λοιπόν ότι μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των αριθμών δεν υπάρχει έργο. Είναι εκατοντάδες τα έργα που θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς και χρειάζεται πολύ προσπάθεια οι απορροφήσεις που φτάνουν το 8 και 10% να αυξηθούν. Εκτιμώ ότι είναι ντροπή να παρουσιάζονται τέτοιες απορροφήσεις και επιβεβαιώνει το γιατί η κοινωνία μας βρίσκεται σε αυτή την πορεία και η περιφέρειά μας και η Κέρκυρα σε παρακμιακή κατάσταση.
Επομένως, ο προϋπολογισμός σας δεν είναι ρεαλιστικός, είναι πλασματικός, χωρίς στόχο, δεν εμπνέει, δεν δημιουργεί προοπτική και ελπίδα και δεν εμπεριέχει το αναπτυξιακό όραμα που έχουν ανάγκη τα νησιά της Περιφέρειάς μας. Γι’ αυτό και είμαστε αναγκασμένοι να τον καταψηφίσουμε.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.