Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα πάρουν φυσικό αέριο τα Γιάννενα

Ήπειρος
07 Αυγούστου 2018 / 16:17

Τις θέσεις του επί της διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την περίοδο 2018-2022 κατέθεσε ο Δήμος Ιωαννιτών, αναπτύσσοντας μάλιστα προτάσεις για το πως τα Γιάννενα και η Ήπειρος θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο μέσα από έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε ότι για το Δήμο Ιωαννιτών αποτελεί θετική συγκυρία το γεγονός πως η διαβούλευση για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου συμπίπτει χρονικά με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ενέργειας του Δήμου, όπου εξετάζονται οι δράσεις για τη μείωση του δημοτικού ενεργειακού αποτυπώματος με ορίζοντα το 2030 και το 2050. 
«Σε αυτό το πλαίσιο, η εν λόγω διαβούλευση είναι κρίσιμη αφού διαπραγματεύεται, πέρα από τεχνικά ζητήματα του δικτύου και κορυφαία θέματα όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η γεωπολιτική σταθερότητα. 
Ωστόσο επιτρέψετε μου να τονίσω ότι ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν ελάχιστος, ενώ και τα δεδομένα πάνω στα οποία κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ήταν ελλιπή.
Όπως και να έχει πάντως είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Ιωαννιτών τάσσεται θετικά προς την απόφαση της ΔΕΔΑ να αναπτύξει το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, αναγνωρίζοντας ότι 
· Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές.
· Η χρήση του φυσικού αερίου θα έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στη δομή του ενεργειακού ισοζυγίου της Περιφέρειας Ηπείρου και φυσικά του Δήμου Ιωαννιτών, μειώνοντας την εξάρτησή από το πετρέλαιο.
· Εξασφαλίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όσον αφορά τους δημότες μας, αναγνωρίζουμε πως η έλευση του Φυσικού Αερίου θα «ανακουφίσει» τα νοικοκυριά της πόλης, τα οποία, κατά μέσον όρο δαπανούν κάθε χρόνο για θέρμανση περισσότερα από 2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό», είπε ο κ. Μπέγκας.
 
Η χρηματοδότηση
 
Δυστυχώς όμως-είπε ο κ. Μπέγκας- το κείμενο της διαβούλευσης είναι αρκετά αόριστο και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα φανερώνοντας πως η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος, στην παρέμβασή του, ζήτησε να καθοριστεί επακριβώς ο τρόπος χρηματοδότησης από αποδεικτικά μέσα ύπαρξης κεφαλαίων, ώστε να εξαλειφθούν οι υπόνοιες περί μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.
Παράλληλα ζητά να γίνει γνωστή η μελέτη που συνοδεύουν τον σχεδιασμό των υποδομών και του δικτύου.
«Με τον τρόπο αυτό, οι δημότες μας θα μπορούν να έχουν πλήρη επίγνωση των δεδομένων σχεδιασμού και κρίσιμων παραμέτρων όπως:
- Η αναμενόμενη ζήτηση. 
- Το κόστος των απαιτούμενων υποδομών.
- Η αναμενόμενη κατανάλωση Φυσικού Αερίου ανά κατηγορία καταναλωτή.
Τα παραπάνω δεδομένα δεν απαιτούνται μόνο για την χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης αλλά και για να εξασφαλίσουμε πρωταρχικά, ότι το απομακρυσμένο δίκτυο, όπως αυτό της Ηπείρου, δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο και δευτερευόντως, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα είναι υψηλότερες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών σε σχέση με τους συνδεδεμένους καταναλωτές», επισήμανε ο Δήμαρχος.
 
Χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Δικτύου Διανομής
Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών αναγνωρίζει πως η έλλειψη υποδομών και κατασκευασμένου δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου και η μεγάλη απόσταση από το κοντινότερο δίκτυο μεταφοράς αυξάνει το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων. 
Επιπλέον, αναγνωρίζει πως λόγω της τοπολογίας και της μορφολογίας της περιοχής, τα έργα υποδομής πρέπει να σχεδιαστούν με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να αποφευχθούν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. 
Συνεπώς, κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν τόσο τη χάραξη του δικτύου όσο και την εγκατάσταση των κύριων υποδομών λειτουργίας του. 
Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας, απηύθυνε για μια ακόμη φορά δημόσια έκκληση σε όλους τους φορείς της Ηπείρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή.