Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ανάπηρος» ο περιφερειακός σχεδιασμός σκουπιδιών, λέει ο ερωτών Τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ, Μ. Κόνσολας

σκουπίδια
18 Ιουλίου 2018 / 15:39

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος από το 2016 συνέταξαν, ενέκριναν και ψήφισαν δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι κορεσμένος.

ΑΘΗΝΑ. Το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί έχει χρεοκοπήσει, εδώ και χρόνια, αφού ο σχεδιασμός αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος από το 2016 συνέταξαν, ενέκριναν και ψήφισαν δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι κορεσμένος.
Παράλληλα, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν θα λειτουργούσε ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης, τόσο προεκλογικά δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, του νυν Δημάρχου και εκπροσώπων της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, όσο και μετεκλογικά σε αλλεπάλληλες συνελεύσεις κατοίκων της περιοχής παρουσία αιρετών εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δήμου. 
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, και, συγκεκριμένα, σε συσκέψεις που έγιναν, εξαιτίας του μείζονος αυτού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων το καλοκαίρι του 2017, στο Δήμο Κέρκυρας, αλλά και σε συναντήσεις στο Υπουργείου Εσωτερικών, δίνονταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι στη Λευκίμμη δεν θα βλάψουν, με κανέναν τρόπο, το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και τον τουρισμό της περιοχής.
 Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με σωρούς από σκουπίδια στους δρόμους της Κέρκυρας και η πλήρης αναποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, που οι ίδιοι δημιούργησαν και ψήφισαν, αλλά και οποιουδήποτε άλλου βιώσιμου και ρεαλιστικού σχεδιασμού, οδήγησαν την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο στην αναίρεση της αρχικής τους θέσης και στην υλοποίηση έκτακτων διαδικασιών για τη λειτουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στη Λευκίμμη. 
Η συγκεκριμένη λύση, πέραν του ότι δημιουργεί ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία, δεν συνιστά μια ενδεδειγμένη, περιβαλλοντικά, λύση και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την Κέρκυρα προβλέπει ανακύκλωση, ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δημιουργία πράσινων σημείων, ΣΜΑ και λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων.
Μόνο που η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς αυτούς τους στόχους είναι από ανύπαρκτη έως μηδενική.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα επιβάλλει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει το πλαίσιο για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες. Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, που αποδεικνύεται ότι οι ΠΕΣΔΑ δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν.
Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει την Κέρκυρα, που βρίσκεται σε αυτήν την οριακή, πλέον, κατάσταση, σε ειδικό σχέδιο-καθεστώς διαχείρισης σε ό, τι αφορά στο ζήτημα των fast track διαδικασιών για αδειοδοτήσεις έργων και μονάδων που συνδέονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Όταν οι Δήμοι βρίσκονται σε αδυναμία να υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, πρέπει να αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τα αποκεντρωμένα όργανα και υπηρεσίες τους.
 
Δήλωση Κόνσολα
 
Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιτείνει το αδιέξοδο και το συγκρουσιακό κλίμα που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων, εκτός του ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πρέπει να τροποποιούνται όταν προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παρέλαβε έτοιμο ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και δρομολογημένα μια σειρά από μεγάλα έργα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Το μόνο που έκανε ήταν να υπονομεύσει αυτό το πλαίσιο και να ακυρώσει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να βοηθήσει την Κέρκυρα θα έπρεπε να τη θέσει σε ειδικό καθεστώς, να τροποποιήσει το Περιφερειακό Σχέδιο και να προχωρήσει με fast track διαδικασίες στις αδειοδοτήσεις έργων και μονάδων που συνδέονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Αντί αυτών, προτίμησε να επιβάλλει τις επιλογές της με τα ΜΑΤ.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κέρκυρα, θα το δούμε και στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.