Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύλλογος «Αλεύχιμον» για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκίμμη

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
01 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:01

«Θα ενδυναμώσουμε την αντίστασή μας απέναντι στις προθέσεις όλων αυτών που συνεχώς απαξιώνουν την Λευκίμμη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Συλλόγου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι επόμενες κινητοποιήσεις που έχει ανακοινώσει είναι το Σάββατο στις 19:00 στο γήπεδο Νεοχωρίου και τον Περιφερειακό και την Κυριακή στις 18:00 αυτοκινητοπορεία από το λιμάνι Λευκίμμης.

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου 

Ο σύλλογος «Το Αλεύχιμον», μετά τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην λειτουργία του ΧΥΤ Νότιας Κέρκυρας, θεωρεί αναγκαίο να τοποθετηθεί ως προς το σύνολο των γεγονότων που διαδραματίζονται στην Λευκίμμη από την 26ή Ιουνίου και εντεύθεν. Ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ για μεταφορά και εναπόθεση δεμάτων υπολείμματος στα Μισοράχια. Απόφαση η οποία “ατυχώς” συνέπεσε με την άφιξη πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων στην γη της Λευκίμμης. Η “τρομο-αστυνομοκρατία” όμως ενάντια στους Λευκιμμαίους πολίτες είχε ξεκινήσει ήδη νωρίτερα με αφορμή τον εμπρησμό στις εγκαταστάσεις οι οποίες φυλάσονταν με ευθύνη του Δήμου. Ένα αδίκημα το οποίο κάποιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να “φορτώσουν” στους Λευκιμμιώτες δίχως αποδείξεις, με μοναδικό εργαλείο αυτό της ομολογίας μέσω εκφοβισμού, δεκάδων κατοίκων φερόμενων ως υπόπτων.
Όλο αυτό το διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες κατηγοριών δίχως αποδείξεις. Έχουμε υποστεί ηθική βλάβη από τη προσβολή προστατευομένων από το νόµο εννόµων αγαθών που δεν είναι αποτιµητά σε χρήµα. H προσωπικότητα, η ελευθερία, η υγεία και η ψυχική ισορροπία των κατοίκων της Λευκίμμης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Oικονομική ζημία τρέχουσα και μελλοντική στους επιχειρηματίες του τουρισμού και στους ελεύθερους επαγγελματίες με το μακροπρόθεσμο κλείσιμο της περιφερειακής οδού σε συνδυασμό με την παρουσία των ΜΑΤ, στους αγρότες στους οποίους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα χωράφια τους και μολύνεται το νερό με το οποίο ποτίζουν τις καλλιέργειες τους.
Οι Λευκιμμιώτες έχουμε τονίσει με κάθε νόμιμο τρόπο αλλά και ένδικο μέσο όχι μόνο την καταπάτηση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων ως πολίτες αλλά και τα αδικήματα της κακουργηματικής παραβίασης των διατάξεων του Ν.1650/1986 για ευρείας έκτασης ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος, για παραβίαση της απόφασης του ΣτΕ με αποδείξεις. Αποδείξεις οι οποίες μερικώς επαληθεύθηκαν και από την προσφάτως δημοσιοποιημένη έκθεση αυτοψίας του Κ.Ε.Π.ΠΕ.
Έχοντας λοιπόν χρησιμοποιήσει με αξιοπρέπεια ποικίλα ένδικα μέσα, βρισκόμαστε να είμαστε συνεχώς αποδέκτες απραξίας, αλληγορίας , κατηγορίας και κυρίως ανομίας! Συμπεράσματα τα οποία καταγγείλαμε και την 16η Αυγούστου προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκίμμης καταθέτοντας τα ως μία ακόμα έκκληση για εφαρμογή του δικαίου. Δυστυχώς όλα φανερώνουν πως για ακόμα μία φορά αντιμετωπιστήκαμε αν όχι ως ανύπαρκτοι πολίτες, ως πολίτες θύματα.
Οι θέσεις και τα αξιώματα που κατέχετε είναι από εμάς για εμάς. Ποιος νόμος σας επιτρέπει να μας απαγορεύεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην υγεία, στο καθαρό περιβάλλον, στην ελεύθερη κίνηση; Σε ποια νομική ή λογική βάση χημικά όπλα των οποίων η χρήση απαγορεύεται μεταξύ εμπόλεμων κρατών, όπου ο κίνδυνος είναι εντονότερος για την κρατική υπόσταση, είναι δυνατόν να επιτρέπονται για την αντιμετώπιση «κινδύνων» στο εσωτερικό ενός κράτους, όπως οι ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών οι οποίες απαρτίζονται από ηλικιωμένους , γυναίκες και παιδιά; Είναι υποχρέωση σας να εφαρμόσετε το δίκαιο μέσα από νόμιμες διαδικασίες χαρακτηρισμένες από διαφάνεια. Αστυνομοκρατία , τρομοκρατία, αλληγορία και διάλογος δεν δύνανται συνύπαρξης.
Στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ειρηνική μας διαμαρτυρία την 26η Αυγούστου , στον ελαιώνα μεταξύ ΧΥΤΑ και Νεοχωρίου δεχθήκαμε ακόμα μία φορά ανομία με μορφή βίας . Ένας νεαρός οικογενειάρχης ακρωτηριάστηκε και το γεγονός αυτό δεν αφήνει περιθώρια για προπαγάνδα μετάθεσης ευθυνών. Υπάρχει ένα θύμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες οι οποίες κατά γενική ομολογία είχαν ως αφετηρία μία βολίδα κρότου λάμψης και άμεσης ρίψης χημικών. Ψάχνετε για ηθικούς αυτουργούς… Η ηθική αυτουργία στοιχειοθετείται από τη διάταξη του άρθρου 46 παρ. 1 εδ. α” του ΠΚ, κατά την οποία «με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που διέπραξε», προκύπτει ότι για την ύπαρξη ηθικής αυτουργίας απαιτείται, αντικειμενικώς, η πρόκληση από τον ηθικό αυτουργό σε κάποιον άλλον της αποφάσεως να τελέσει ορισμένη πράξη, η οποία συγκροτεί την αντικειμενική υπόσταση ορισμένου εγκλήματος, την οποία και τέλεσε.
Αν μετά από όλες τις νομικές ενέργειες του συλλόγου μας και όλες μας τις εκκλήσεις για εφαρμογή των κανόνων δικαίου , αν μέσα από την αδιάλλακτη στάση αποποίησης ευθυνών, καθηκόντων και διαδικασιών όπως αυτές ορίζονται για τους θεσμούς, η ερμηνεία της ανωτέρω διάταξης καταδεικνύει τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Αλεύχιμον ως ηθικούς αυτουργούς, αντιλαμβανόμαστε πως πρωταρχικός σας σκοπός είναι να ποινικοποιήσετε και να εξολοθρεύσετε έναν σύλλογο μέσω του οποίου συσπειρώνεται ο δυναμισμός των κατοίκων της Λευκίμμης.
Εμείς ως πολίτες αλλά και ως νομικό πρόσωπο δεν έχουμε παρά να ενδυναμώσουμε την αντίσταση μας απέναντι στις προθέσεις όλων αυτών που συνεχώς απαξιώνουν την Λευκίμμη, απαξιώνουν την Κέρκυρα και τους κατοίκους της . Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους, θα αντιστεκόμαστε με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας, της ζωής μας .
το Δ.Σ. του Συλλόγου