Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται*

ΜΑΤ
17 Ιουλίου 2018 / 10:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο προπηλακισμός του εικονολήπτη του enimerosi.com στην Λευκίμμη, το βράδυ της Κυριακής,

αποδόθηκε στην σύγχυση των διαδηλωτών και τον θυμό τους από την παρουσία των ΜΑΤ εκεί. Ο διευθυντής της Ενημέρωσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γραμματέα του Αλεύχιμου, ζητώντας να επιτραπεί στον δημοσιογράφο να κάνει τη δουλειά του. Αργότερα ο γραμματέας του Αλεύχιμου ζητούσε δημοσίως συγνώμη για το γεγονός, φιλοξενούμενος σε τοπικό, βραδινό, τηλεοπτικό μαγκαζίνο.

Πιο αργά όμως, μετά τα μεσάνυχτα, ο ίδιος άνθρωπος τηλεφωνούσε στον διευθυντή της Ενημέρωσης, διατυπώνοντας το εύλογο ερώτημα «τι ακριβώς δουλειά έκανε ο δημοσιογράφος της Ενημέρωσης, στην συγκέντρωση»; (Σ.σ. Κάτι που είχε λυθεί ως παρεξήγηση και επισφραγισθεί με τη δημόσια συγνώμη του). Στην επίσης εύλογη απάντηση «ο δημοσιογράφος έκανε τη δουλειά του», το ακροατήριο της ανοικτής ακρόασης του τηλεφωνήματος, που προφανώς δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση, ξεσπούσε σε ύβρεις εναντίον του ιδίου, της εφημερίδας και των δημοσιογράφων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες κι αφού ο γραμματέας του Αλεύχιμου, αμέσως μετά το ουρανομήκες και απρόκλητο βρίσιμο (σ.σ. όχι από τον ίδιον αλλά από το ακροατήριο του τηλεφωνήματος) απέφευγε για ώρα να ανταποκριθεί στις κλήσεις του διευθυντή της εφημερίδας, απάντησε κάποια στιγμή μη επιτρέποντας όμως δεύτερη κουβέντα, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να μιλήσω τώρα διότι βρίσκομαι στο αστυνομικό Τμήμα σε ανάκριση»! Σε νέο επίμονο τηλεφώνημα της Σύνταξης της Ενημέρωσης και του enimerosi.com, την επομένη το πρωί, που ζητούσε επίμονα εξηγήσεις γι αυτήν την στάση, ο ίδιος άνθρωπος επανήλθε στη θεωρία της σύγχυσης και της οργής, που κατά την πεποίθησή του δικαιολογείται από τους φόβους των διαδηλωτών ότι δηλ. το φωτορεπορτάζ θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

Στην παρατήρηση ότι το ρεπορτάζ της Ενημέρωσης και του enimerosi.com είναι αναρτημένο και υπογεγραμμένο, (σ.σ. άρα θα μπορούσε κανείς να το δει και να λύσει όλες του τις απορίες, διασκεδάζοντας κάθε φόβο του, πρωτίστως τις μεταμεσονύχτιες ανησυχίες του), και μάλιστα την ώρα που το f/b ξεχειλίζει από φωτογραφίες και video σε διευθύνσεις διαδηλωτών με ολοζώντανα στοιχεία ρεπορτάζ για όποιον θα ήθελε να τα αξιοποιήσει, η συνδιάλεξη έκλεισε με την αυστηρή δήλωση του γραμματέα του Αλεύχιμου ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο σ' αυτήν διότι επρόκειτο να συναντηθεί με γερμανικό, τηλεοπτικό κανάλι.

Σημείωση: Μετά τη διαδήλωση και τα επεισόδια της Κυριακής, η Αστυνομική Διεύθυνση ερωτηθείσα από την Ενημέρωση, δήλωσε ότι δεν έγιναν συλλήψεις ούτε προσαγωγές, έτσι που δεν υπήρξε (προ)ανακριτική διαδικασία σε βάρος κάποιου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στην Λευκίμμη ή αλλού. Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι, που βρέθηκε την Κυριακή στην Λευκίμμη, το πρωινό της Δευτέρας ήταν στην πόλη σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον δήμαρχο. Προ ημερών, στη δίνη της οργής και της σύγχυσης έπεσαν και άλλοι δημοσιογράφοι, άλλων κερκυραϊκών ΜΜΕ.

*Άρθρο 14, παράγραφος 2. Το Σύνταγμα της Ελλάδας.