Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δελτίο θυέλλης» στις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας και στον τουρισμό!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
17 Ιουλίου 2018 / 06:39

ΡΟΔΟΣ. Πτώση της τάξης του 9% καταγράφει η ρωσική αγορά για την Ρόδο, στο τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου. Αυτή η διαπίστωση μαζί με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο χώρες σε διπλωματικό επίπεδο, έρχεται να εντείνει την ανησυχία των τουριστικών παραγόντων του νησιού.

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στον ΕΟΤ Μόσχας, ανέφεραν χτες στην «δημοκρατική» πως οι Ρώσοι τουριστικοί παράγοντες και τουρ οπερέιτορς προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.
«Υπάρχει μια καταγεγραμμένη πτωτική πορεία τη ρωσικής τουριστικής αγοράς που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο με την πτώση του ρουβλίου κατά 12%. Μέχρι τον Φεβρουάριο η κατάσταση φαινόταν καλή αλλά μετά το Πάσχα, σημειώθηκε η πτώση. Στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, η Ρόδος κατέγραψε πτώση -9% (38.986 αφίξεις φέτος έναντι 42.929 πέρσι με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου). Η πτώση οφείλεται σε πολλούς λόγους: αφενός στη διεξαγωγή του Μουντιάλ και αφετέρου στην έλλειψη ενδιαφέροντος σε αεροπορικές θέσεις. Δηλαδή, δεν υπάρχει η ζήτηση που περιμέναμε. Εάν η Ελλάδα είχε σκοπό να κάνει τις απελάσεις των Ρώσων Διπλωματών θα έπρεπε να το είχε κάνει τον καιρό που γίνονταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, φάνηκε πολύ ξαφνικό και δημιούργησε άσχημη εικόνα. Το κακό είναι πως η είδηση παίζει σε όλα τα ρωσικά ΜΜΕ. Εκτιμούμε πως θα επικρατήσει ψυχραιμία και δεν θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση από εδώ και στο εξής –αν και είναι η πιο δύσκολη τουριστική σεζόν για την ρωσική αγορά, στα τελευταία πέντε χρόνια» όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΖ ΤΟUR κ. Δημήτρης Χαριτίδης.
Από την άλλη, με τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο, υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για την επόμενη μέρα: εάν η ρωσική κυβέρνηση εκδώσει κάποια ταξιδιωτική οδηγία (δεν το έχει κάνει μέχρι αυτή την ώρα) τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολύ μεγάλες απώλειες και πανελλαδικά.
Τα δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου ανέφεραν χτες ότι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς από ρωσικές πόλεις που έχουν πτήσεις τσάρτερ, είναι η Τυνησία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ελλάδα, το Σότσι και η Κριμαία.
«Το μέσο κόστος διακοπών για μια οικογένεια δύο ατόμων, για παράδειγμα, στην Τουρκία είναι 70 – 90.000 ρούβλια. Η αύξηση των τιμών φέτος ανήλθε σε περίπου 25% κάτι που συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση» δηλώνει κορυφαίος ρωσικός τουρ οπερέιτορ.
Αυτό δείχνει αφενός ότι η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής προορισμός αλλά πέφτει συνεχώς λόγω τιμών –η Τυνησία και η Τουρκία πουλάνε πολύ φτηνότερα…
«Αν και έγιναν τεράστιες προσπάθειες να έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 1εκ. Ρώσοι τουρίστες φέτος, και με αφορμή το ‘Έτος Ελλάδας – Ρωσίας’ που είναι το 2018, φαίνεται πως η οικονομική κατάσταση δεν ενθαρρύνει τους Ρώσους τουρίστες» ανέφεραν χτες στην «δ» πηγές από την Μόσχα.
Βεβαίως, η Τουρκία μπορεί να έχει σπάσει κάθε ‘ρεκόρ’ αλλά κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Η μεγάλη ζήτηση δεν σημαίνει ότι όλα πάνε… καλά. Μεγάλες προσφορές, πτώση τιμών και γεμάτα ξενοδοχεία δεν είναι εγγύηση για τις διακοπές των τουριστών, την ώρα που «ήταν στραβό το κλίμα…. Και αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα εδράζεται στις διπλωματικές εξελίξεις. Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ δηλώνουν πως υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις στα αεροπλάνα, ενώ η ζήτηση παραμένει χαμηλά. Και οι μεγάλες προσφορές από την Τουρκία με πολύ χαμηλές τιμές και τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, δυσκολεύουν την κατάσταση στην ρωσική αγορά ενώ έχουν ακυρωθεί και αρκετές πτήσεις. Η φετινή σεζόν είναι η χειρότερη που υπάρχει…» δηλώνει με την σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Εν κατακλείδι, τα πράγματα δεν είναι καλά φέτος από την ρωσική αγορά.
Η Τουρκία κερδίζει κατά κράτος στις τιμές, στις προσφορές, στην επιδότηση αεροπορικών εταιρειών την ώρα που η Ελλάδα, ανεβάζει τον ΦΠΑ στα νησιά, μαζί με την υπερ-φορολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες κάνοντας τις επιχειρήσεις να μην μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό για συγκεκριμένες αγορές. Πηγή:www.dimokratiki.gr