Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Γ. Αμυρά προς Π. Σκουρλέτη για το ζήτημα των κερκυραϊκών σκουπιδιών

σκουπίδια
20 Ιουνίου 2018 / 11:13

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμάτων στην Κέρκυρα

κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Το κείμενο της ερώτησης

«Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας στις 19 Μαΐου, αρχή τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε την παύση  αποκομιδής των απορριμμάτων λόγω αδυναμίας, καθώς η εναπόθεση και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών είχε σταματήσει. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών είχε σταματήσει πολλές ημέρες νωρίτερα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν σε συνδυασμό με τoυς τεράστιους όγκους σκουπιδιών που σάπιζαν στους δρόμους οδήγησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας να παρέμβει με ανακοίνωσή του τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν για τη δημόσια υγεία. Επισήμανε τον ορατό κίνδυνο ανάπτυξης μικροοργανισμών και την προσέλκυση εντόμων και τρωκτικών τα οποία αποτελούν φορείς μετάδοσης νοσημάτων στον άνθρωπο (μέσω τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνση τροφών ή νερού.

Στις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι: «Αποκαταστάθηκε η βλάβη στη συστοιχία των μηχανημάτων επεξεργασίας των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, οπότε θα ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων».

Ωστόσο, απαιτούνται πλέον πάνω από 10 ημέρες για την αποκομιδή του τεράστιου όγκου σκουπιδιών από τους δρόμους και ήδη οι τουριστικοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για δυσφήμιση του νησιού από τα σχόλια και τις φωτογραφίες τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη διαχείριση των σκουπιδιών της. Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Τεμπλονίου Κέρκυρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση του βιοαερίου, τη μη επεξεργασία των στραγγισμάτων από τον χώρο υγειονομικής ταφής και την παρουσία αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να επεξεργάζεται ο ΧΥΤΑ.

Καθώς η Ελλάδα δεν προχώρησε σε ενέργειες για να συμμορφωθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ με το ενωσιακό δίκαιο της επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 353.100 ευρώ. Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κέρκυρας αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες, ο χώρος υγειονομικής ταφής εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ο έτερος ΧΥΤΑ του νησιού βρίσκεται στη Λευκίμμη, ο οποίος είναι ανενεργός, καθώς οι κάτοικοι έχουν αποτρέψει τη λειτουργία του από το 2008 με συνεχείς κι έντονες κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Λευκίμμης καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος).

Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του όπως διαλογή στην πηγή ή εργοστάσιο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ενώ σε όλη την περιοχή που γίνονται εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό. Φοβούνται ότι οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την υγεία και τη ζωή τους και ότι ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι ορατός. Ζητούν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό του προβλήματος των απορριμμάτων που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία, δεν θα λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και δεν θα  υποβαθμίζει την περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίλυση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες εικόνες που δυσφημίζουν το νησί και θέτουν την υγεία των κατοίκων του σε κίνδυνο;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που δεν θα διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη και θα δίνει λύσεις σύμφωνες με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας; »