Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στόχος η αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ!»

ΕΣΠΑ
15 Nov 2018 / 18:18

Ικανοποίηση Περιφερειάρχη για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, με επισήμανση, ωστόσο, των… «αγκαθιών»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με απαρτία άρχισε το πρωί, η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020: παρουσίαση – συζήτηση για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων της εν λόγω περιόδου και ανάλυση γενικότερων θεμάτων, που αφορούν οριζόντια το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ο γενικός στόχος της ΠΙΝ αποτυπώθηκε δια του, προεδρεύοντος, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ως εξής: «Αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών… Ό,τι περνάει από το χέρι μας να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ και να μπορέσουν να δεχθούμε και επιπλέον χρήματα στη λήξη του Προγράμματος, όταν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η πρώτη προσπάθεια».
Τρίτη θέση, αλλά… και «αγκάθια»!
Ο Περιφερειάρχης, αφού σημείωσε τη μεγάλη σημασία των Επιτροπών Παρακολούθησης, υποστήριξε ότι, έως στιγμής, η προσπάθεια βαίνει επιτυχώς. Επικαλούμενος, χαρακτηριστικά, τη συγκριτική θέση (3η) της ΠΙΝ ανάμεσα στα 13 περιφερειακά προγράμματα σε προσκλήσεις και απορροφήσεις πόρων.
Ωστόσο, δεν έκρυψε την ύπαρξη δυσκολιών, αφ’ ενός στη διαδικασία εντάξεων των έργων και, αφ’ ετέρου, στη διαδικασία των συμβάσεων, μολονότι, σημείωσε, η ΠΙΝ, μεταξύ των 13 Περιφερειών, βρίσκεται στη 6η και την 5η θέση αντίστοιχα –μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί 234 προτάσεις, π/υ 230 εκατ. ευρώ.
«Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για το μέλλον του προγράμματος. Εδώ ακριβώς εντοπίζονται οι δυσκολίες. Υπάρχει αδυναμία των τελικών δικαιούχων, ιδιαίτερα των δήμων και των κρατικών φορέων, καθώς δεν ενεργοποιούν τις πράξεις, στις οποίες έχουν ενταχθεί και είναι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει εξαιρετική καθυστέρηση στη διαδικασία της υλοποίησης  των προγραμμάτων», είπε.
Και συνέχισε: «Αν δε βρεθούν άμεσα οι τρόποι για την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης του ΠΕΠ, αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα αγκάθι στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος» είπε. Προσθέτοντας ότι, παρότι συστάθηκε όργανο ελέγχου σε τοπικό επίπεδο (ΕΥΔ, ΠΙΝ, ΠΕΔΙΝ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), υποτιμήθηκε και λειτούργησε μόνο μια φορά, χωρίς έλεγχο υλοποίησης των συμφωνηθεισών ενεργειών του ελεγχόμενου φορέα.
«Εκεί “κοιτάζει” η αναθεώρηση…»
Το δεύτερο σημείο, στο οποίο εστίασε, αφορούσε στην αναθεώρηση του προγράμματος. Μια διαδικασία, είπε, διόλου δημοφιλής σε κανένα επίπεδο (ΕΥΔ, Υπουργείο, ΕΕ). Η οποία, όμως, «παρά ταύτα, στοχεύει διορθωτικά και πάντα στην κατεύθυνση της υπηρέτησης πραγματικών αναγκών στα Ιόνια νησιά και υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής της σημερινής Περιφερειακής Αρχής».
Επ’ αυτού, εξήγησε πως οι βασικές αλλαγές, που «κοιτάζει» η αναθεώρηση, αφορά στους τουριστικούς λιμένες, τα επιχειρηματικά πάρκα, τις δράσεις για τους Roma, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (δάνεια, μικροπιστώσεις, εγγυήσεις), την αλλαγή πλαισίου για τις πλημμύρες και την ενεργειακή αειφορία στα μικρά νησιά.
«Αρνητικές επιδράσεις για την περίοδο 2021-‘27»
Η εισήγηση Γαλιατσάτου ολοκληρώθηκε με focus στη (νέα) περίοδο, 2021-’27. Τονίζοντας ότι οι γενικότερες (πολιτικές – οικονομικές) εξελίξεις στην Ε.Ε. επηρεάζουν αρνητικά τον αρχικό σχεδιασμό: «Αίφνης, η διαφορετική αντιμετώπιση της πολιτικής συνοχής, καθώς και η προτεινόμενη μείωση των πόρων 10% για τη Συνοχή και 17% για την γεωργική πολιτική, αποτελούν πλήγμα για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τη νησιωτική. Η συρρίκνωση της πολιτικής Συνοχής θα πλήξει ευθέως τη συνοχή της ΠΙΝ και σε εσωτερική διάσταση και γενικότερα», σημείωσε.
Χαρακτηρίζοντας ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τη γεωργία, δεδομένης «της αναπηρίας του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και, ταυτόχρονα, της παγκόσμιας επιβολής των οικονομικών κολοσσών που προσπαθούν να ελέγξουν τη βιομηχανία τροφίμων».

- Στις εργασίες, πλην Περιφερειάρχη (σε ρόλο προέδρου), συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αρχών διαχείρισης και συντονισμού, δημοσίων αρχών, ειδικών υπηρεσιών τομεακών Επιχ. Προγραμμάτων και Επιτελικών δομών Υπουργείων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, των Δήμων κάθε Περιφερειακής Ενότητας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και ΜΚΟ (ΕΣΑμεΑ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Περ. Συμβούλιο Καινοτομίας Ι.Ν., Επιμελητήρια, ΣΕΤΕ, Ομοσπονδία ΚΟΙΣΠΕ, Ομοσπονδία ΜΚΟ, Δίκτυο Μικρών Νησιών). Επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΙΝ κ.ά.