Τετάρτη 22.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πού θα βάλουν όλα αυτά τα σκουπίδια μέχρι τον Δεκέμβρη;

σκουπίδια
04 Οκτωβρίου 2018 / 12:16
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η πολύωρη συνάντηση των αντιδημάρχων στις Βρυξέλλες και η «άτυπη παράταση» που πήραμε δεν μπορεί στ΄ αλήθεια να καθησυχάσει κανέναν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεμείναμε από χώρο! Εδώ και τρία χρόνια, λέμε και ξαναλέμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Τώρα θα χρειαστούμε άλλο κλισέ, γιατί φθάσαμε στο αδιέξοδο και ακόμα παραπέρα. Η πολύωρη συνάντηση των αντιδημάρχων στις Βρυξέλλες και η "άτυπη παράταση" που πήραμε δεν μπορεί στ' αλήθεια να καθησυχάσει κανέναν, διότι η Λευκίμμη ουδέποτε συμφώνησε στη χρήση των εγκαταστάσεων, είτε ως ΧΥΤΑ, είτε ως ΧΥΤΥ. Και επιπλέον ο Σύνδεσμος Καθαριότητας πρέπει να λύσει το γρίφο της εναπόθεσης των σκουπιδιών και των δεμάτων για το τρίμηνο που έρχεται. Στους δρόμους της Κέρκυρας, από άκρο σε άκρο, βρίσκονται συσσωρευμένοι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Νίκος Κορακιανίτης μιλά στην κ. Ε. για τη διαχείριση στο διάστημα μέχρι το Δεκέμβρη, που θεωρούν ότι θα έχουν πάρει την αδειοδότηση για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης: «Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να έχει τελειώσει με την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων. Μέσα στο Δεκέμβρη θα βγάλουμε την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΥ, αυτό δεσμευτήκαμε οι αντιδήμαρχοι στις Βρυξέλλες. Η απάντηση που μας έδωσε λοιπόν η επιτροπή κλεισίματος χρηματοδοτούμενων έργων ήταν ότι θα "παγώσει" τον καταλογισμό των 4,3 εκατομμυρίων που πρέπει να επιστρέψουμε και εμείς θα λειτουργήσουμε το ΧΥΤΥ. Δεν προβλέπεται καμία άλλη συνάντηση και καμία άλλη συζήτηση. Αν δεν λειτουργήσουμε τον ΧΥΤΥ, τότε αυτομάτως, χωρίς άλλη προειδοποίηση, θα γίνει η «δημοσιονομική διόρθωση» και καταλογίζεται το ποσό στο Δήμο, δηλαδή στους δημότες».   

Και μέχρι τότε, που θα βάζουμε τα σκουπίδια;

«Γενικά απαγορεύεται να βάζουμε σκουπίδια μέσα στο Τεμπλόνι, μάλιστα τα τρία παλιά κύτταρα που έχουν κλείσει, έχουν αποκατασταθεί πλήρως και έχει γίνει χωματοκάλυψη. Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να εναποθέσει σκουπίδια αυθαίρετα εκεί, ούτε "νύχτα". Άρα έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα αυτό το διάστημα. Αυτό που αποκαλείται "τέταρτο κύτταρο" στον χώρο της κομποστοποίησης, είναι σκουπίδια προς διαχείριση και δεματοποίηση, όχι μόνιμη εναπόθεση. Εάν δούμε ότι δεν μας φθάνει ο χώρος για τα δέματα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε το χώρο προσωρινής αποθήκευσης. Για αυτό σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το οικόπεδο των Αδελφάτων εμβαδού 4,5 στρ. που εφάπτεται με τον χώρο του δεματοποιητή. Έχουμε καταθέσει την μελέτη για να πάρουμε ΠΠΔ (προσωρινή αδειοδότηση με συνοπτικές διαδικασίες), για να διαμορφώσουμε το χώρο, είτε με μεμβράνη είτε με τσιμεντένια βάση και να αποθηκεύσουμε εκεί τα δέματα μέχρι αυτά να πάνε στη Λευκίμμη».

Σύμφωνα πάντως με τα όσα μας είπαν οι αντιδήμαρχοι επιστρέφοντας στην Κέρκυρα, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ουδόλως ασχολήθηκαν με εναλλακτικές λύσεις, δεδομένων των αντιδράσεων των κατοίκων του Νότου. Το μόνο που τους καίει, είναι να  "κλείσουν τον φάκελο". Να βάλουν δίπλα στη λέξη Λευκίμμη ένα ΟΚ…
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.